Яким має бути сучасний ноутбук для роботи

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 5 хв.

Технології не стоять на місці – це стосується абсолютно всього. Поговоримо про ноутбуки. Уявімо ситуацію, що ви зіткнулися з вибором лептопа, але як дізнатися, який ноутбук потрібен? Спробуємо поговорити про це якомога повніше — намагатимемося врахувати всі нюанси вибору такого комп’ютера. З вами Павло Скарбик — головний редактор сайту iTechua.com і зараз все вам розповім.

Реклама

Форм-фактор та корпус

Бажано, щоб корпус ноутбука був із алюмінію — пластиковий варіант поганий тим, що в процесі перенесення його простіше пошкодити. А ось алюмінієвий корпус лояльніший до ударів і навіть падінь. Тут варто розуміти, що лептоп із пластиковим корпусом коштуватиме дешевше, ніж із металевим. Також є пристрої, корпус якого складається з магнієвого сплаву, що додає міцності конструкції.

Чим тонший ноутбук, тим він легше і тим простіше переносити його з собою – це теж важливий критерій при виборі пристрою. Не варто думати, що тонкий ноутбук є малопотужним – сучасний ультратонкий лептоп може дати дуже високу продуктивність та мати процесор останнього покоління.

Діагональ пристрою тут виключно на ваш смак. Наприклад, якщо ви плануєте використовувати лептоп переважно вдома, можна взяти пристрій з великою діагоналлю, наприклад, 17 дюймів. Варто розуміти, що такий ноутбук незручно носитиме, тому якщо планується робота «з полів», то краще придивитися до діагоналі 13–14 дюймів — такий лептоп буде компактним. Також ноутбук з великою діагоналлю матиме значну вагу. Також для будинку можна придбати зовнішній монітор і тоді не буде різниці, яка діагональ у ноутбука.

Дисплей

Існує кілька типів матриць дисплея. Найпростіша – як правило, тьмяна матриця TN. Використовується у недорогих пристроях. Головний мінус – занадто малі кути огляду та спотворення кольору при перегляді під кутом. Лептоп із такою матрицею варто розглядати лише в тому випадку, коли бюджет зовсім невеликий. Працювати можна, але при роботі з графікою можуть бути спотворені.

VA-матриця трохи краще, ніж TN, має широкі кути огляду до 178 °. В принципі, гарне рішення для бюджетного ноутбука. До речі, у матриць VA і TN дуже висока швидкість відгуку пікселя, що дає такому екрану перевагу в іграх.

IPS-матриця – золота середина для ноутбука, який планується використовувати для роботи. Хороші кути огляду, висока контрастність і точне перенесення кольорів. З мінусів — нижча швидкість відгуку пікселя, але, крім як у іграх, це не відчувається.

OLED – найкращий тип екрану, який складається з органічних світлодіодів. Тут кожен піксель самостійно випромінює світло. Найкращий тип екрану для тих, хто займається графікою, відео та кому важлива точність кольору. Ноутбуки з OLED-дисплеєм, як правило, найдорожчі.

За роздільною здатністю бажано, щоб екран підтримував обов’язково Full HD 1920 x 1080. Чим вище роздільна здатність, тим деталізована картинка на екрані. Краще, якщо екран вміє малювати картинку в 2K (2560 x 1440).

Процесор

Найважливіший компонент будь-якого ноутбука. Зараз на ринку є багато різних процесорів. Але краще орієнтуватися на два типи CPU – Intel Core i3 (або сучасний Core Ultra) або AMD Ryzen 3. Все, що нижче – забуваємо. Так, бажано, щоб процесор був не старшим 3-х останніх поколінь.

Простий приклад: є ноутбук Intel Core i7, але 2012 року випуску. 8 гігабайт оперативної пам’яті, SSD. Але Windows 11 на ньому пристойно гальмує, оскільки просто не підтримує такий процесор.

Якщо бюджет не дозволяє дивитися в бік Intel Core i3 або AMD Ryzen 3, то вибирати потрібно будь-який інший процесор з кількістю ядер не менше 4-х і тактовою частотою від 2-х ГГц.

Пам’ять

На сьогоднішній день лептоп повинен мати щонайменше 8 гігабайт оперативної пам’яті. Це прямий мінімум для сучасної операційної системи та програм. Зверніть увагу, щоб тип пам’яті був DDR4 або DDR5 – все, що нижче, вже минуле століття.

З постійної пам’яті обов’язково наявність твердотільного SSD-накопичувача об’ємом не менше 512 гігабайт. Цього обсягу достатньо для операційної системи та базових програм. Не забуваймо, що постійну пам’ять можна завжди розширити за рахунок підключення зовнішнього жорсткого диска через порт USB.

