Навіщо потрібний USB Type-C, і у чому його перевага

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 4 хв.

USB Type-C – роз’єм, що прийшов на заміну Micro USB і всім звичного USB типу “A”, а також рідкісного USB типу “B”. Type-C можна зустріти не тільки в сучасних смартфонах та планшетах, а й у комп’ютерах, телевізорах, моніторах та інших пристроях.

Реклама

Основна перевага USB Type-C перед Micro USB і всім звичним USB типу A – це симетрія по горизонталі, що дозволяє підключати штекер в порт будь-якої з двох сторін. Переваги на цьому не закінчуються, новий роз’єм має й інші переваги.

Швидкість та потужність

USB Type-C зберіг компактність і набув округленої форми. Його швидкість роботи під час використання USB версії 3.2 може досягати 20 Гбіт/с. Для порівняння, Micro USB швидкість передачі даних становить не більше 0.48 Гбіт/с.

Однак важливо розуміти, що при використанні протоколу USB 3.1 і нижче швидкість та потужність живлення будуть меншими. Наприклад, у разі використання USB 3.1 Gen 2 швидкість передачі даних не перевищить 10 Гбіт/с, а при використанні USB 3.1 Gen 1 – 5 Гбіт/с. Існують роз’єми USB Type-C з меншими швидкостями, що теж слід враховувати, якщо потрібна висока швидкість передачі даних. Наприклад, деякі роз’єми і кабелі USB Type-C можуть мати специфікації звичайного USB 2.0.

Роз’єм USB Type-C також передбачає альтернативні режими роботи. Таким чином, Type-C здатний замінити порти HDMI, DisplayPort, MHL і VirtualLink, оскільки висока швидкість передачі даних дозволяє відтворювати відео в роздільній здатності Ultra HD 4K. Це стосується високошвидкісного роз’єму Thunderbolt — в режимі Thunderbolt 3 можлива передача даних вже до 40 Гбіт/с.

Високі показники Type-C версії USB 3.2 стосуються, зокрема, передачі енергії: новий роз’єм підтримує швидку зарядку потужністю до 100 Вт у разі застосування специфікації Power Delivery 3.0. Також існує специфікація Power Delivery 3.1, що передбачає потужність до 240 Вт, але для цього необхідні спеціальний кабель та зарядний блок, які розраховані на роботу при 5 амперах та 48 вольтах.

Універсальність

Ще в 2015 році Apple вперше випустила у продаж свій перший ноутбук MacBook 12, який мав лише один порт — USB Type-C. Цей порт використовувався для живлення, виведення зображення та підключення периферійних пристроїв. USB Type-C версії 3.1 дозволив повноцінно заряджати ноутбук, відмовившись від окремого роз’єму живлення.

USB Type-C замінив Micro USB не лише в Android-пристроях. Apple використовувала роз’єм власної розробки Lightning у своїх портативних пристроях з 2012 року, але 2023 року компанія вперше випустила iPhone з роз’ємом USB-C. При цьому планшети iPad почали оснащуватись USB-C ще з кінця 2021 року, починаючи з iPad mini 6-го покоління.

USB Type-C в мобільних пристроях часто використовується в тому числі замість всього звичного роз’єму для навушників Jack 3.5 мм. Поки що для більшості це є недоліком, але з ширшим поширенням Type-C правила гри можуть перевернутися і щодо роз’єму для аудіо, вже зробивши новий роз’єм кращим.

Враховуючи, що Type-C здатний забезпечити високу потужність живлення, новий порт також може виступати як спосіб підключення та джерела живлення різної периферії, а також гаджетів та пристроїв, таких як зовнішні диски, камери, мікрофони тощо.

Що стосується сумісності, існують кабелі USB Type-A – USB Type-C. Тобто на одному кінці звичний USB типу A, на іншому Type-C. Також є перехідники з нового роз’єму на старі USB, в тому числі на Micro USB.

Нюанси

Не всі кабелі стандарту USB Type-C підтримують одночасно і передачу даних, і заряджання. Type-C влаштовані складніше за USB-A, тому виробники знаходять доцільним створювати кабелі типу USB-C, які призначені виключно для зарядки. Серед звичних USB-A теж можуть бути такі кабелі, але це велика рідкість.

Вибираючи кабель USB Type-C, необхідно звертати увагу на підтримувану потужність, оскільки для живлення пристрою може знадобитися певна кількість ват. Якщо буде менше, то живлення може не вистачати, і пристрій буде повільно заряджатися.

При використанні Thunderbolt також необхідно враховувати, що для цього буде потрібний Thunderbolt-сумісний кабель USB-C, інакше нічого не запрацює. Роз’єм у такого кабелю такий самий, як і у звичайного USB-C, тому їх легко переплутати. При цьому звичний USB-роз’єм типу A теж не підійде, потрібен саме USB Type-C.

Розхитування роз’єму – ще один важливий нюанс. Порт USB-C не є еталоном надійності: при активному тривалому використанні він має властивість розхитуватися, тому використовувати його слід акуратно.

Також варто враховувати, що кабелі бувають активними та пасивними, що впливає на швидкість передачі даних залежно від довжини кабелю. Тому, якщо потрібний довгий кабель USB-C та висока швидкість передачі даних, слід вибрати активний кабель.

Висновок

USB Type-C — це форма буквально. Змістом є різні специфікації: від USB 2.0 до USB 3.2 та новіших версій, від Battery Charging 1.2 до Power Delivery 3.1 тощо.

Вперше USB Type-A та Type-B з’явилися ще 1996 року. Це була революція, але прогрес не стоїть на місці. USB Type-C, що з’явився в 2014 році, універсальніше, зручніше і має значно більш високий потенціал для подальшого збільшення швидкості роботи і потужності. Тому з часом USB-C може витіснити всі старі типи USB, ставши єдиним USB-роз’ємом, що використовується.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Митник Михайло
Митник Михайлоhttp://itechua.com/
Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: