Скільки смартфон має тримати заряд?

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Різні моделі смартфонів мають різні за обсягом батареї, що впливає на їхню автономність. Розглянемо різні сценарії використання мобільних телефонів та розповімо, скільки вони повинні тримати заряд і за яких умов.

Реклама

Скільки у середньому має тримати заряд смартфон?

Незважаючи на деякі відмінності в акумуляторах телефонів, їхня середня ємність становить близько 4000-5000 мАг. Цього достатньо, щоби смартфон протримався на одному заряді весь день при помірному використанні. Найчастіше тривалість автономної роботи становить від 24 години до 36 годин.

Якщо розглядати найбільш побутовий сценарій використання, більшість людей заряду телефону вистачає на цілий робочий день з ранку до пізнього вечора. І хоча це менше 24 годин, причина в тому, що рядовий користувач витрачає заряд не повністю – багато хто знімає телефон із зарядки до досягнення 100%, а підключає до мережі, коли смартфон розряджається до 20%. Якщо ж смартфон використовується від 100% до 0%, то при оптимальному стані акумулятора його вистачить на одну чи півтори доби. Якщо йдеться про більш автономні мобільники з акумулятором на 6000 мАг і більше, то вони зможуть витримати близько двох діб роботи на одному заряді.

Скільки смартфон повинен утримувати заряд залежно від типу використання?

Вищеописані цифри – середній показник, який залежить від ступеня навантаження на смартфон, і навіть від цього, навіщо саме його використовують. Найчастіше зазначені 24-36 годин досягаються при помірному навантаженні. Це означає, що телефон використовується не завжди, з нього здійснюються дзвінки, а власник періодично заходить до месенджерів, соціальних мереж, браузер і переглядає відео або грає в ігри не більше декількох годин на день. При цьому решту часу екран смартфона вимкнено.

Інший тип режиму роботи – інтенсивний. При ньому власник активно переглядає відео, активує високу яскравість екрана, запускає тривалі сесії ігор або довгий час розмовляє відеодзвінками. У такому разі смартфон протримається приблизно 6-10 годин.

Головним споживачем енергії смартфона є його екран, тому час роботи мобільного пристрою найчастіше дорівнює часу безперервної роботи екрану. Залежно від яскравості та додаткових активованих функцій (додатків, що працюють у фоновому режимі, бездротових з’єднань тощо) воно становить від 6 до 15 годин. Є й інші безперервні завдання, якими найчастіше оцінюється автономність:

  • Безперервна робота мобільних ігор – приблизно 5-8 годин. Заряд споживає як екран, а й процесор, тому автономність найменша.
  • Безперервний перегляд відео – від 5 до 15 години. Працює екран і бездротовий інтернет, тому автономність вища, проте час залежить від виставленої яскравості.
  • Безперервні дзвінки – від 10 до 30 години. Оскільки екран під час телефонних розмов неактивний, то час автономної роботи набагато вище.

Чому смартфон швидко розряджається?

Якщо смартфон з акумулятором об’ємом близько 5000 мАг при помірному використанні тримає заряд менше доби, необхідно звернути увагу на фактори, що з’їдають значну частину заряду:

  • Висока яскравість екрану та його тривала робота.
  • Фоновий режим роботи багатьох програм – у налаштуваннях можна заборонити маловажливим програмам працювати на тлі.
  • Одночасний запуск кількох програм. Потужні смартфони з продуктивним процесором можуть одночасно запускати кілька програм, проте це швидше садить батарею. Якщо якась програма більше не потрібна для роботи, її потрібно закривати через меню програм.

Не варто забувати і про особливості конкретних моделей: деякі смартфони гірше оптимізовані, через що швидше втрачають заряд, а інші менш якісні батареї. Дізнатися, скільки насправді тримає заряд конкретна модель, можна з відгуків інших людей і оглядів на сайтах. І хоча орієнтуватися в автономності дозволяють дані на сайті виробника, часто цифри там завищені, а насправді заряд смартфона закінчується швидше.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