Експерти розповіли, чи може вибухнути смартфон і чому

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У ЗМІ останнім часом стали часто з’являтися новини про спалахи або вибухи акумуляторів смартфонів . Експерти розповіли, чи може вибухнути смартфон, і назвали кілька причин самозаймання гаджета.

Як повідомляє Telegram-канал “Интересно знать”, що енергія літійіонних акумуляторів це приблизно 40 кілоджоулів. Такий показник в 20 разів більше енергії кулі з автомата Калашникова та приблизно еквівалентно 10 г вибухівки. Частина цієї енергії йде в тепло, яке відводиться назовні.

Однак якщо при дефекті акумулятор перегріється, то в ньому запустяться хімічні реакції, при яких буде виділятися все більше тепла і газів. У кращому випадку акумулятор вздується, а в гіршому вибухне.

Але вся запасена енергія відразу не виділиться, і серйозною травмою це не загрожує.

Як вважають експерти, найчастіша причина, по якій батарея самозаймається, – це перезаряд. Якщо батарея заряджається після того, як встановлений ліміт пройдено, то всередині неї виникає реакція з відділенням великої кількості тепла, батарея самозаймається.

Друга причина – внутрішня помилка при проектуванні або при виробництві батареї, через яку в ній починають рости літієві дендрити. Це літієві освіти, які можуть рости всередині акумуляторів і в підсумку пошкоджувати ізолюючий полімер, що розділяє електроди анод і катод.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Також до самозаймання смартфона можуть привести і інші причини. Наприклад, використання неякісного або невідповідного зарядного пристрою.

Експерти рекомендують кілька запобіжних заходів, дотримуючись яких можна знизити ризик загоряння смартфона. 

«Не варто допускати перезарядження батареї, розкриття акумулятора, не потрібно користуватися незрозумілою зарядкою. Також не можна заряджати телефон на сильному морозі від зовнішнього акумулятора (пауер банку), якщо ви несете його в одній руці, а телефон – в інший. Якщо дотримуватися цих заходів, телефон може вибухнути тільки через брак, допущений при виробництві.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.