Продажі девайсів Apple впали, а прибутки з сервісів зросли – в чому причина?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

В останньому звіті компанії Apple за другий квартал фіскального 2020-го року є багато цікавої інформації, яку варто проаналізувати та зрозуміти, в якому напрямку компанія буде розвиватись далі. 

Не зважаючи на пандемію коронавірусу, компанії вдалось наростити виручку – до 58.3 мільярдів, що перевищило очікування аналітиків на 5 мільярдів доларів. Ріст склав 1% у порівнянні з минулим кварталом. 

Варто в першу чергу розібрати, з чого саме складаються прибутки компанії за останній квартал. Впали продажі всіх девайсів, винятком стали тільки AirPods, та, як не дивно, Apple Watch. Чому дивно? Тому що раніше смарт-годинники компанії, на відміну від iPhone, iPad та, останнім часом, AirPods, завжди продавались досить середньо, що було очевидно, оскільки банально для користування годинником потрібний iPhone, тобто покупців Apple Watch апріорі менше, ніж iPhone. 

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Але це не найцікавіше, оскільки нам цікаві не так падіння продаж девайсів компанії, як дуже суттєвий ріст популярності сервісів компанії, як Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade і так далі. Зрозуміло, чому це сталось – зараз, в період самоізоляції, люди почали споживати набагато більше контенту, відповідно, зросла популярність цих сервісів. Що цікаво, дуже багато аналітиків прогнозували ріст популярності сервісів набагато раніше, ніж людям стала відома назва “COVID-19”, а все через те, що на старті було заявлено багато фішок, покупцям продуктів Apple давався безкоштовний період та й загалом маркетингова компанія було досить хорошою. 

Apple і до того показували себе непогано, створивши iTunes, після цього Apple Music, і як у першому, так і в другому випадку ці проекти завоювали велику кількість фанатів та увійшли в історію індустрії. Минулого року компанія, окрім багатьох цікавих хардверних продуктів, як Apple Pro Display XDR та Mac Pro, запустила абсолютно нові сервіси: Apple TV+ (онлайн-бібліотеку відеоконтенту) та Apple Arcade (підписку, яка надає доступ до списку кросплатформових ексклюзивних ігор, які можна грати як на iPadOS та iOS, так і на macOS). 

Для розуміння, наскільки зросли прибутки на сервіси, за, увага, буквально один квартал – у минулому прибутки склали 11.5 мільярдів доларів, а в цьому – 13.3 мільярдів, що стало новим рекордом. Таким чином прибутки зросли на 2.2 мільярда доларів буквально за один квартал. 

Тім Кук, генеральний директор Apple, заявив “Незважаючи на пандемію коронавірусу, компанія Apple показала ріст за квартал, який пов’язаний з рекордними продажами сервісів та квартальними показниками продаж наручних гаджетів. Через складну ситуацію наші клієнти використовують продукти Apple, щоб бути на зв’язку, бути в курсі, бути креативними та продуктивними”. 

Що цікаво, незважаючи на те, що прибутки виросли, чиста виручка компанії трохи просіла у порівнянні з показниками минулого року. За підсумками другого кварталу фіскального 2020-го року компанія Apple отримала чисту виручку в розмірі 11.2 мільярда доларів, що менше, ніж за аналогічний період минулого року, за який компанія заробила чисті 11.6 мільярда доларів, тобто за цей квартал Apple отримала на 0.4 мільярда менше. Що цікаво, прибутки на акцію також показали кращий результат, ніж очікувалось аналітиками – 2.55 долара замість 2.23 долара.

Загалом тенденція зрозуміла – Apple буде робити все більший і більший акцент саме на сервісах, оскільки, окрім їхньої популярності, це не те саме, що продавати хардверні рішення – тут дається просто доступ до контенту, тобто при приблизно однакових витратах прибутки будуть тільки рості, а от у випадку з тими ж iPhone прибуток йде тільки з націнки, яка, незважаючи на бажання компанії, обмежена.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.