Чому комп’ютер починає гальмувати і як це виправити: поради та рішення

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 4 хв.

Існує не одна причина, чому комп’ютер став повільним, хоча раніше на ньому все літало. Джерело проблеми може бути як у програмній частині, усунути яку порівняно легко, і у апаратної.

Реклама

Перелічені програмні причини повільної роботи переважно застосовуються до комп’ютерів, які працюють на Windows. Апаратні фактори не залежать від операційної системи.

Заповнено системний диск

Коли на системному диску немає вільного місця, комп’ютер починає працювати повільно, оскільки для нормальної роботи операційної системи потрібна деяка кількість вільної пам’яті на системному диску. Тому під час використання Windows рекомендується залишити на системному диску хоча б 10 гігабайт вільного простору.

Також рекомендується час від часу очищати диск від застарілих файлів за допомогою системної програми «Очищення диска» , яка знаходиться наступним шляхом:

Пуск ➔ Усі програми ➔ Засоби адміністрування Windows ➔ Очищення диска

Також можна натиснути комбінацію клавіш Win+S і набрати «Очищення диска»

Надмірна кількість програм

Якщо в автозавантаженні знаходяться десятки програм, то всі вони запускаються разом із операційною системою та споживають ресурси. Ресурсів процесора може не вистачати, а кількість оперативної пам’яті може виявитися недостатньо для такого сценарію використання. Швидше за все, користувачеві потрібні далеко не всі запущені програми, а лише деякі з них. Тому все непотрібне слід видалити або видалити з автозавантаження.

Зробити це можна або в налаштуваннях кожної програми окремо, або в диспетчері завдань у вкладці «Автозавантаження» , де виводиться перелік програм, які запускаються разом із Windows. Також можна натиснути комбінацію клавіш Win+S, а потім набрати «Автозавантаження додатків» .

Шкідливі програми

Можна навіть не підозрювати, як саме шкідлива програма потрапила на комп’ютер. Шкідливості здатні забирати значну кількість ресурсів комп’ютера, через що він починає гальмувати.

Для початку слід переконатися, що на комп’ютері встановлена ​​та включена антивірусна програма. У випадку з Windows у системі за промовчанням встановлений «Захисник Windows», він же «Windows Defender», тому простіше скористатися ним. Але не буде помилкою використовувати сторонній антивірус або скористатися програмою-сканером. Антивірусна програма дозволить з’ясувати, чи є в системі шкідливість, і якщо так, то допоможе позбутися їх.

Програмний чи системний збій

Причина повільної роботи комп’ютера може бути в будь-якій програмі, яка перевантажує процесор чи пам’ять. У такому разі її можна виявити у диспетчері завдань. Така програма відрізнятиметься підвищеним використанням ресурсів комп’ютера. Якщо винуватця знайдено, проблемну програму слід видалити або перевстановити.

Якщо комп’ютер почав гальмувати раптово, можна спробувати відкотити стан системи до попередньої точки відновлення. Це поверне колишню конфігурацію системи, коли комп’ютер ще працював нормально. Крайній спосіб вирішити цю проблему – це інсталяція Windows.

Перегрів

Найчастіше перегрівається процесор. Згодом система охолодження, що складається з радіатора та вентилятора, забиваються пилом, і тому ефективність охолодження знижується. Якщо не очищати начинки комп’ютера від пилу досить довго, то всередині може накопичитися так багато пилу, що ефективність охолодження знизиться практично до нуля, викликаючи перегрів від найменшого навантаження.

Тому час від часу рекомендується чистити начинки комп’ютера від пилу, для чого підійдуть пилосос, пензлик або ватяна паличка для важкодоступних місць, а також балон зі стисненим повітрям або спринцівка як дешевший варіант.

Перевірити температуру можна за допомогою спеціалізованих програм. Якщо під навантаженням температура процесора досягає 90 градусів і навіть перевищує цей показник, то система охолодження комп’ютера терміново потребує обслуговування.

Технічні несправності

Технічна несправність може викликати як гальма, так і помилки зі спонтанними зависаннями та довільними перезавантаженнями комп’ютера.

Причиною гальм може бути зношування диска, на якому встановлена ​​операційна система. Будь-який диск має свій ресурс, який втрачається з появою bad blocks , вони ж збійні сектори . Для перевірки стану диска існують спеціалізовані програми, які можна легко знайти в Яндексі та Google.

Проблема поганої продуктивності може бути й у оперативної пам’яті. Якщо модуль пам’яті виходить з ладу, то це може супроводжуватися виникненням різних помилок. Перевірити стан оперативної пам’яті можна за допомогою спеціалізованих програм.

Більшість користувачів не в змозі самостійно визначити наявність такої проблеми, виявити несправність та усунути її. Тому для таких користувачів найпростішим рішенням буде звернення до сервісної майстерні або знайомого комп’ютерника.

Комп’ютер застарів

Можливо і так, що старий комп’ютер просто не справляється із сучасними завданнями. Згодом програми удосконалюються, через що вимагають дедалі більше ресурсів. Це стосується навіть браузерів, хоча їхні «апетити» ростуть не надто швидко.

У цьому випадку існують два варіанти:

  • Видалити та вимкнути все те, що не використовується, щоб максимально розвантажити комп’ютер;
  • Провести апгрейд чи придбати сучасний комп’ютер.

Апгрейд передбачає заміну частини комплектуючих більш продуктивні. Якщо самостійно немає можливості провести апгрейд, то можна хоча б розібратися, що слід замінити в комп’ютері для його більш швидкої роботи.

До кандидатів на заміну в першу чергу входять жорсткий диск (HDD) та оперативна пам’ять. Повільний HDD змінюється на швидкісний твердотільний накопичувач (SSD), а оперативна пам’ять або розширюється шляхом додавання модулів пам’яті, або повністю замінюється більш об’ємні модулі пам’яті. Також можна замінити процесор, встановивши продуктивнішу модель на тому ж сокеті, щоб не довелося змінювати материнську плату.

Здебільшого перераховане є актуальним для повнорозмірних комп’ютерів, хоча зазвичай диск та оперативну пам’ять можна порівняно легко замінити і в ноутбуках.

Висновок

Найбільш повний перелік можливих заходів з комп’ютером, що гальмує:

  • Виключити заповненість системного диска, надмірну кількість програм, шкідливі програми, збій, технічні несправності та перегрів;
  • Очистити нутрощі комп’ютера від пилу;
  • Перевстановити операційну систему;
  • Провести апгрейд комплектуючих.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Митник Михайло
Митник Михайлоhttp://itechua.com/
Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: