PlayStation 5 втрачає продуктивність- нові нюанси розкрила технологія SmartShift

Нагадаємо, генеральний директор Sony Interactive Entertainment підтвердив неможливість запуску на PS5 ігор від PS3, PS2 і PS1. Прикро, але це не найгірша новина. Безліч чуток говорять про проблеми з виробництвом, хоча офіційні джерела їх заперечують. Проте шанувальників не обдуриш, багато користувачів відзначають, що якщо раніше Sony стверджувала, що більшість нових ігор вийде ексклюзивно для PS5, то тепер ситуація змінилася, компанія планує випускати більшу частину нових ігор і для PS4. Це може вказувати на те, що компанія так чи інакше стикається з деякими проблемами, у всякому разі саме так інтерпретують новини в співтоваристві шанувальників консолі.

Не секрет, що з обчислювальною потужністю PlayStation 5 відстає від свого конкурента. В основному це відноситься до графічної підсистеми. Це також не радує, але більш висока частота роботи графічного чипа, ефективні технології стиснення даних, швидкий твердотільний накопичувач і інші можливості залишали надію на те, що в цілому наявні недоліки будуть компенсовані рядом істотних переваг. Але і тут не все так просто.

https://twitter.com/blueisviolet/status/1306769591880658944?s=20

Один з технічних фахівців, відомий в twitter під псевдонімом blue nugroho (@blueisviolet), відзначає, що реальна продуктивність PlayStation 5 буде нижчою від заявленої. В черговий раз підкреслюється стара інформація про те, що графічний чип (імовірно Navi10 Lite) буде заснований на модифікованій архітектурі RDNA першого покоління. А тепер стало відомо про те, як технологія SmartShift буде керувати динамічною частотою процесора і графічного чипа PS5.

При максимальному навантаженні на процесор його частота складе 3,5 ГГц, а графічний чип буде працювати всього лише при 1,2 ГГц. В умовах рівномірного навантаження формула частот набирає вигляду 3,2 + 1,8 ГГц. Максимальну частоту в 2,2 ГГц графічний чип зможе досягти тільки при роботі процесора на частоті 2 ГГц. Це знижує фактичну продуктивність PS5 з заявлених 10 Тфлопс до 8,3 Тфлопс. На думку blue nugroho, консолі доведеться використовувати різні оптимізації: знижувати якість зображення, використовувати розмиття, застосовувати динамічну зміну роздільної здатності, щоб підтримувати стабільну частоту кадрів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.