Чим новий iPad Air 5 відрізняється від старого iPad Air 4

Яскравий планшет для великих справ.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На першій весняній презентації Apple показала оновлений iPad Air. Модель п’ятого покоління відрізняється видатною продуктивністю, покращеною фронтальною камерою та новими кольорами корпусу.

Колишні розміри, нові кольори

Впізнаваний дизайн залишився тим самим: планшет нового покоління відрізняється від старого лише зміненою колірною гамою. Про всяк випадок нагадаю, що iPad Air у свою чергу успадкував корпус iPad Pro зразка 2018 року.

Розміри і вага у iPad Air 2022 точно такі ж, як і у iPad Air 2020 року, зате Apple оновила колірну гаму. Квітів, як і раніше, п’ять, але з’явилися нові варіанти. Ось актуальне п’яте покоління:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
Кольори: Space Gray, Starlight, Pink, Blue, Purple. Джерело: Apple

А ось кольори для iPad Air 2020 року четвертого покоління:

Кольори: Sky Blue, Green, Rose Gold, Silver, Space Grey. Джерело: Apple

Розміри корпусу такі ж, тому підійдуть аксесуари від старого планшета. Вага змінилася незначно: версія з Wi-Fi поважчала на 3 грами, а ось Wi-Fi і Cellular стала на 2 грами легшою.

Екран без змін

Фізичні розміри дисплея теж не змінилися: діагональ 10,9 дюйма, роздільна здатність 2360 × 1640, яскравість 500 ніт, підтримка True Tone. На жаль, але 120 Гц та ProMotion залишаються особливістю дорожчого iPad Pro.

Тепер і з Apple M1

Головне нововведення приховано з очей: у iPad Air (2022) найпотужніша за мірками планшетів система-на-чіпі Apple M1 з 8 ГБ оперативної пам’яті. При цьому обсяг вбудованої пам’яті не збільшився – як і раніше, потрібно вибирати між базовими 64 ГБ і більш привабливою версією на 256 ГБ.

На тлі iPad Air (2020) з його 4 ГБ оперативної пам’яті та Apple A14 Bionic відмінності відразу помітять ті, хто навантажує планшет по максимуму. Тяжкі ігри, одночасна робота з купою вкладок у браузерах, обробка фото або відео, робота з багатошаровими зображеннями в графічних редакторах – для цих завдань iPad Air нового покоління підходить куди краще за старе.

У iPad Air п’ятого покоління немає Thunderbolt, як у крутішому iPad Pro, проте швидкість передачі даних через USB-C у порівнянні з iPad Air четвертого покоління подвоїлася.

За часом роботи жодної відмінності немає, Apple заявляє ідентичні показники, стереодинаміки теж на місці. Можна виділити підтримку мереж 5G, якої не було у старому iPad Air. В іншому все ідентично.

Аксесуари типу Apple Pencil другого покоління, клавіатури Magic Keyboard або Smart Keyboard Folio звичайно ж підтримуються.

Камера для спілкування

Планшет – дуже зручна штука для відеоконференцій, так що нова фронтальна камера на 12 Мп точно знадобиться. Тим більше що на кшталт часу iPad Air п’ятого покоління навчили «центрувати» того, хто говорить у кадрі. На тлі iPad Air четвертого покоління зі скромною 7-Мп фронталкою, запозиченою у «предка» iPad Air третьої генерації 2019 року, різницю як картинки точно відчуєте.

При цьому основна камера на 12 Мп зі світлосилою f/1.8, швидше за все, залишилася такою ж якістю, як і в iPad Air 2020 року. Логічно: навряд чи численна аудиторія користувачів планшета ходить із ним і фотографує все навколо так само активно, як це роблять люди з айфонами.

Ціна не змінилась

Новий iPad Air в Америці коштує $599 без урахування податків – стільки ж просили і за “старий” iPad Air.

Думка

Хочеться подивитися на новий планшет наживо та оцінити кольори на власні очі. Адже на відміну від базового iPad і iPad Pro, які представлені в нудній гамі, у iPad Air вибір кольорів значно ширший.

Однозначно порадував перехід на потужну систему Apple M1 та подвоєний обсяг оперативної пам’яті, такого планшета вистачить років на п’ять. На жаль, вбудовану пам’ять збільшувати не стали, хоча можна було б її обсяг збільшити, але тоді конкуренція між Air і Pro була б дуже високою.

А так, виходить, Apple має простий iPad за $329 для тих, хто не розуміє, навіщо взагалі платити за планшет багато грошей. Для поціновувачів естетики є iPad Air дорожче, ну а найвибагливішим компанія пропонує iPad Pro, ціни на який стартують з $799.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.