Як крадіжка особистих даних може загрожувати вам і що з цим робити

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Термін «доксінг» відноситься до використання або публікації особистих даних без згоди особи. Його можна перекласти як «злив документів». У цій статті ми розглянемо, чим загрожує доксінг і як можна захиститися від нього.

Реклама

Сьогодні «доксінг» часто використовують для опису не лише незаконного збору даних, але й різних видів шахрайства, де зловмисники використовують зламані акаунти та зібрану персональну інформацію, часто за допомогою соціальної інженерії. Це може призвести до шантажу, цькування і вимагання, а також до використання отриманих даних у кримінальних схемах.

Для доксерів будь-яка інформація про особу може бути цінною, включаючи особисті документи, банківські реквізити, деталі приватного життя і так далі. Вони можуть використовувати ці дані для отримання кредиту на ім’я іншої людини або вимагати викуп у постраждалого, погрожуючи йому зіпсованою репутацією або іншими серйозними наслідками. Шкода може варіюватися від матеріальних втрат до загроз для життя і безпеки.

Як захиститися

Щоб уникнути ставання жертвою доксінгу, важливо правильно захищати свої особисті дані і документи. Якщо ви помітили пропажу, наприклад, паспорта, негайно зверніться до поліції. Якщо ваш обліковий запис був зламаний, повідомте про це службу підтримки відповідної платформи. Якщо виявилось, що на ваше ім’я вже оформлено кредит, слід:

  1. Подати заяву до кредитної організації і поліції.
  2. Роз’яснити ситуацію і намагатися вирішити проблему мирним шляхом.
  3. Звернутися до суду для скасування фінансових зобов’язань.

Щоб уникнути таких ситуацій, потрібно уважно ставитися до захисту своїх особистих даних і документів як в цифровій, так і в фізичній формі. Зберігайте важливі документи в безпечному місці, наприклад, у сейфі, і не публікуйте їх в Інтернеті. Використовуйте багаторівневу аутентифікацію та складні паролі для онлайн-акаунтів.

Не довіряйте невідомим особам під час телефонних дзвінків і не надавайте їм персональні дані. Уникайте переходів за невідомими посиланнями в Інтернеті.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