Як зміниться доступ до Інтернету в найближчі десятиліття

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Нічого не стоїть на місці – прогрес буквально настає нам на п’яти. Життя прискорюється, а разом із ним і прискорюється доступ до глобальної мережі. Ще якихось 20 років тому ми користувалися інтернетом на швидкості до 56,6 Кбіт/сек., то сьогодні гігабітний канал у квартирі не є якоюсь дивиною. У цій статті поміркуємо про те, як може змінитися інтернет протягом найближчих десятиліть. Скажу відразу — не претендую на те, що піде саме так, як буде описано, але деякі висновки вже можна робити прямо зараз. Чим ми займемося.

Реклама

Гігабітні з’єднання

Як вже було написано вище, багато провайдерів зараз проводять оптоволоконний кабель до будинку чи квартири. А це означає, що швидкість домашнього інтернету зросте — поки що постачальники послуг пропонують до 1 Гбіт/сек., але згодом швидкість збільшуватиметься. Тільки уявіть: багато хто вже качає умовні 10 гігабайт за час трохи менше хвилини.

Але поки що провайдери не дуже поспішають давати більші швидкості — багато залежить від глобальної інфраструктури. Наприклад, в повному обсязі дата-центри можуть давати користувачеві високу швидкість лише тому, що дата-центр знаходиться далеко від кінцевого користувача. Дорогою з десяток інших серверів, які пропускають трафік, швидкість при цьому суттєво може бути знижена. А ось доступ до матеріалів, які знаходяться «локально», тобто всередині мережі провайдера, можливий на дуже високій швидкості.

До речі, зараз відбувається розвиток так званого «терабітного» Ethernet — протокол, який передаватиме дані з дроту зі швидкістю до 400 Гбіт/сек. До речі, рекорд швидкості через оптоволоконний кабель становить 27 Тбіт/сек., але практично ніхто так не «розганяє» передачу даних, адже для цього потрібні великі потужності мережевого обладнання.

Можна сміливо припустити, що мине якихось 10 років, і не буде «мегабітних» тарифів — залишаться лише гігабітні.

Розвиток Wi-Fi

Wi-Fi також розвивається семимильними кроками. Вже існує Wi-Fi 6 (802.11ax), що дає швидкість до 11 Гбіт/сек. На підході 802.11be, що називається Wi-Fi 7, який у лабораторних умовах вже показав швидкість до 46 Гбіт/сек. Максимальна швидкість Wi-Fi фактично залежить від того, коли інженери зіткнуться з неможливістю вичавити з протоколу ще більше. Але можна сміливо уявити, що Wi-Fi не зупиниться на 7 версії, а піде ще далі. Гальмує розвиток нових протоколів Wi-Fi те, що люди не часто змінюють свої пристрої, а старі гаджети не підтримують нові протоколи.

5G

Ну і перейдемо до найцікавішого — розвиток мереж 5-го покоління, швидкість яких в ідеальних умовах може становити до 20 Гбіт/сек, а на практиці, швидше за все, буде надано доступ до швидкостей 1–2 Гбіт/сек.

З розвитком 5G і активним його використанням може багато чого змінитися. Можливо, що в якихось областях не потрібен і зовсім кабельний інтернет. Навіщо проводити кабель, якщо є швидкісний 5G? Тут можна припустити, що кабельні провайдери можуть припинити існування у великих містах, якщо вдасться досягти стабільного з’єднання зі швидкістю до 5-10 Гбіт/сек.

Навіщо тягнути кабель, якщо можна вичавити таку швидкість по радіоканалу? Впровадженню 5G “зрадіють” і пристрої IoT – різні системи розумного будинку і міста, які можуть працювати автономно без кабельного підключення з високою швидкістю.

Тут також можна уявити, що, можливо, у майбутньому не буде потрібний як кабельний тип з’єднання, а й Wi-Fi. Зі спрощенням підключення до мобільного оператора (а крок уже в цьому напрямку зроблено, і це віртуальна симкарта eSIM), можливо, що пристрої вже підключатимуться до мобільної мережі самостійно без проводу та Wi-Fi.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Митник Михайло
Митник Михайлоhttp://itechua.com/
Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: