Чи потрібний антивірус для комп’ютера на Windows

Час читання: 3 хв.
Чи потрібний антивірус для комп'ютера на Windows

Антивірус більшістю користувачів вважається обов’язковою програмою. Але що буде, якщо від нього відмовитись? І від чого не захистить жодного антивірусу? Відповіді – у цьому матеріалі.

Реклама

Ситуація з антивірусами раніше

У ті часи, коли інтернет ще не був зарегульований, локальні мережі користувалися популярністю, а файли в основному передавалися на дисках і флешках, шкідливі програми, які зазвичай називають вірусами, множилися і процвітали.

Приблизно до кінця нульових років двотисячні віруси поширювалися найбільш широко через те, що багато користувачів не мали антивірусів з актуальними антивірусними базами та оновленнями безпеки. Цьому були дві причини: люди тоді воліли не платити за ліцензії, а інтернет у ті роки ще не був поширеним і доступним як сьогодні.

Наявність інтернету з пристойною на той час швидкістю далеко не завжди підштовхувала людей до покупки ліцензійного антивірусу, хоча сам факт підключення комп’ютера до інтернету лише збільшував кількість комп’ютерних загроз. До того ж багато користувачів не були досить розбірливі і обізнані в темі комп’ютерної безпеки і тому робили вибір чи не на користь першого антивірусу, що попався.

З роками ситуація значно покращилася, і антивіруси з актуальними оновленнями стали чимось на зразок обов’язкового стандарту. Та й антивірусні програми з операційними системами вдосконалювалися в галузі безпеки та стійкості до різних комп’ютерних загроз.

Антивіруси сьогодні

Сучасні антивіруси з актуальними оновленнями здатні захистити від переважної більшості шкідливих програм та різноманітних загроз безпеці. Для звичайної людини, особистість якої не цікава професійним хакерам і різним кіберзлочинцям, лише антивірусу цілком достатньо. Головне, при цьому мати базову комп’ютерну грамотність і не робити дурниці, такі як самостійне додавання шкідливої ​​програми у виключення антивірусу.

Простому користувачеві не обов’язково вдаватися до використання платної антивірусної програми, на практиці досить безкоштовного антивірусу «Захист від вірусів та загроз», який також відомий як Windows Defender і вбудований в операційну систему Windows. А щоб він міг відобразити всі актуальні загрози безпеці, його потрібно хоча б інколи оновлювати. Втім, оновлення у Windows включені за промовчанням.

Людський фактор

У такому випадку залишається лише людський фактор, коли користувач своїми власними діями створює умови для того, щоб його комп’ютер виявився зараженим або щоб було здійснено витік важливої ​​інформації, такої як паролі або персональні дані. Тому зловмисники все частіше намагаються атакувати не комп’ютерні системи, а впливати на людину за допомогою обману та маніпуляцій.

Досить поширені випадки, коли акаунти зламують тільки через те, що люди використовують слабкі паролі та не використовують двофакторну автентифікацію. Якщо щось із цього гаразд, а паролі зберігаються в надійному місці, то у злочинців все ще залишається один ефективний спосіб злому – фішинг.

Фішинг – це спосіб отримати чужу інформацію, підсунувши користувачеві підроблений сайт або надіславши підроблений електронний лист, який схожий на офіційний лист від довіреного джерела і вимагає від користувача певних дій. Все зводиться до того, що користувач вводить свої логін та пароль на шахрайському сайті, не підозрюючи про це.

То чи потрібний антивірус?

Є люди, які свідомо відмовляються від використання антивірусного захисту через ті чи інші обставини. Найчастіше, такі люди добре розуміються на комп’ютерах і комп’ютерних загрозах і підходять до використання комп’ютера максимально усвідомлено.

Що стосується рядових користувачів, для них відмова від антивіруса принесе більше шкоди, ніж користі. Навіть безкоштовний антивірус – це досить надійний захист від переважної більшості шкідливих програм. Головне, щоб він своєчасно оновлювався. Тому звичайному користувачеві краще і простіше використовувати антивірус, який вже вбудований в операційну систему. У випадку з Windows це Windows Defender. Цей антивірус є не менш ефективним, ніж інші антивірусні програми, включаючи платні.

Висновок

Жодна антивірусна програма та система безпеки не можуть захистити користувача від злому та різного роду хакерських атак на 100%. Завжди необхідно спиратися на свою грамотність і думати своєю головою, перш ніж робити ті чи інші дії. Загалом відмова від антивірусу звичайним користувачем – це прямий шлях до того, щоб підвищити ймовірність попадання на комп’ютер вірусів та інших шкідливих програм, тому не варто нехтувати антивірусним захистом.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.