Статті

Що потрібно враховувати при покупці процесора у 2024 році – поради експертів

Share

У пошуках нового процесора в 2024 році ви знайдете відмінні варіанти потужних процесорів, бюджетні чіпи, які значно перевершують свою вагу, та неймовірно продуктивні варіанти, які ідеально підходять для невеликих складання. Саме це робить сучасний ландшафт процесорів таким цікавим: Вам не просто потрібно купити найкращий процесор, який ви можете собі дозволити.

Правильний процесор для вас – це той, який може робити все, що вам потрібно прямо зараз, і робити це добре, забезпечуючи деякий захист на майбутнє, а в ідеалі – чіткий шлях оновлення в майбутньому. Ось як купити процесор у 2024 році.

Характеристики процесора, пояснення

Окрім виробника, основним моментом при покупці процесора будуть його технічні характеристики. Це ядра, потоки, тактова частота та кеш.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як і в багатьох інших галузях комп’ютерної техніки, загальне правило свідчить: “Чим більше, тим краще”, але це не означає, що вам потрібно витрачати гроші на процесор високого класу, якщо ви займаєтеся лише легкими іграми. Вам не потрібен один із найкращих процесорів для ігор, якщо ви збираєтеся використовувати свій ПК виключно для роботи.

Якщо ви хочете отримати уявлення про те, як працюють процесори, ми розповімо вам про все, що потрібно знати нижче. Однак якщо ви волієте просто перейти до справи і дізнатися про різні доступні вам варіанти, переходьте до наступного розділу, в якому розглядаються відмінності між AMD і Intel.

Ядра та потоки

Ядра – це окремі процесори, зібрані разом одному чіпі. Традиційно вони можуть виконувати по одному завданню за раз, а це означає, що більша кількість ядер робить процесор кращим у багатозадачному режимі. Сучасне програмне забезпечення набагато краще використовує переваги відразу кількох ядер для виконання однієї і тієї ж роботи, тому більше ядер може прискорити роботу деяких програм.

Потоки – це кількість завдань, які процесор може виконувати одночасно. Багато сучасних процесорів підтримують одночасну багатопоточність (у процесорах Intel вона називається гіперпоточністю), що дозволяє процесорам використовувати вільні ядра для виконання додаткових завдань. Тому часто можна зустріти процесори з вісьмома ядрами та 16 потоками або 12 ядрами та 24 потоками. Ці додаткові потоки не такі швидкі, як самі ядра, оскільки вони ефективно залучають частини процесора, які недостатньо використовуються, але зазвичай вони помітно підвищують продуктивність.

Деякі програми можуть використовувати більше ядер і потоків, ніж інші, тому кількість ядер і потоків у вашому процесорі є важливим показником потенційної продуктивності. Якщо у вас більше ядер, ніж потрібно, це не прискорить роботу за межами можливостей програмного забезпечення, і може призвести до того, що окремі ядра будуть не такими швидкими, як у менших чіпах.

Тактові частоти та IPC

Ще одним важливим параметром процесорів є тактова частота. Вона позначається мегагерцями (МГц) та гігагерцями (ГГц) і є кількістю завдань, які процесор може виконувати кожну секунду. Це справедливе уявлення про швидкість окремих ядер, але вона не розкриває всієї історії. Якщо два процесори одного покоління мають однакову кількість ядер, але в одного з них вища тактова частота, то він працюватиме швидше.

Оскільки більш висока тактова частота означає, що окремі ядра працюють швидше, це може призвести до того, що чіпи з вищою тактовою частотою, але меншою кількістю ядер краще працюватимуть у певних додатках, які не можуть використовувати вищу кількість ядер і потоків.

Процесори також мають різні показники кількості інструкцій такт (IPC). Це кількість завдань, які він може виконати за кожен такт (кожну секунду, позначену тактовою частотою), і залежить від базової архітектури.

Хоча це може здатися трохи заплутаним, це наголошує на важливості вивчення окремих оглядів процесорів. Порівняльні тести, в яких два процесори порівнюються один з одним, також є чудовим способом дізнатися, як вони працюють у реальному світі. У нас є кілька таких порівнянь, наприклад, справжня битва титанів, у якій Ryzen 9 7950X порівнюється з Intel Core i9-13900K.

Якщо ви хочете знати емпіричне правило, то процесори з більш високою тактовою частотою і новішою архітектурою швидше практично у всьому, але для завдань продуктивності сучасний процесор з великою кількістю ядер зазвичай буде швидше.

