Статті

Чи дійсно потрібно вимикати смартфон на ніч

Share
Час читання: 2 хв.

Чи вимкнення смартфона на ніч може зберегти заряд батареї і продовжити його роботу? Які методи можна використовувати, щоб ніхто вночі не заважав? Чи може смартфон без наслідків працювати без перерви цілодобово?

Економія заряду батареї

У смартфоні з вимкненим екраном продовжують працювати радіомодулі та фонові процеси. Проте справжній смартфон за ніч розряджається лише на кілька відсотків. Варто враховувати, що на процес увімкнення та вимкнення смартфона також витрачається енергія, тому вимикати мобільний пристрій лише на 8-10 годин для економії заряду може не мати практичного сенсу.

Робота мобільного зв’язку не потребує значної кількості ресурсів, за винятком ситуацій з поганим зв’язком. У таких випадках антена працює на максимальній потужності і безперервно шукає базові станції з кращим зв’язком, що призводить до збільшення споживання енергії.

В цьому випадку відключення смартфона на ніч вже має сенс, оскільки реально заощаджує заряд батареї. Але в той же час смартфон можна просто перевести в режим польоту, залишивши всі інші функції увімкненими.

Продовження терміну служби

Деякі користувачі мотивують регулярне відключення смартфона на ніч тим, щоб він довше прослужив. Але це теж вкрай сумнівно через те, що смартфон із вимкненим екраном йде в сплячий режим. Це означає, що процесор у такому режимі працює на знижених частотах і майже не навантажений, крім базових завдань, таких як робота операційної системи та радіомодулів.

Всі інші компоненти також залишаються без навантаження і, отже, майже не зношуються. Тим більше, що процес фізичного старіння значно повільніший, ніж старіння моральне. А ще на процес включення та відключення смартфона витрачаються додаткові ресурси в порівнянні з тим, якби він у цей час просто лежав із вимкненим екраном.

Щоб уночі ніхто не потурбував

Люди нерідко вимикають смартфон на ніч, щоб ніхто не зміг розбудити дзвінки та повідомлення. На перший погляд, ця причина вимикати смартфон обґрунтовано. Але поки користувач не почне використовувати беззвучний режим, який для цього і служить.

Беззвучний режим вимикає всі звукові сповіщення. Але як альтернатива можна просто включати режим польоту, він же авіарежим. Цей режим відключає всі функції бездротового зв’язку, включаючи мобільний зв’язок, залишаючи смартфон увімкненим. До того ж, режим польоту з погляду економії заряду вже має певний сенс у порівнянні з повним відключенням смартфона.

Смартфон можна ніколи не вимикати?

Теоретично смартфон можна ніколи не вимикати, але все ж таки бажано перезавантажувати хоча б раз на місяць, щоб вивантажити непотрібні процеси і файли, що накопичилися, з пам’яті пристрою. Також перезавантаження може допомогти з підвисанням смартфона і помилками, що виникають.

В іншому смартфон має сенс вимикати лише на тривалий час – якщо він не потрібен хоча б кілька днів. І якщо смартфон вимикається на тривалий термін, попередньо слід його повністю зарядити і раз на кілька місяців перевіряти заряд батареї, щоб не допустити глибокого розряду, інакше в цьому випадку смартфон може взагалі перестати заряджатися.

Висновок

  • Вимкнення смартфона на 8-10 годин навряд чи заощадить заряд батареї та не продовжить термін служби смартфона;
  • Замість відключення смартфона можна включати беззвучний режим або режим польоту;
  • Режим польоту з погляду економії енергії має невеликий сенс;
  • Іноді смартфон корисно перезавантажувати.
Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: поради
  • Останні записи

    VIVO випередила Samsung і Google у випуску Android 15 для флагманів

    Чудова новина для власників флагманських смартфонів VIVO – компанія першою серед великих брендів надала стабільні…

    28.09.2024

    Apple відмовляється від інвестицій в OpenAI

    Apple відмовилася від планів інвестувати в OpenAI, одного з провідних гравців у сфері штучного інтелекту,…

    28.09.2024

    Sony пояснила високу вартість Playstation 5 Pro виходом підготовлених для консолі ігор

    На заході State of Play компанія Sony пояснила високу ціну нової консолі Playstation 5 Pro…

    28.09.2024

    Інсайдер: Snapdragon 8s Gen 4 буде представлений у першому кварталі 2025-го року

    Snapdragon 8s Gen 3 був представлений незабаром після анонсу Snapdragon 8 Gen 3. Новий чіп…

    28.09.2024

    Для проведення співбесід почали використовувати ШІ-автарів

    У рамках нового підходу до найму компанія Fairgo.ai почала використовувати ШІ-аватарів для проведення співбесід з…

    28.09.2024

    У Техасі зводять перший у світі 3D-друкований готель

    У Техасі розпочато будівництво першого в світі готелю, зведеного за допомогою технології 3D-друку. El Cosmico,…

    28.09.2024