Як ефективно відповідати на дзвінки від телефонних шахраїв, щоб вони самі завершили розмову

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Телефонні шахраї можуть швидко втратити інтерес до вас і припинити розмову, якщо ви скористаєтеся певними стратегіями. Ось чотири способи, які допоможуть вам і зберегти нерви, і трохи посміятися з шахраїв.

Реклама

«У мене немає грошей»

Коли шахрай почне розпитувати про ваші фінансові справи, скажіть, що у вас на карті всього кілька сотень гривень. Якщо він намагається змусити вас взяти кредит, скажіть, що ваша кредитна історія дуже погана і всі банки вже відмовилися вам. Якщо розмова триває, почніть скаржитися на те, що вам не вистачає грошей, і що ви винні всім банкам і мікрофінансовим організаціям, і не знаєте, як погасити борги. І якщо це не допоможе, зверніться до шахрая за порадою, як вирішити ваші вигадані проблеми.

Реклама

«Назвіть вашу адресу»

Висловіть бажання вирішити питання особисто, а не по телефону. Наполягайте на тому, що всі серйозні питання вирішуються тільки в особистій зустрічі. Якщо шахрай каже, що він з іншого міста, вимагайте адресу найближчого відділу у вашому місті. Скажіть, що особиста зустріч потрібна для перевірки особи, яка вам телефонує, адже ви не довіряєте тим, хто дзвонить. Наполягайте на зустрічі, навіть якщо вам скажуть, що це неможливо.

«Я вас чекав!»

З радістю заявіть, що давно чекали дзвінок від шахраїв і зараз будете записувати розмову, щоб викласти її в інтернет. Відповідайте на всі запитання типу «Не скажу» і «Продовжуйте, не зупиняйтеся». Шахрай зрозуміє, що обдурити вас не вдасться, і може спробувати залякати вас загрозами. Важливо пам’ятати, що ви нічого не порушуєте, тому не бійтеся таких загроз. Якщо шахрай не може вас залякати, ймовірно, він просто закінчить розмову.

«Ви шахрай!»

Прямо заявіть, що ви знаєте, що розмовляєте з шахраєм. Запитайте, чи не соромно йому, чи спокійно він спить, і чи знають його батьки, чим він займається. Ведіть себе як моральний наставник, читаючи шахраю лекції про життя та мораль. Продовжуйте давати поради і намагайтеся навчити його, як правильно поводитися в суспільстві. Нехай зрозуміє, що з вами розмовляти безглуздо.

Висновок

Ніколи не надавайте свої особисті дані незнайомцям по телефону, незалежно від того, хто вони і що говорять. Якщо у вас є сумніви, самостійно зв’яжіться з організацією, з якою нібито зв’язуються. Зазначте, що Центробанк не дзвонить громадянам, а правоохоронні органи можуть лише надіслати повістку, а не викликати по телефону. Уникайте грубості, і тримайте розмову культурною та ввічливою, щоб не дати шахраю привід для маніпуляцій. Пам’ятайте, що основна мета шахраїв – вивести вас із рівноваги.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