Кеш-пам’ять процесора

Кеш – ще один параметр, на який варто звернути увагу. Кеш – це невеликий об’єм дуже швидкої пам’яті, вбудований безпосередньо в процесор, який відповідає за зберігання інформації, до якої потрібно часто повертатися процесору. Вбудовування кеша в чіп означає, що інформація виходить швидше, ніж якби комп’ютеру довелося брати її з основної оперативної пам’яті системи.

При покупці важливі два типи кешу: L2 і L3, причому в процесорах зазвичай кеш L3 більше, ніж L2. Як правило, кожне ядро ​​процесора має власний обсяг кешу L2, а кеш L3 є загальним для всіх ядер.

Ви не здивуєтеся, дізнавшись, що чим більше кеш-пам’яті у вашого процесора, тим краще. Хоча для повсякденної роботи він не потрібен, в іграх він може вплинути. Саме тому процесори AMD з 3D V-Cache, такі як 7800X3D та 7950X3D, є одними з найкращих для ігор.

Intel чи AMD?

Тепер, коли ми з’ясували, що означають всі ці терміни, погляньмо, як червона (AMD) і синя (Intel) команди використовують їх для створення потужних процесорів.

Якщо ви купуєте процесор, у вас, по суті, є два варіанти – Intel та AMD. Apple також має свій власний тип процесора, званий чіпом M, але це не окремі процесори, які ви можете встановити в свій ПК. Натомість ви знайдете їх у різних комп’ютерах Mac і MacBook. Оскільки вони не стосуються цієї статті, ми зосередимося на Intel і AMD.

Intel і AMD давно суперничають один з одним, і хоча в обох були свої спади, в 2024 ці дві компанії, що виробляють чіпи, складуть один одному гостру конкуренцію, що зробить будь-яку з них надійним вибором практично для кожного.

Між AMD та Intel є кілька відмінностей. Кожен виробник оснащує свої процесори різними можливостями, але у роботі є багато спільного. Однак деякі дизайнерські рішення все ж таки відрізняють їх один від одного, і ще одним фактором є ціна.

Давайте докладно розглянемо Intel та AMD.

Intel

Компанія Intel існує вже багато років, і зазвичай на неї можна розраховувати, випускаючи нові процесори щорічно. В останні пару років з’явилися процесори Intel Alder Lake, потім Intel Raptor Lake у 2022 році та 14-е покоління у 2023 році. Наступні покоління вже маячать на горизонті, включаючи Intel Arrow Lake.

Intel виробляє процесори як настільних комп’ютерів, так ноутбуків. Деякі процесори Intel поставляються з інтегрованою графікою, а інші – ні, тобто вам доведеться купувати дискретний GPU. Більше того, деякі чіпи Intel можна розігнати, тобто підвищити тактову частоту за рахунок збільшення енергоспоживання, але ця можливість доступна не всім процесорам.

У той час як деякі чіпи AMD не обмежуються тактовою частотою та об’ємом кешу, Intel збільшує кількість ядер. Порівняння AMD та Intel іноді показує, що Intel має перевагу в задачах, пов’язаних з продуктивністю, завдяки більшій кількості ядер.

Найкращий процесор Intel, Core i9-14900KS, має 24 ядра. Це масивний та енергоємний звір, тому більшості користувачів не варто розглядати його у своїх збірках. Однак навіть процесори середнього класу, такі як Core i5-13600K, оснащені 14 ядрами та пропонують відмінне співвідношення ціни та якості.

З моменту виходу Intel Alder Lake (12 покоління) компанія Intel використовує у своїх процесорах гібридну структуру ядер. Це означає, що замість використання одного типу ядер вони діляться на продуктивні (P) та ефективні (E). Часто у процесорі більше ефективних ядер, ніж продуктивних.

Ядра P призначені до виконання важких завдань, тоді як ядра E призначені до виконання фонових завдань, які потребують повної потужності процесора. Ядра P також досягають високих тактових частот, ніж ядра E.

Варто зазначити, що процесори Intel, як правило, трохи дорожчі, ніж AMD, хоча за останні пару років ситуація значно вирівнялася. Якщо ви вибираєте між двома виробниками, Intel часто вважається найкращим універсальним варіантом, але AMD має перевагу в іграх.

