Стало відомо чи шкідлива швидка зарядка для батареї смартфона

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Знос батареї рано чи пізно стає проблемою кожного смартфона, чи то флагманський iPhone, Samsung або недорогий Xiaomi. Надійність акумулятора – один з ключових чинників при виборі девайсу: можливість працювати з пристроєм протягом дня так само важлива, як і хороша камера і великий дисплей.

Реклама

Потреба у високій автономності зробила популярною швидкі зарядки, оскільки дозволяє за 20-30 хвилин заповнити пристойний запас енергії. Однак з їх розповсюдженням виникли і питання: чи шкодить смартфону потужна зарядка, чи приводить вона до втрати ємності батареї і викликає передчасний знос. Видання CNet з посиланням на інженерів і дослідників відповідає на головні питання.

Батареї смартфонів зміняться нескоро

Більшість ґаджетів використовують літій-іонні акумулятори. Створення акумуляторів з високим терміном служби – складне завдання, тому що технологія не змінювалася десятиліттями. Основний прогрес в цьому напрямку досягнуто завдяки енергозберігаючим функціям і ефективному софту, який робить споживання енергії більш плавним.

Реклама

На розчарування користувачів, основні зусилля виробників зараз спрямовані на покращення батарей електрокарів, супутників і домашніх енергосистем. Від них вимагається працювати набагато більше двох-трьох років – середнього циклу зміни смартфона. З іншого боку, в мобільний пристрій не можливо встановити занадто великий акумулятор, інакше вийде смартфон-монстр на кшталт Energizer Power Max P18K Pop. Хоча його ємність все одно менше, ніж у Tesla.

При цьому збільшена ємність дозволяє використовувати більше енергозберігаючих фішок на зразок непомітної зарядки лише до 80%. Батарея відчуває занадто високе і шкідливе навантаження на останніх 20%.

Акумулятори телефонів можуть забезпечити роботу протягом дня, але зазвичай тільки з початковими 100%. Це дозволяє батареї працювати протягом прийнятного часу між зарядками, але піддає її більшому навантаженню через більш високу напругу, необхідну для підзарядки.

Швидка зарядка не шкодить акумулятору

Стандартний адаптер має вихідну потужність 5 або 10 Вт. Адаптери для швидкої зарядки збільшують цей показник до 18 Вт (iPhone 11 Pro), 25 Вт (Samsung Galaxy Note10) і вище – китайські вендори періодично дражняться 60-ватними або 100-ватними рішеннями.

Якщо з пристроєм все в порядку, така зарядка не зашкодить йому. Все завдяки поділу процесу на два етапи. Під час першого відбувається основний «імпульс», який заповнює 50-70% – в цей час акумулятору нічого не загрожує, він вбирає енергію, як губка. У другій фазі подача енергії сильно знижується, щоб зберегти батарею від навантаження. Через помилку в схемі електроживлення раніше вибухали Galaxy Note 7.

Перезарядити смартфон не можна

Багато користувачів бояться перетримувати пристрій підключеним до мережі. Експерти ж кажуть, що це виключено, якщо тільки немає неполадок в електросхемі, в інших випадках девайс сам перекриє отримання заряду. Якщо ви не впевнені в свідомості виробника, просто знімайте смартфон із зарядки на 80%.

Не давайте пристрою розряджатися на нуль

Раніше було поширене переконання, що новому смартфону потрібно дати розрядитися до виключення для калібрування батареї. Сучасним пристроям, знову ж таки, це не потрібно.

Насправді повна розрядка акумулятора викликає хімічні реакції, які з часом скорочують термін служби акумулятора. Щоб уникнути повної розрядки, система відключає телефон, коли він досягає дуже низького рівня заряду, поки ресурс батареї не закінчився. Краще починати заряджати смартфон на 20-30%.

Високі температури шкодять батареї

Тепло – справжній ворог акумуляторів. Відомо, що високі температури з часом скорочують термін їх служби.

Тому телефон не варто тримати на сильному сонці, щоб запобігти перегріву, який з часом може знизити ефективність акумулятора. У гіршому випадку він може вибухнути. Небезпечний поріг починається з 30 ° C.

Сторонні адаптери і кабелі безпечні

Якщо не використовувати підроблені або пошкоджені зарядки, батареї нічого не загрожує. Щоправда, може знизитися швидкість зарядки.

Деякі смартфони, наприклад від Huawei і OnePlus, використовують запатентовану конструкцію, частину схеми, що відповідає за швидку зарядку, вбудовані в зарядний пристрій. Щоб скористатися всіма перевагами фірмової швидкої зарядки пристрою, необхідно використовувати сумісний зарядний пристрій. Інші виробники, такі як Samsung і Apple, дозволяють ефективно заряджатися за допомогою різних кабелів і адаптерів живлення.

Найбезпечніший варіант – використовувати зарядні пристрої та кабелі, які входять в комплект, тому що при змішуванні зарядних пристроїв і кабелів з телефоном пристрій може за замовчуванням встановити мінімально можливу швидкість зарядки.

Чим ще допомогти автономності смартфона

Щоб продовжити термін служби батареї, можна використовувати звичайні прийоми енергозбереження: зменшення яскравості дисплея, відключення бездротового зв’язку і геолокації, обмеження передачі даних у фоновому режимі.

Але правда в тому, що як би ми не були обережні, батарейки в наших телефонах не довше прослужать. Хитрість полягає в тому, щоб отримати від батареї якомога більше місяців, не турбуючись про її стан.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