Microsoft готує грандіозне оновлення Windows 10. Що нового

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Microsoft готується випустити оновлення Windows 10 під назвою Redstone 4. Основні нововведення – історія всіх дій користувача на всіх пристроях за останні 30 днів, перегляд повного списку даних, які надсилаються в компанію, передача даних між пристроями по Bluetooth і інші.

Оновлення Windows 10

У березні-квітні 2018 р користувачам Windows 10 стане доступне велике оновлення цієї системи під кодовою назвою Redstone 4 або версія 1803. В останніх збірках ОС, випущених для учасників програми Windows Insider, вже присутні практично всі зміни, які принесли це оновлення. З виходом Redstone 4 ці зміни з’являться на пристроях звичайних користувачів.

Історія дій

Найзначнішим нововведенням в Redstone 4 профільні ЗМІ називають так званий Timeline – екран, на якому користувач зможе проглянути всі свої дії на всіх пристроях за останні 30 днів. Timeline показує останні дії користувача в різних додатках, історію відвідин сторінок в браузері, останні локації в картах, прочитані статті, відкриті документи, прослухані плейлисти і т. і. Користувач може переглянути всі дії, прив’язані до певної дати, а також скористатися пошуком.

Всі пристрої синхронізуються через акаунт у хмарі. Можна використовувати кілька акаунтів – наприклад, робочий і домашній. Без синхронізації з хмарою Timeline показує історію тільки за останні чотири дні. Завдяки синхронізації користувач може, наприклад, завершити роботу на ноутбуці, а потім почати її з того ж місця на домашньому ПК. За бажанням користувача дії з Timeline можна видаляти – як по одному за раз, так і всі дії за останню годину або день.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Зовнішній вигляд

Microsoft спробувала поліпшити відображення застарілих додатків на екранах з великою кількістю точок на дюйм (DPI). В «Налаштуваннях» з’явився розділ, що дозволяє відрегулювати масштабування для різних додатків з метою максимально чіткого їх відображення. Система проводить настройку автоматично. Якщо ця опція відключена, Windows 10 пропонує користувачеві дозволити їй провести настройку. Користувач також може вручну задати зручне для нього значення DPI для кожної програми окремо.

Timeline дозволить користувачеві переглянути всі дії за останні 30 днів

Що стосується дизайну Windows 10, то тут Microsoft продовжує реалізовувати концепцію Fluent Design, загальну для всієї продукції компанії. У зв’язку з цим в роботі системи з’явилися візуальні зміни: додаткова анімація при відкритті пункту в меню «Пуск» і спливаючих вікон різних додатків, акрилові ефекти на панелі завдань, оновлений дизайн браузера Edge і інших компонентів системи.

Шрифти та мови

У Windows Store були додані шрифти, які тепер можна встановити прямо з магазину. Також пункт меню «Шрифти» був доданий в «Налаштування». Користувач тепер зможе встановлювати і видаляти шрифти також і в «Налаштуваннях», попередньо переглянувши їх зовнішній вигляд.

В «Налаштуваннях» з’явилася можливість встановлювати шрифти з попереднім переглядом. Крім того, через магазин додатків тепер можна встановити мовні пакети. Така ж можливість є в «Налаштуваннях», де був оновлений відповідний розділ.

Конфіденційність і безпека

З метою безпеки в Redstone 4 буде додана можливість заборонити додаткам доступ до камери. Це стосується навіть системних додатків. Що стосується конфіденційності, то Microsoft продовжує підвищувати ступінь інформування користувача про те, які його дані передаються в компанію. Для цього було створено спеціальний додаток для перегляду діагностичних даних, які відправляються в хмару Microsoft. У додатку можна побачити список зібраних даних по кожному пристрою користувача.

Відповідну функцію потрібно буде активувати в «Налаштуваннях», після чого система запропонує завантажити цю програму з магазину. Для реалізації всієї схеми потрібно близько 1 ГБ постійної пам’яті – там будуть зберігатися діагностичні дані. Додаток забезпечено системою пошуку для більш зручного перегляду даних.

Nearby Share дозволить передавати файли між пристроями, які знаходяться поруч

Нагадаємо, з моменту запуску Windows 10 в липні 2015 р Microsoft неодноразово стикалася з критикою з боку звичайних користувачів і різних організацій, яким не подобалося, що ОС передає компанії телеметричні дані, і відключити це не можна. У підсумку в листопаді 2015 року компанія додала можливість відключення «стеження», але тільки для корпоративних клієнтів.

У квітні 2017 р Microsoft внесла зміни в налаштування приватності в Windows 10, а також опублікувала список даних, які вона буде збирати. Про відключення «стеження» мова не йшла, але користувач отримав можливість вибирати між базовим і повним пакетом відсилаючи телеметричні дані.

Інші зміни

Нова функція Nearby Share дозволить передавати дані між пристроями, що знаходяться поруч, через Bluetooth. Приймаючи пристрій вона отримує запит на передачу даних, і в разі підтвердження цього запиту користувач, отримує файли. Nearby Share показує, які пристрої, потенційно придатні для обміну даними.

У браузері Edge були розширені можливості читання формату EPUB

Список контактів My People, що з’явився на панелі завдань в осінньому оновленні, також зазнав змін. На панелі завдань тепер можна закріпити більше трьох контактів, просто перетягнувши їх зі списку. Вже на самій панелі їх можна буде впорядковувати та організовувати на розсуд користувача, також шляхом перетягування.

Ряд змін було внесено в роботу браузера Edge. Зокрема, в браузері з’явилася автозаповнення форм на основі даних, які користувач вводив туди раніше. Сайти, які не відкриті в даний конкретний момент в браузері, отримали можливість надсилати повідомлення на панель Action Center. Була додана підтримка ряду аудіо і відео форматів на зразок OGG Vorbis і Theora, розширені можливості читання PDF і EPUB. Крім того, з’явилася підтримка прогресивних веб-додатків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.