AMD

Останні кілька років були переважно вдалими для AMD. Після того як AMD скотилася на неактуальну територію за часів процесорів Athlon і FX, їй вдалося повернутися на вершину з випуском процесорів Ryzen. Вона також здійснила менше, але значне повернення на арену GPU, випустивши RDNA 2 та RDNA 3.

Сьогодні, коли чіпи Ryzen стали широко доступними, AMD знаходиться на підйомі. Її процесори не лише актуальні, а й часто використовуються в ігрових збірках. AMD також зайняла міцну нішу в сегментах серверів та робочих станцій завдяки своїм процесорам Threadripper.

Останні лінійки процесорів AMD включають Ryzen 5000 серії (Zen 3), яка вже наближається до виходу (і тому цілком доступна), і новітню Ryzen 7000 серії (Zen 4), в яку входять процесори від бюджетних до high-end.

Що стосується кількості ядер, то AMD не женеться за високими показниками і замість цього воліє використовувати більше кешу або вищі тактові частоти. Тим не менш, саме Intel залишається єдиним процесором на ринку, що працює на частоті 6 ГГц із коробки, але більшості користувачів така частота не потрібна.

Топовий процесор AMD, Ryzen 9 7950X, досягає максимальної частоти 16 ядер і 32 потоки. Це потужний процесор, такий, як і топові чіпи Intel, але геймери можуть знайти більший інтерес в іншій лінійці процесорів AMD.

Нещодавно AMD представила 3D V-Cache. Це додаткова мікросхема, що встановлюється поверх процесора та заповнена додатковим кешем. Це значно збільшує обсяг кешу процесора, і замість того, щоб додавати його до кожного процесора (у чому, чесно кажучи, немає необхідності), AMD випускає ці спеціальні чіпи в рамках лінійки X3D.

Збільшення обсягу кешу дає чипам Ryzen 7 5800X3D або Ryzen 7 7800X3D значний приріст в іграх. Фактично, ці чіпи перемагають дорожчі варіанти від AMD та Intel у бенчмарках, і це незважаючи на обмежену кількість ядер. Однак вони не такі гарні в завданнях продуктивності, і це ціна, яку ми платимо за меншу кількість ядер.

Процесори AMD, як правило, трохи дешевші, але це поступово перетворюється на міф – за винятком найдорожчих.

Наступне покоління процесорів AMD – Zen 5, Ryzen 9000 – планується випустити наприкінці 2024 року.

Позначення та покоління процесорів

Ядра, потоки, годинник … все це досить заплутано, але кожен виробник додає свої власні схеми найменування, і це може ще більше ускладнити ситуацію.

Ви можете дізнатися багато про процесорі, просто знаючи, до якого покоління він відноситься і на якому рівні знаходиться в цьому поколінні. AMD та Intel використовують різні схеми найменування своїх процесорів, і вміння розшифровувати їх дуже важливо. Нові процесори зазвичай краще, і, як ми пояснимо в цьому посібнику, вміння розрізняти процесори окремо дозволить вам вибрати, що важливо, а що ні.

Найновіші процесори AMD відносяться до серії Ryzen 7000. Перша цифра вказує на покоління, а друга – місце процесора в цьому поколінні. Наприклад, 7600X і 7800X відносяться до серії Ryzen 7000, але 7800X – швидший та потужніший процесор у цьому поколінні.

На жаль, самі собою цифри мало що означають. Наприклад, можна припустити, що процесори Ryzen 7000 – це сьоме покоління процесорів Ryzen. Але це не так (насправді це п’яте покоління процесорів Ryzen та тільки четверта зміна архітектури). Аналогічно, 7800X позначається як Ryzen 7, 7600X – як Ryzen 5, а 7900X має більш відповідне позначення Ryzen 9.

Самі цифри не є важливими. Важливо, як вони співвідносяться друг з одним. Ryzen 7900X відноситься до пізнішого покоління, ніж 5900X, а 7800X і 7600X – до одного покоління, але 7800X швидше.

Варто зазначити, що процесори AMD можуть поставлятися як з буквою «X» наприкінці серії, так і без неї. Літера «X» означає, що чіп є продуктивнішою версією базового процесора. Таким чином, ви можете зустріти Ryzen 5 7600 і Ryzen 5 7600X, причому останній буде дорожчим і трохи швидше.

