Статті

Експерти радять всім поміняти пароль блокування iPhone

Share

Ви не говорите пароль від iPhone незнайомим людям так само, як приховуєте пін-код своєї банківської картки.

Але що, якщо я скажу, що ваш пароль від айфона можна вгадати всього за кілька годин? Можливо, навіть хвилин.

Це не секрет, а банальна математика. Її давно перетворили на зброю проти тих, хто не може або не хоче добровільно віддати код блокування смартфона.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Але математика працює в обидві сторони, і тому у такої зброї є одне слабке місце: час.

Я пропоную кожному з вас змінити пароль блокування на такий, який не вдасться підібрати нікому за все життя .

Чому пароль від iPhone – гаряча тема в ЗМІ

Фото терориста, який влаштував стрілянину в грудні 2015 року в Сан-Бернардіно, штат Каліфорнія

Котрий рік ФБР воює з Apple, вимагаючи надати службам безпеки США готове рішення для злому будь-якої сучасної моделі iPhone і iPad.

Apple не піддається, тому що поява таких рішень рано чи пізно стане надбанням не тільки інших держав, а й зловмисників. Нескладно уявити, що буде далі.

Історія навколо двох запаролених айфонів терориста -стрілка тягнеться чотири роки, в ній неодноразово брав участь президент США Дональд Трамп. Конфлікт підігрівається бажанням ФБР якомога сильніше і публічніше натиснути на компанію в політичних цілях.

Інших причин немає, тому що як мінімум до одного з пристроїв вони отримали доступ ще в 2016 році. І сьогодні вночі з’ясувалося, яким чином їм це вдалося.

Спосіб виявився старим, як світ: вони просто підібрали пароль випадковим чином через генератор.

Залишимо за бортом питання моралі, в якій можна знайти аргументи за позицію та ФБР, і Apple. Я хочу звернути вашу увагу на інше – на пароль блокування конкретно вашого iPhone.

Яким чином захищається пароль і особисті дані в iPhone, iPad і Mac

При активації iPhone кожному власнику пропонується встановити пароль блокування. Це обов’язкова умова для роботи багатьох функцій: від Touch ID і Face ID до оплати покупок через Apple Pay .

Спочатку iOS пропонувала встановити чотиризначний цифровий код-пароль, а починаючи з iOS 9 – вже 6-значний. Розбудили б вас в 4 ранку, ви напам’ять продиктуєте ці цифри, настільки вони важливі.

Пароль блокування грає ключову роль в захисті iPhone: він зберігається в зашифрованому вигляді в спеціальному співпроцесорі безпеки під назвою Secure Enclave, що з’явилося у всіх пристроях, починаючи з iPhone 5S. Майже кожне звернення за особистими даними в iOS проходить через співпроцесор, і в чималому ступені завдяки йому гаджети Apple вважаються високо захищеними.

Secure Enclave відповідає за прив’язку датчиків Face ID і Touch ID до процесора пристрою, тому ті перестають працювати, якщо підмінити або материнську плату, або самі датчики. А останні два роки він працює і в MacBook , так як лежить в основі чіпа T2.

До цих пір не існує методу прямого злому системи Secure Enclave. Вектори атаки задіюють уразливості інших систем і заліза. Співпроцесор безпеки ж залишається непереможеним, чим Apple заслужено пишається.

Але Secure Enclave безсилий, якщо зловмисник або співробітник правоохоронних органів якимось чином вгадає, дізнається пароль власника пристрою. В тому числі, якщо пароль підберуть через генератор, як і вийшло у випадку з ФБР.

Процедура перебору пароля автоматизована, називається “брутфорс” , і в ній майже завжди використовуються зовнішні пристрої-генератори. Вартість таких для державних служб коливається від 5 до 20 тисяч доларів.

Чому вам потрібно відмовитися від цифрового пароля на iPhone

При операції “Брутфорс” через генератори, співпроцесор Secure Enclave в iPhone і чіпі T2 приймає по одному паролю кожні 80 мілісекунд, що перетворюється в 12,5 спроб в секунду .

Це роблять не вручну, а через пристрої, подібні системі GrayKey.

