З’явилися точні тести мобільних процесорів Intel Core 11

На початку вересня Intel анонсувала нову серію мобільних процесорів – Intel® Core ™ 11-го покоління, відому також під кодовим ім’ям Tiger Lake. Під час презентації компанія говорила про значний прогрес і сильних сторонах, стверджуючи, що ці процесори стануть кращою платформою для тонких і легких ноутбуків. Тепер в мережі з’явилися незалежні тести ноутбуків на основі таких процесорів, які дозволяють упевнитися в правдивості заяв Intel.

Провідні виробники ноутбуків запланували випуск великої кількості різних рішень на базі процесорів Core 11-го покоління, але всі вони повинні будуть з’явитися на ринку лише в жовтні. Тому зараз на тестуванні в провідних виданнях побував якийсь прототип, який представляв собою 14-дюймовий лептоп на флагманському процесорі Core i7-1185G7 (з графікою Intel® Iris® Xe Graphics), укомплектований 16 Гбайт двоканальної LPDDR4X-4266 SDRAM і терабайтний SSD-накопичувачем Samsung PM981a.

У своєму огляді сайт Tomshardware.com порівняв цей мобільний комп’ютер з Lenovo Yoga Slim 7 на базі флагманського 25-ватного восьмиядерного 7-нм мобільного процесора конкурента, Ryzen 7 4800U, а також з ноутбуком Razer Blade Stealth 13, в якому застосований 25-ватний чотирьохядерний 10-нм процесор Core i7-1065G7 попереднього сімейства Ice Lake. Обидві конкуруючі моделі мали близьку апаратну конфігурацію.

У тестах система на базі нового Core i7-1185G7 продемонструвала значну перевагу перед ноутбуком на Core i7-1065G7 минулого покоління, а крім того, в однопоточном режимі виявилася приблизно на 38% швидше ноутбука з процесором Ryzen 7 4800U (за даними Geekbench 5.2). Маючи в своєму розпорядженні вдвічі меншою кількістю ядер, в багатопоточних тестах Tiger Lake не виграв, проте відставання виявилося не настільки сильним, як того можна було б очікувати.

Зате в ігрових тестах у Core i7-1185G7 просто не знайшлося рівних: перевага Intel Xe над графічним ядром Radeon Vega таке, що ноутбук на основі Tiger Lake видає на 30-40% вищу частоту кадрів в порівнянні з Lenovo Yoga Slim 7, де використовується Ryzen 7 4800U.

Все це виглядає дуже багатообіцяюче. Як констатують оглядачі, можна очікувати, що системи на базі процесорів Core 11-го покоління не просто будуть впевнено перевершувати ноутбуки на базі Ice Lake. На додаток до цього, на думку редакції THG, вони будуть цікавіше тонких і легких рішень на платформі Ryzen (Renoir) в робочих навантаженнях, які погано масштабуються на велике число ядер, в першу чергу в поширених офісних або бізнес-додатках. Але самим захоплюючим перевагою Tiger Lake авторам огляду здалася графіка Intel Xe, яка, за їхніми словами, змінює правила гри в своєму сегменті, приносячи в компактні мобільні комп’ютери потужність, достатню для найостанніших і вимогливих AAA-ігор.

Модельний ряд процесорів Core 11-го покоління включає в себе дев’ять процесорів, орієнтованих на використання в основі ультрапортативних пристроїв. Вони виготовляються за новим 10-нм техпроцесу SuperFin, мають до чотирьох процесорних ядер з мікроархітектури Willow Cove, працюють на частоті до 4,8 ГГц і вписуються в тепловий пакет від 12 до 28 Вт в залежності від конфігурації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.