Схема найменування Intel аналогічна: перша цифра позначає покоління, а друга – у цьому поколінні. Як і AMD, Intel також поділяє свої процесори на рівні (наприклад, Core i7 та Core i9). Знаючи це, ми можемо виділити Intel 13900K як процесор 13 покоління, що відноситься до рівня i9. І знову ж таки, вище – значить краще.

Однак у питаннях назв процесорів немає нічого простого. Як і AMD, Intel також відходить від своїх правил найменування. Наприклад, 13400 та 13600K – це процесори i5 13-го покоління. Однак вище – значить краще, тому 13400 працюватиме гірше, ніж 13600K.

Intel також додає до більшості процесорів суфікс, який відзначає певну функціональність (або її відсутність). Насправді немає ніякого розумного пояснення букв суфікса і того, що вони означають, тому ми перелічимо їх:

  • G1-G7: рівень графіки
  • E: вбудована
  • F: Потрібна дискретна графіка
  • G: Включає дискретну графіку
  • H: Висока продуктивність оптимізована для мобільних пристроїв
  • HK: Висока продуктивність, оптимізована для мобільних пристроїв, розблоковано
  • HQ: Висока продуктивність, оптимізована для мобільних пристроїв, чотириядерний
  • K: Розблокований
  • S: Спеціальне видання
  • T: Оптимізований за потужністю
  • U: Енергоефективний для мобільних пристроїв
  • Y: мобільний процесор із надзвичайно низьким енергоспоживанням

На щастя, при покупці процесора ви не зіткнетеся з більшістю суфіксів. Важливо пам’ятати про F та K для настільних процесорів Intel. Для мобільних процесорів найчастіше зустрічаються HK та U.

Якщо ви вже втомилися від цієї історії з назвами процесорів, у нас погані новини – Intel також нещодавно вирішила змінити спосіб найменування своїх процесорів у майбутньому. На щастя, старі покоління це не торкнеться, але це ще більше заплутає ситуацію.

Інтегрована графіка

У процесорах також можуть бути інтегровані графічні чіпи, що робить їх здатними працювати незалежно від виділених відеокарт. Процесори Intel із позначенням F (наприклад, Core i5-13600KF) не мають вбудованої графіки, але більшість інших у тій чи іншій формі її мають. Як правило, вони не відрізняються високою продуктивністю, але інтегрований графічний чіп початкового рівня, наприклад, UHD Graphics 770, може забезпечити близько 60 кадрів в секунду в старих еспортивних іграх, таких як CS:GO. Щоб уникнути заїкуватості під час інтенсивних дій або сильного задимлення, вам потрібно встановити низькі налаштування.

Процесори AMD зазвичай не оснащуються вбудованою графікою настільних комп’ютерах, хоча деякі прискорені обчислювальні блоки (APU) можуть це зробити. Вони можуть забезпечити прийнятну продуктивність в інди- та еспортивних іграх, тому для тих, хто має обмежений бюджет, вони можуть замінити дискретну відеокарту.

Потужність та тепловиділення

Продуктивність є найбільш важливим фактором для більшості покупців процесорів – врешті-решт, якщо ви не можете робити те, що хочете, за допомогою нового чіпа швидше, ніж раніше, який сенс в оновленні? Якщо ви хочете мати тихий, ефективний або компактний ПК, то енергоспоживання та тепловиділення також є важливими факторами.

На жаль, ні AMD, ні Intel не надають чітких даних про потужність та тепловиділення своїх процесорів, натомість вони об’єднують ці два показники в рейтинг Thermal Design Power (TDP). Вона виражається у ВАТ і дає вам приблизне уявлення про те, скільки енергії процесор вимагатиме від блоку живлення і наскільки потужний кулер вам знадобиться для підтримки безпечної робочої температури.

Енергоспоживання різних процесорів може відрізнятися. У ноутбуках воно зазвичай стримується, щоб комп’ютер не нагрівався вище за температуру сонця; у настільних комп’ютерах виробники розраховують на те, що у вас є зовнішній кулер і підвищують його набагато вище. Наприклад, максимальна турбо потужність процесора Core i7-13650HX становить 157 Вт, що дуже багато для ноутбука, але настільний Core i9-13900K споживає 125 Вт при базовій потужності і може бути розігнаний до 253 Вт, тому його дуже складно ефективно охолодити навіть за допомогою великого процесорного кулера.

