IT-рівність. Як програмування в Україні перестає бути виключно чоловічою професією

В Україні на очах руйнується один з традиційних бастіонів «чоловічих» професій — IT: за два останні роки у країні різко зросла кількість програмісток.

28-річна Дарина Скопюк ще недавно була столичним юристом. Але ця робота її не задовольняла, а тому вона закінчила безкоштовні онлайн-курси програмування, подала кілька резюме і швидко знайшла місце за новим профілем у міжнародному фотобанку Depositphotos.

«Спочатку мені було дуже важко, занадто вже великі відмінності між юриспруденцією і написанням коду. А потім все пішло: поміняла місце роботи і працюю над ШІ [штучним інтелектом] і машинним навчанням, — каже Скопюк. — Але навіть зараз, коли я говорю, що займаюся програмуванням, співрозмовники, як правило, роблять великі очі».

Але дивуватися вже немає чому: кількість жінок, зайнятих у IT-сфері, стрімко зростає. За даними дослідження, проведеного командою YouControl, якщо в 2017-му в країні було 27 тис. програмісток у статусі фізособи-підприємця (ФОП), — саме так у країні оформлена більшість айтішників, — то зараз їх вже 44 тис. Приріст — 62%.

При цьому загальна кількість ФОП, які займаються інформаційними технологіями, за цей період зросла на 47%.

В результаті зараз кожен п’ятий працівник IT-індустрії – це жінка. Магнітом для них стали високі зарплати в цій сфері.

Для України це — знакове явище. Адже все, що пов’язано з програмуванням, вважалося традиційно «чоловічою» спеціалізацією.

Спочатку мені було дуже важко, занадто вже велика різниця між юриспруденцією і написанням коду, — Дар’я Скопюк, програмістка

Якщо зважувати на співвідношення кількості резюме від чоловіків і жінок, розміщених на порталі Work.ua за останні три місяці, найбільш «маскулінна» професійна сфера в країні – це транспорт і автобізнес (96% резюме — від чоловіків). Далі розташувалися охорона і безпека, будівництво та архітектура, а також робочі спеціальності і виробництво і топ-менеджмент — у всіх цих групах частка чоловічих резюме коливається від 93% до 75%. Лише трохи менше — 71% і 70% відповідно — цей показник у сільському господарстві та IT-секторі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.