В Китаї навчилися змінювати акумулятори в електромобілях всього за 30 секунд

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У той час як Ілон Маск має намір інтегрувати акумулятор в корпус електромобіля, китайці активно розробляють ідею змінних акумуляторів. За останні два місяці в Китаї з’явилися станції заміни акумуляторів зі швидкістю до 30 секунд на машину. Це швидше, ніж залити бензин в паливний бак. Але затія все ще виглядає дорогим задоволенням для виробників. Тому всі надії пов’язані з державними субсидіями.

Станція Geely по автоматичної заміни тягових акумуляторів

Першою широко використовувати заміну акумулятора в електромобілях почала китайська компанія NIO. На станції автоматичної заміни робот, прихований в підполі станції, витягує розряджений тяговий акумулятор і на його місце встановлює повністю заряджений. На всю процедуру, за винятком часу заїзду та виїзду електромобіля на станцію, йде три хвилини. Таких станцій в Китаї за три роки розгорнуто 130 штук в 58 містах. Нещодавно NIO пройшла рубіж заміни одного мільйона батарей.

Перевершити NIO за кількістю станцій автоматичної заміни тягових акумуляторів збирається компанія Geely. Десять днів тому в Цзинані компанія Geely в демонстраційному режимі відкрила свою першу автоматичну станцію із заміни акумуляторів. Станція Geely міняє акумулятор в два рази швидше, ніж станція NIO – за 90 секунд. Цього вдалося домогтися за рахунок використання двох роботів: один знімає розряджений акумулятор, а інший відразу ж встановлює заряджений.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
Стенд із заміни акумуляторів на станції Geely

Компанія Geely за п’ять років збирається побудувати в Китаї і в ряді країн Південно-Східної Азії 5000 станцій по заміні акумуляторів. Це поки найамбітніший план серед китайських виробників. Але на відміну від NIO компанія Geely поки не буде надавати сервіс по заміні звичайним водіям. Вона збирається зробити ставку на обслуговування таксі і машин в спільному користуванні.

Але найшвидша на сьогодні станція по заміні тягових акумуляторів була відкрита місяцем раніше компанією Changan New Energy. Ця станція також використовує двох роботів для заміни акумулятора, але робить це за 30 секунд. Щоправда в компанії роблять застереження, що поки машина для заміни акумуляторів в’їжджає на станцію, роботи здійснюють попередні маніпуляції. Втім, для водія процес триває півхвилини, і це часто швидше, ніж заправити бензобак.

Компанія Changan New Energy цікава не тільки швидкою заміною акумуляторів. Вона робить ставку на поступову уніфікацію змінних акумуляторів. Якщо врахувати, що партнером Changan New Energy є такий гігант на ринку акумуляторів, як компанія CATL, то в цьому немає нічого дивного. Як заявили в Changan New Energy, станції по заміні акумуляторів будуть сумісні з електромобілями семи компаній, включаючи BAIC, GAC, SAIC, FAW Hongqi, Pentium and Dongfeng Qichen, Chang’an і JAC.

Станція по автоматичної заміни акумуляторів компанії NIO

Конкуренція серед розробників і операторів станцій по заміні акумуляторів може підштовхнути до появи цікавих і масових послуг на новому ринку. Однак аналітики відзначають, що сьогодні ця послуга обходиться виробникам дуже дорого. Фактично ніхто з них не отримує на цьому прибуток, а лише зазнає збитків і чималих. В цьому плані компанії сподіваються на допомогу влади. З цього року китайських регуляторів вже почали підтримувати субсидіями: електромобілі з замінними акумуляторами і, ймовірно, підтримають субсидіями операторів станцій по заміні акумуляторів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.