У деяких ситуаціях TDP може також служити індикатором стану кремнію, що лежить в основі процесора, коли продуктивніші CPU замовляються з вищим рівнем TDP через їхню здатність керувати додатковою потужністю. Однак це залежить від кожного конкретного випадку, і насправді немає гарантії, що чіп буде вищого класу. Крім того, він особливо підходить для розгону.

Вам варто вивчити огляди окремих процесорів, щоб визначити, скільки потужності та охолодження їм потрібно насправді, але якщо ви купуєте процесори з високим TDP, що вимагають майже 100 Вт, то потужніші і досконаліші кулери будуть розумним вибором, якщо ви хочете отримати тихий ПК. Те саме стосується і блоку живлення (БП) – це один з тих компонентів, на яких не варто економити.

Сумісність із сокетами

Купівлею процесора ви можете обмежитися – для складання ПК потрібна ще й надійна материнська плата, яка утримає всі ці круті компоненти разом. А ось тут і виникають складнощі, тому що більшість процесорів мають обмежену кількість материнських плат, в які вони можуть вставлятися. Це називається сумісністю сокетів, і саме тому ви не зможете модернізувати свій ПК 10-річної давності за допомогою новітнього процесора – він просто більше не підходить для цієї материнської плати.

Для AMD протягом кількох років не було особливих приводів для роздумів, оскільки вона тривалий час дотримувалася своєї платформи AM4. За цей час можна було кілька разів оновити процесор та не вкладати гроші у нову материнську плату. Однак тепер Ryzen 7000 серії вимагає використання материнської плати AM5. Крім того, вона підтримує виключно новий тип пам’яті DDR5, що може підвищити вартість складання ПК в залежності від швидкості та обсягу комплекту, що купується.

Для порівняння, Intel змінює сокети набагато частіше, і в даний час вона використовує сокет LGA1700, який сумісний із процесорами Intel 12-го, 13-го та 14-го поколінь. Однак ходять чутки, що це буде останнє покоління, яке підтримуватиме LGA1700, а це означає, що для подальшого оновлення буде потрібна нова материнська плата. Позитивним моментом є те, що LGA1700 працює з оперативною пам’яттю DDR4 і DDR5, хоча вам доведеться зробити цей вибір до покупки, тому що зазвичай не можна використовувати обидва типи пам’яті в одній системі.

Купуючи процесор, двічі та тричі перевірте, чи підходить він до цього сокету. В іншому випадку вам доведеться витратити багато грошей на покупку нової материнської плати чи нового процесора.

Охолодження

Охолодження процесора життєво важливе для продуктивності всієї системи. Перегрів процесора може призвести до значного зниження продуктивності комп’ютера або навіть серйозного пошкодження компонентів. Тому різні кулери для процесора, про які часто забувають, набагато важливіше, ніж може здатися на перший погляд.

Існує три поширені типи кулерів: повітряні, універсальні рідинні кулери (AIO) і користувальницькі контурні кулери. Перші є найпоширенішими, а другі – дорогими, тому їх можна зустріти лише в high-end системах, де бюджет не має значення.

Повітряні кулери використовують радіатори та один або кілька вентиляторів для охолодження процесора. Вони зазвичай досить дешеві, і хоча займають чимало місця, їх порівняно легко встановити. Кулери AIO використовують рідину для передачі тепла, але також оснащені вентиляторами, які допомагають розсіювати тепло. Вони набагато ефективніші та краще підходять для процесорів, які споживають багато енергії та виділяють багато тепла. І, нарешті, контур користувача – це, мабуть, найкращий варіант з усіх трьох, але він досить складний і дорогий, хоча, можливо, не такий страшний, як ви думаєте.

Який процесор краще вибрати?

Ми розповіли вам все, що потрібно знати про процесори для настільних комп’ютерів (і ноутбуків). Наступний крок – зробити вибір та купити процесор, що відповідає вашим потребам.

Не існує універсального керівництва щодо ухвалення цього рішення. У нас є посібник зі складання ПК, який може вам допомогти, і рейтинг найкращих процесорів, в якому ви знайдете кілька гідних моделей, але зрештою кожен бюджет і випадок використання трохи відрізняються. Однак якщо ви не знаєте, що найкраще підійде для вашого конкретного ПК, ось кілька рекомендацій для різних бюджетів та випадків використання.