Наявність портів

Бажано, щоб ноутбук мав порт USB Type-C для заряджання. Блоки живлення з кастомним роз’ємом уже в минулому USB Type-C це універсальність. Наприклад, підключивши такий лептоп до зовнішнього монітора, можна одночасно заряджати ноутбук від монітора і передавати картинку. Ну і пошук зарядного пристрою не важко — потрібно підібрати тільки блок живлення з USB Type-C відповідної потужності.

Крім одного USB Type-C, через який лептоп заряджається, потрібні ще й інші порти USB. Припустимо, ще один Type-C та парочка USB Type-A. Але якщо лептоп не містить USB Type-A, то і це не проблема – можна придбати USB-хаб, який міститиме потрібні вам порти.

Наявність картридера можна вже назвати минулим століттям – виробники почали відмовлятися від такої можливості. Також як наявність HDMI – якщо є USB Type-C, то за фактом HDMI можна також зарахувати до застарілого порту.

Наявність Ethernet-порту також сягає минулого — сучасний Wi-Fi 6/7 забезпечує хорошу швидкість, а цей порт може просто не поміститися в ультратонкий корпус пристрою.

Порт 3,5 для підключення гарнітури тут за бажанням. Якщо є Bluetooth-навушники, можливо, він і не потрібен. Виробники також потихеньку відмовляються від аналогового звукового порту.

Клавіатура

Варто розуміти, що маленький ноутбук матиме клавіатуру без цифрового блоку кнопок — це не завжди комфортно, особливо якщо звикли вводити багато цифр. При виборі ноутбука необхідно звертати увагу на розмір кнопок і відступи між ними. Бажано, щоб клавіатура була максимально схожа на ту, на якій ви постійно працюєте.

Наявність підсвічування – за бажанням. Як правило, пристрої з підсвічуванням клавіатури можуть бути дорожчими. Зверніть увагу на стрілки – якщо між ними занадто коротка відстань, це також не завжди зручно.

Тачпад

Сучасні лептопи мають великий за площею тачпад – і це дуже зручно. Приблизно тиждень знадобиться те, щоб забути про зовнішню мишку. Сучасний тачпад підтримує різні жести, що робить роботу з маніпулятором зручнішою. Але якщо ви не працюєте з тачпадом, то можна не зважати на цей компонент пристрою.

Можливість модернізації

Добре, якщо ноутбук підтримує модернізацію. Найчастіше це збільшення оперативної чи постійної пам’яті. Достатньо відкрутити кілька болтів у спеціальному люку на задній кришці, щоб пам’ять можна було збільшити. Але не всі виробники пишуть про таку можливість – цю інформацію потрібно шукати у відгуках власників або уточнювати безпосередньо у виробника.

Наприклад, купуючи лептоп з 8-ма гігабайтами ОЗУ, ви можете через якийсь час додати туди 16 — буде значний приріст у багатозадачності, якщо процесор, звичайно ж, дозволяє. Також із постійною пам’яттю. Але тут є нюанс — чим потужніший і чим дорожчий ноутбук, тим більші параметри пам’яті він має.

А ось процесор рідко підлягає модернізації, як правило, в ігрових моделях лептопів.

Наявність операційної системи

Ноутбук, який продається без операційної системи Windows, може коштувати дешевше на кілька тисяч карбованців. Жодної проблеми купити і поставити Windows самостійно немає – достатньо підготувати флешку і прочитати в мережі інструкцію. І це може коштувати дешевше.

Також можна спробувати освоїти Linux – безкоштовну операційну систему.

Інше

Обов’язково, щоб ноутбук вже підтримував Wi-Fi 6 – головне, щоб ваш роутер також підтримував цей стандарт. Версія Bluetooth чим вище, тим краще і має бути щонайменше 5.2.

Місткість акумулятора повинна бути такою, щоб вистачило для використання пристрою поза мережею щонайменше 8 годин. Тут немає якоїсь конкретної характеристики акумулятора – все залежить від потужності ноутбука. Наявність швидкої швидкісної зарядки буде великим плюсом – не потрібно витрачати час на підзарядку гаджета.

Наявність кількох мікрофонів дозволить вам з більшим комфортом використовувати ноутбук для конференцій. Наприклад, зовнішні мікрофони не лише «слухають» користувача, а й навколишній шум, щоб отримати ефект шумоподавлення. Динаміки, як правило, у ноутбуків прості – чекати від них чогось надприродного не варто.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