Microsoft розділить Windows 10 на 5 категорій і розповіла ціни

Microsoft готує п’ять нових версій Windows 10, кожна з яких розрахована на певний набір апаратних характеристик. Чим вище характеристики, тим дорожче буде коштувати ОС.

Нові версії Windows 10

З виходом наступного великого оновлення Windows 10, яке поки що відомо під кодовим ім’ям Redstone 4, Microsoft змінить схему ліцензування цієї ОС. Компанія має намір запропонувати партнерам п’ять категорій Windows 10: Entry, Value, Core, Core + і Advanced. У розпорядженні ресурсу Thurrott виявилася «дорожня карта» Microsoft, в якій вказані ціни на кожну з версій і апаратні характеристики, які для них буде потрібно.

Ціни на зазначені версії для партнерів Microsoft передбачені наступні: $ 101 за Advanced, $ 86,66 за Core +, $ 65,45 за Core, $ 45 за Value і $ 25 за Entry. Ціни почнуть діяти з 2 квітня 2018 г. Вихід Redstone 4 очікується в найближчі пару місяців.

Thurrott зазначає, що Microsoft і раніше практикувала підвищення ціни на ті версії Windows, які встановлюються на пристрої з високими апаратними характеристиками. Однак таке значне зниження цін на ОС для пристроїв початкового рівня фіксується вперше.

Апаратні характеристики

Windows 10 Entry розрахована на процесори Intel Atom, Celeron або Pentium. Системі потрібно 4 або менше ГБ оперативної пам’яті, 32 або менше ГБ постійної пам’яті типу SSD, дисплей з діагоналлю до 14,1 дюйма включно для ноутбуків, 11,6 дюйма для пристроїв «два-в-одному» і планшетів, або ж 17 дюймів для пристроїв «все-в-одному».

Ціни на Windows 10 будуть варіюватися в залежності від апаратних характеристик пристрою.

Windows 10 Value призначена для процесорів Intel Atom, Celeron або Pentium. Об’єм оперативної пам’яті досягає 4 ГБ включно, твердотільного накопичувача – 64 ГБ, жорсткого диска – 500 ГБ. Діагональ дисплея – до 14,1 дюйма включно.

Windows 10 Core + необхідний високопродуктивний процесор і більше 4 ГБ оперативної пам’яті для всіх форм-факторів. Як варіант, ця версія працює з більш або 8 ГБ оперативної пам’яті і роздільною здатністю екрана 1920 × 1080 для ноутбуків і пристроїв два-в-одному або все-в-одному. Для настільних комп’ютерів потрібно більше 8 ГБ оперативної пам’яті і 2 або більше ТБ постійної пам’яті будь-якого типу.

Windows 10 Advanced розрахована на процесори Intel Core i9 будь-якої конфігурації, або Core i7 з шістьма і більш ядрами і будь-який оперативною пам’яттю, або Core i7 з будь-якою кількістю ядер і більше 16 ГБ оперативної пам’яті. Допускається також процесори AMD Threadripper будь-якої конфігурації, або AMD FX і Ryzen7 з оперативною пам’яттю більше 16 ГБ. Також підійде будь-який процесор, розрахований на дозвіл екрана 4K UHD, тобто 3840 × 2160 пікселів.

Про Windows 10 Core повідомляється лише те, що вона не може бути використана на пристроях з характеристиками, відповідними для Core + і Advanced.

Спадщина Windows 10 S

Незважаючи на те, що Microsoft більше не розвиває Windows 10 S як самостійну операційну систему, кожна з нових версій матиме успадкований від неї режим S, що обмежує установку додатків на пристрої асортиментом Windows Store. У цій же дорожній карті Microsoft повідомляє, що ті користувачі Pro S, які бажають перейти на Windows 10 Pro, повинні заплатити за це $ 49. До цього подібне оновлення було безкоштовним.

ОС Windows 10 S була представлена ​​Microsoft на початку травня 2017 р Система розрахована в першу чергу на потреби освіти. Передбачалося, що вона складе конкуренцію Chrome OS компанії Google, яка встановлюється на хромбукі. Windows 10 S оптимізована для роботи на недорогих пристроях з невисокою продуктивністю. Система попередньо встановлювати на ноутбуки Microsoft Surface Laptop.

Одна з головних особливостей Windows 10 S полягає в тому, що користувач не може просто завантажити в інтернеті потрібну йому програму і встановити його на свій пристрій. Всі додатки доводиться завантажувати з магазину Windows Store, який компанія відкрила в 2012 р, одночасно з запуском Windows 8. Асортимент магазину великий, але в ньому не вистачає багатьох звичних користувачеві програм – зокрема, популярних браузерів.

В якості браузера за замовчуванням в Windows 10 S використовується Microsoft Edge. Пошуковою системою за умовчанням є Microsoft Bing. Іншими пошуковими системами можна користуватися, зайшовши безпосередньо на їх сторінки в інтернеті, але запити з адресного рядка обробляє тільки Bing.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.