Повсякденне використання

Хоча виробники процесорів хочуть, щоб ви вважали інакше, вам не потрібно витрачати сотні доларів на процесор, який не виконуватиме великий обсяг роботи. Якщо вам просто потрібно щось, що добре працюватиме в Інтернеті, дивитися улюблені фільми та передачі, а може бути, і працювати, вам цілком вистачить дешевого процесора. У цьому випадку добре підійдуть Intel Core i3-12100 або AMD Ryzen 57600.

Core i3-12100F не має інтегрованої графіки, а Ryzen 5 7600 має, так що це дозволить вам заощадити трохи грошей на GPU. Однак не чекайте від обох процесорів серйозних ігрових можливостей – вони призначені скоріше для звичайних користувачів, аніж для геймерів.

Ігровий

Якщо ви хочете отримати універсальну рекомендацію щодо вибору ігрового процесора, то відповідь завжди буде такою: Ryzen 7 5800X3D або Ryzen 7 7800X3D. Вони обидва є ігровими звірами, що перевершують майже всі інші процесори відповідного покоління, включаючи моделі, які коштують набагато дорожче. Однак, якщо вам не подобається AMD або ви просто хочете щось подешевше, є варіанти, які варто розглянути.

Для Intel максимальний процесор, який ми рекомендуємо для ігор – це Core i7-13700K, але навіть у цьому випадку він трохи надмірний – ви можете сміливо зупинитися на дешевшому Core i5-13600K. Core i5-13400 – чемпіон з бюджетних ігор, і він дешевший за Ryzen 7 5800X3D, хоча і не такий швидкий в ігрових сценаріях. До дешевше варіантів, які все ще добре справляються з іграми, відносяться Ryzen 5 5600 і Core i3-12100F. Процесори Intel 14 покоління практично нічим не відрізняються від своїх побратимів 13 покоління, тому купуйте їх тільки за хорошою ціною.

Якщо у вас є вільні гроші, ніщо не завадить вам взяти Ryzen 9 7950X або Core i9-13900K, але майте на увазі, що обидва вони повільніші за Ryzen 7 7800X3D в іграх; зате вони кращі у продуктивності.

Відеомонтаж та інші робочі процеси з високим навантаженням на процесор

Купити процесор для роботи непросто – зробити правильний вибір тут навіть важливішим, ніж в інших випадках. Якщо вашу роботу в основному обертається навколо браузера та Microsoft Excel, ви можете просто повернутися до нашого розділу про повсякденну роботу. Однак якщо ви схильні піддавати свій ПК навантаженням, вам знадобиться один із найкращих процесорів на ринку.

Такі завдання, як створення контенту, редагування відео, рендеринг та кодування вимагають від процесора значних зусиль. Вам знадобиться чіп із пристойною кількістю ядер та відповідною тактовою частотою. Ми рекомендуємо Core i7-13700K як відправну точку, але ви можете навіть оновити його до Core i9-13900K, якщо ваш бюджет це витримає. Тримайтеся подалі від Core i9-13900KS і 14900KS, якщо тільки ви не виграли в лотерею і не знаєте, що робити з усіма цими зайвими грошима, оскільки вони не набагато кращі за свої не-S-аналоги.

Що стосується AMD, то чіпи X3D тут не годяться – зупиніться на звичайних процесорах X-серії з останньої лінійки Ryzen 7000. Intel.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    Xiaomi 15 потрапить на глобальний ринок, але є нюанс

    Хоча до запуску серії Xiaomi 15 залишилося ще півроку, інформація про ці пристрої вже з'явилася…

    19.05.2024

    Експерти назвали речі, які не можна тримати поряд зі смартфоном

    Є кілька речей, які в жодному разі не можна тримати поряд із мобільником. І все…

    19.05.2024

    Новий iPhone 16 отримає ​​два нових кольори

    Аналітик Apple Мінг-Чі Куо сьогодні розповів про свої очікування щодо колірних рішень лінійки iPhone 16.…

    19.05.2024

    Чому варто купити iPhone 13 у 2024 році

    У світі технологій щороку приносить нові пристрої та інновації, проте не всі користувачі прагнуть придбати…

    19.05.2024

    Новий iPhone SE представлять у 2025 році

    Журналіст The Information Уейн Ма розкрив терміни випуску нового бюджетного iPhone. За словами інсайдера, Apple…

    19.05.2024

    Небезпечний вірус заражає Windows XP і Windows 2000 відразу після увімкнення

    Недавній експеримент продемонстрував, наскільки вразлива стара класична операційна система Windows при підключенні до Інтернету. Буквально…

    19.05.2024