Отже, уявімо, що …

У вас стоїть 4-значний цифровий код блокування iPhone. Він був стандартним до релізу iOS 9, деякі користуються таким до цих пір.

На підбір такого пароля піде всього … 14 хвилин . Це абсолютний максимум, в більшості випадків на це йде не більше 8 хвилин.

Окей, але у більшості все-таки 6-значний код-пароль, вірно? Поспішаю розчарувати…

У вас стоїть 6-значний цифровий код. Саме його наполегливо пропонує встановити iOS при первинному налаштуванні.

На підбір цього коду йде… 22 години . Максимум . В середньому – 11 годин.

Повторюся, це не типовий злом, а банальний перебір варіантів. Вони математично обмежені: 10 цифр, 6 позицій на кожну. 10 в шостому ступені дорівнює рівно 1 мільйону варіантів цифрового пароля. Це краще, ніж 4-значний цифровий код, в якому може бути лише 10 тисяч унікальних комбінацій.

Залишається останній варіант.

У вас 6-значний цифро-буквений пароль. Ця опція є при установці пароля на iPhone, але її потрібно вибирати вручну.

На підбір такого коду піде… 72 роки .

Якщо ж в правильній фразі будуть використовуватися символи (на кшталт!, @ І так далі), а сама вона буде довша 6 символів, то в прямому сенсі життя не вистачить, щоб добути ваш пароль через “брутфорс”.

Тепер розумієте, до чого я хилю?

Поміняйте пароль на iPhone з цифрового на цифро-буквений

Зробити це можна двома способами.

1. Якщо у вас вже стоїть пароль блокування, зайдіть в Налаштування -> Face ID і код-пароль (Touch ID і код-пароль) -> Змінити код-пароль .

Коли система запросить нову парольну фразу, виберіть пункт Параметри код-пароля . У списку, натисніть на Власний буквено-числовий код.

Запам’ятайте напам’ять те, що введете далі. Вкрай бажано використовувати унікальне поєднання букв і цифр, що не повторюється з паролем від якого-небудь сервісу в інтернеті або від Mac.

2. Якщо ви проходите процедуру первинної активації iOS, то на екрані введення натисніть на Параметри код-пароля і там виберіть Довільний код (букви + цифри) .

Єдиною незручністю такого пароля, крім забудькуватості, буде збільшений час його введення. Але з урахуванням майже поголовної наявності Touch ID і Face ID, вводити цей складний пароль вам доведеться рідко.

Додавши в пароль один-два символи, ви зробите його підбір абсолютно безглуздим і захистите пристрій від “брутфорса”. Так що 6-значний цифровий пароль, давай до побачення.

PS Ховати від держави що-небудь я не раджу. На вас і так достатньо інформації. Та й приховувати абсолютній більшості з нас банально нема чого. Моя порада лише стосується особистої безпеки і захисту від зловмисників. Так спокійніше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Названо дату презентації нової консолі Asus ROG Ally 2024

    Портал Videocardz поділився ексклюзивним списком нових продуктів Asus, які бренд планує представити у рамках виставки…

    07.05.2024

    Apple домінує у продажах смартфонів у 2024 році завдяки iPhone 15 Pro Max

    iPhone 15 Pro Max став найпопулярнішим смартфоном у першому кварталі 2024 року, при цьому смартфони…

    07.05.2024

    Щоб оновити дані, достатньо буде скористатися застосунком, не відвідуючи ТЦК

    Уже з 18 травня повинен запрацювати новий мобілізаційний закон, який зобов’язує всіх чоловіків оновити військово…

    07.05.2024

    Експерти GameRant склали топ-8 найкращих процесорів на весну 2024 року

    Найбільш вдалий процесор, який можна купити просто зараз, це Intel Core i5-14600K. 14-ядерний чіп гарний…

    07.05.2024

    Vodafone планує інтегрувати криптогаманці в SIM-карту

    Компанія Vodafone Group планує впровадити блокчейн-технології у сектор мобільного зв'язку. Йдеться про те, щоб інтегрувати…

    07.05.2024

    Названо пристрої OnePlus, які отримають Android 15

    Компанія OnePlus поділилася списком пристроїв, які отримають доступ до нової версії фірмової прошивки OxygenOS 15,…

    06.05.2024