Чому я не куплю собі ігрову консоль – якими я бачу мінуси приставок

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 5 хв.

Всім привіт. З вами Zero і сьогодні я розповім про те, чому я не планую купувати собі ігрову консоль на кшталт Sony PlayStation 5 або Microsoft Xbox Series X/S. Навіть якби мій бюджет був жорстко обмежений, я все одно хотів би зібрати ПК. Можливо, навіть із б.у. компонентів, хоча я швидше за краще заробити більше грошей, щоб придбати конфігурацію хоча б просунутого середнього або субфлагманського рівня. Ті ж кур’єри завжди потрібні, а прибутки у них зараз пристойні. Але вистачить передмов, поїхали!

Реклама

Я волію грати зі 165+ FPS, а не з 30-60 FPS

Перша причина, чому я не хочу грати на консолях, цілком очевидна. Я звик грати зі 165+ FPS. Насправді частіше навіть з 240+ FPS. Зараз я використовую зв’язку Intel Core i7-13700KF та NVIDIA GeForce RTX 4090, а також 280-герцевий FullHD G-Sync Compatible монітор на IPS-матриці. Хтось скаже, що для дозволу FullHD купувати RTX 4090 немає сенсу, але на момент покупки вона коштувала всього 130 тисяч, при цьому набагато слабкіша RTX 4080 пропонувалася за 100 тисяч. А інші варіанти я не розглядав, тому що хотів грати на максимальних налаштуваннях із високою частотою зміни кадрів у будь-які AAA-тайтли, а ще працювати з відео. Але навіть якби мій бюджет на складання був у кілька разів нижчим, я все одно віддав би перевагу купити умовну RTX 4070 Super або хоча б RTX 4060 і зібрати ПК, а не використовувати консоль. Після 165+ FPS грати з 30 FPS вкрай некомфортно – до хорошого швидко звикаєш.

Консоль не можна якісно проапгрейдити

Ще один мінус приставок – це неможливість їхнього повноцінного апгрейду. Коли вийде RTX 5090, я можу продати «чотири тисячі дев’яосту» та встановити у свій комп’ютер нову відеокарту. З консолями таке не прокотить. Та й 4 твердотільні накопичувачі та кілька жорстких дисків у них теж не поставиш. Можливість апгрейду – це, мабуть, одна з ключових переваг ПК, особливо якщо говорити про «довгоживучі» сокети, такі як AMD AM4 і AM5. Хоча LGA 1700 вже теж можна вважати довгоживучим, тим більше за мірками Intel. Компанія планує випустити для цього сокету вже четверте покоління процесорів. Окей, 14-та серія була не дуже, навіть якщо забути про скандал із деградацією через неадекватну подачу напруги. Але AMD Ryzen 9000 без 3D-кешу – теж фуфло та прохідняк. Найгірша лінійка Ryzen з моменту появи бренду, практично позбавлена ​​переваг у порівнянні з 7000, але дорожча. Чекаємо на моделі з 3D-кешем.

Консолі старіють вже у момент виходу

Насправді консолі є застарілими пристроями вже на момент свого релізу. Вони довго проектуються, під них намагаються спеціально оптимізувати топові проекти, але вони здатні суперничати лише з недорогими ігровими комп’ютерами. Геймер-ентузіаст навряд чи буде задоволений консольним геймплеєм. Простіше кажучи, я вважаю, що консолі – скоріше для казуальних гравців, для тих, хто грає не надто багато та не надто часто. Я ж відношу себе до хардкорних геймерів-задротів, так що мені потрібен комп’ютер, який справляється з будь-якими іграми на максимальних налаштуваннях з високим FPS. Та й з відео для Youtube працювати теж потрібно, а значить, потрібні продуктивні процесор та відеокарта, багато оперативної пам’яті, а також як мінімум пара швидких двотерабайтних SSD та жорсткий диск терабайт на 18 для зберігання архіву матеріалів.

На консолях проблеми із встановленням модів

Скажу чесно – я не фанат сторонніх модифікацій для ігор і здебільшого вважаю подібні твори «васянськими» — тобто зробленими непрофесійно, які значною мірою суперечать лору, логіці та геймплею оригінального проекту. Тим не менш, є і моди, які я приймаю, наприклад, що фіксують явні баги, що покращують графіку в стилі оригіналу, а також адаптують старі ігри під сучасні системи і додають підтримку, наприклад, широкоекранних моніторів і високих дозволів. Сюжетних модів я найчастіше уникаю – за рідкісним винятком.

Так ось до чого це я? А до того, що на ПК встановлювати модифікації та керувати ними набагато простіше. Навіть якщо розробники не передбачили встановлення модів, народні умільці часто знаходять способи інтегрувати їх у гру. На консолях у більшості випадків це неможливо. Якщо гра не підтримує моди, то ви їх і не встановите.

Миша та клавіатура зручніша за геймпад

Ще одна причина не купувати консолі для мене – це їхня орієнтованість на гру насамперед із геймпадами. Я віддаю перевагу використанню клавіатури та миші в будь-яких іграх, за винятком спортивних симуляторів на кшталт FIFA/EA Sports FC. А грати з геймпадом у шутери після клавіатури та миші — вкрай некомфортно. Геймпади у мене асоціюються з казуальним геймінгом, а не хардкорним – знову ж таки, винятки можливі, але лише у певних жанрах ігор. Спортивні симулятори, можливо, ще гонки та файтинги.

Консолі уповільнюють розвиток ігрової промисловості

-8

Варто відзначити і той факт, що консолі уповільнюють розвиток ігрової індустрії – насамперед йдеться, звичайно, про графічну складову сучасних проектів. Багато геймерів читали про погіршення графіки в деяких іграх заради того, щоб ці ігри не гальмували на консолях. І це тільки один із милиць. Знижений дозвіл, 60, а то й 30 FPS, різні хакі на кшталт поїздок у ліфтах, що маскують довгі завантаження. Якби розробникам не доводилося орієнтуватися на застаріле залізо, яке і в момент релізу не було продуктивним, графіка в іграх могла бути набагато красивішою.

Чи є у консолей плюси

Насамкінець розповім про те, якими я бачу плюси консолей. Не для мене особисто, а для ігрової індустрії та геймерів загалом. Насправді таких плюсів я бачу тільки два, і вони пов’язані між собою. По-перше, консолі часто коштують дешевше за ігрові ПК. І по-друге, вони приводять  ігрову спільноту нових людей, які інакше навряд чи зацікавилися б геймінгом. Так, багато таких людей є казуальними геймерами, і грають мало і рідко. Але деякі з них потім збирають собі ігровий ПК та стають хардкорниками. Відразу комп’ютер за кілька тисяч доларів вони собі не куплять. А ось консоль за кілька сотень доларів можуть купити. А потім уже пересісти за комп’ютер.

Висновок

У сьогоднішній статті я розповів про те, якими бачу мінуси ігрових консолей, а також про те, чому я не планую купувати собі ігрову приставку. Втім, заради справедливості, я постарався знайти у консолей і плюси, і мені це навіть вдалося. А що ви думаєте щодо консолей. Чи згодні ви, що на консолях більше казуальних геймерів, а більшість хардкорників користуються ПК? Пишіть у коментарях!

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