Стало відомо чи шкідлива швидка зарядка для батареї смартфона

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Знос батареї рано чи пізно стає проблемою кожного смартфона, чи то флагманський iPhone, Samsung або недорогий Xiaomi. Надійність акумулятора – один з ключових чинників при виборі девайсу: можливість працювати з пристроєм протягом дня так само важлива, як і хороша камера і великий дисплей.

Потреба у високій автономності зробила популярною швидкі зарядки, оскільки дозволяє за 20-30 хвилин заповнити пристойний запас енергії. Однак з їх розповсюдженням виникли і питання: чи шкодить смартфону потужна зарядка, чи приводить вона до втрати ємності батареї і викликає передчасний знос. Видання CNet з посиланням на інженерів і дослідників відповідає на головні питання.

Батареї смартфонів зміняться нескоро

Більшість ґаджетів використовують літій-іонні акумулятори. Створення акумуляторів з високим терміном служби – складне завдання, тому що технологія не змінювалася десятиліттями. Основний прогрес в цьому напрямку досягнуто завдяки енергозберігаючим функціям і ефективному софту, який робить споживання енергії більш плавним.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На розчарування користувачів, основні зусилля виробників зараз спрямовані на покращення батарей електрокарів, супутників і домашніх енергосистем. Від них вимагається працювати набагато більше двох-трьох років – середнього циклу зміни смартфона. З іншого боку, в мобільний пристрій не можливо встановити занадто великий акумулятор, інакше вийде смартфон-монстр на кшталт Energizer Power Max P18K Pop. Хоча його ємність все одно менше, ніж у Tesla.

При цьому збільшена ємність дозволяє використовувати більше енергозберігаючих фішок на зразок непомітної зарядки лише до 80%. Батарея відчуває занадто високе і шкідливе навантаження на останніх 20%.

Акумулятори телефонів можуть забезпечити роботу протягом дня, але зазвичай тільки з початковими 100%. Це дозволяє батареї працювати протягом прийнятного часу між зарядками, але піддає її більшому навантаженню через більш високу напругу, необхідну для підзарядки.

Швидка зарядка не шкодить акумулятору

Стандартний адаптер має вихідну потужність 5 або 10 Вт. Адаптери для швидкої зарядки збільшують цей показник до 18 Вт (iPhone 11 Pro), 25 Вт (Samsung Galaxy Note10) і вище – китайські вендори періодично дражняться 60-ватними або 100-ватними рішеннями.

Якщо з пристроєм все в порядку, така зарядка не зашкодить йому. Все завдяки поділу процесу на два етапи. Під час першого відбувається основний «імпульс», який заповнює 50-70% – в цей час акумулятору нічого не загрожує, він вбирає енергію, як губка. У другій фазі подача енергії сильно знижується, щоб зберегти батарею від навантаження. Через помилку в схемі електроживлення раніше вибухали Galaxy Note 7.

Перезарядити смартфон не можна

Багато користувачів бояться перетримувати пристрій підключеним до мережі. Експерти ж кажуть, що це виключено, якщо тільки немає неполадок в електросхемі, в інших випадках девайс сам перекриє отримання заряду. Якщо ви не впевнені в свідомості виробника, просто знімайте смартфон із зарядки на 80%.

Не давайте пристрою розряджатися на нуль

Раніше було поширене переконання, що новому смартфону потрібно дати розрядитися до виключення для калібрування батареї. Сучасним пристроям, знову ж таки, це не потрібно.

Насправді повна розрядка акумулятора викликає хімічні реакції, які з часом скорочують термін служби акумулятора. Щоб уникнути повної розрядки, система відключає телефон, коли він досягає дуже низького рівня заряду, поки ресурс батареї не закінчився. Краще починати заряджати смартфон на 20-30%.

Високі температури шкодять батареї

Тепло – справжній ворог акумуляторів. Відомо, що високі температури з часом скорочують термін їх служби.

Тому телефон не варто тримати на сильному сонці, щоб запобігти перегріву, який з часом може знизити ефективність акумулятора. У гіршому випадку він може вибухнути. Небезпечний поріг починається з 30 ° C.

Сторонні адаптери і кабелі безпечні

Якщо не використовувати підроблені або пошкоджені зарядки, батареї нічого не загрожує. Щоправда, може знизитися швидкість зарядки.

Деякі смартфони, наприклад від Huawei і OnePlus, використовують запатентовану конструкцію, частину схеми, що відповідає за швидку зарядку, вбудовані в зарядний пристрій. Щоб скористатися всіма перевагами фірмової швидкої зарядки пристрою, необхідно використовувати сумісний зарядний пристрій. Інші виробники, такі як Samsung і Apple, дозволяють ефективно заряджатися за допомогою різних кабелів і адаптерів живлення.

Найбезпечніший варіант – використовувати зарядні пристрої та кабелі, які входять в комплект, тому що при змішуванні зарядних пристроїв і кабелів з телефоном пристрій може за замовчуванням встановити мінімально можливу швидкість зарядки.

Чим ще допомогти автономності смартфона

Щоб продовжити термін служби батареї, можна використовувати звичайні прийоми енергозбереження: зменшення яскравості дисплея, відключення бездротового зв’язку і геолокації, обмеження передачі даних у фоновому режимі.

Але правда в тому, що як би ми не були обережні, батарейки в наших телефонах не довше прослужать. Хитрість полягає в тому, щоб отримати від батареї якомога більше місяців, не турбуючись про її стан.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.