Як відрізнити справжній iPhone від підробки: поради експертів

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Купівля нового iPhone це радість. Ось тільки хочеться бути впевненим, що у ваших руках справжній гаджет. Як відрізнити оригінальний айфон від підробки? А заразом почитайте наш гайд, щоб знати, що перевіряти.

Огляньте зовнішній вигляд

Айфони сьогодні дуже популярні у користувачів. А коли з’являється настільки затребувана річ, звичайно, активізуються і шахраї, які бажають зняти з неї вершки . Тому купувати цей гаджет варто лише в офіційних магазинах. Все ж таки вирішили придбати його у « сірого » продавця? Тоді потрібно щось знати, щоб відрізнити репліку айфона від оригіналу.

Якщо ви думаєте, що підробка відразу себе видасть, вас може спіткати розчарування: сьогоднішні репліки часом відрізняються високою якістю. Тому уважний огляд необхідний. І почати варто із коробки.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Упаковка

Відмінна особливість упаковки з-під айфону – щільний крейдований картон та тиснений логотип. Якщо перевернете коробку, побачите назву моделі. Ще там будуть серійний номер, IMEI та обсяг накопичувача.

У самій коробці ви більше не знайдете навушників і так званої вилки для зарядки. Тепер у комплект входить лише кабель. Сам шнур м’який, а пластикова частина гладка та виконана ідеально.

Корпус телефону

І ось нарешті новенький айфон у ваших руках! Справжній « яблучний » смартфон досить важкий і одразу створює відчуття преміальної речі. Сьогодні ці смартфони виробляють із алюмінію, тільки Pro-моделі – з нержавіючої сталі. Звідси тяжкість та приємна прохолода. Підробки ж найчастіше роблять із пластику.

Зверніть увагу на те, як лежить фарба. На справжні айфони її наносять рівним шаром, вона не брудниться і не стирається.

На звороті пристрою не повинно бути написано нічого зайвого. Тільки “iPhone” і дві фрази англійською: “Designed by Apple in California” і “Assembled in China”. Переконайтеся, що вони не мають помилок. І, звичайно, поруч ви знайдете логотип із надкусаним яблуком.

Щоб додатково переконатись, що перед вами оригінальний яблучний смартфон, а не репліка, спробуйте підчепити нігтями та зняти кришку. У випадку зі справжнім айфоном це неможливо: його монолітний корпус.

Кнопки та порти

Чого ви не знайдете в айфоні, так це помітних проміжків: всі деталі дуже добре підігнані і не виробляють зайвих звуків. А коли ви натискаєте на кнопки або перемикач безшумного режиму, відгук від пристрою чіткий та миттєвий. При цьому колір кнопок гучності збігається з кольором корпусу.

В айфон також немає нічого зайвого. Наприклад, портів та якихось деталей. Там лише один слот для нано-симки, і немає роз’єму USB або мікро-USB, або type-C. Єдиний порт, який є в « яблуках » , це lightning. Знову ж таки, щоб відрізнити оригінальний айфон від підробки , зверніть увагу на якість: порт має бути рівним.

Дисплей

У справжнього гаджета дисплей йде врівень із корпусом. Він не повинен випирати, а кольори на ньому відрізняються « золотою серединою » . Вони не кричать, але й не бліді. Не повинно бути ні поганої роздільної здатності, ні раптових підморгування екрана . І оригінальний яблучний смартфон має підтримку декількох дотиків відразу, на відміну від реплік. Та й не варто згадувати очевидні речі, наприклад, сліди клею. Їх не повинно бути.

Коли ви хочете купити айфон, але немає достатньої суми відразу, скористайтесь оплатою частинами, при цьому не сплачуючи зайвого. І вам не доведеться відкладати покупку!

Перевірте дані в айфоні

Отже, зовнішній огляд витримала річ, і ви впевнені, що вам вдалося відрізнити оригінальний айфон від підробки. Не поспішайте, ще треба оцінити його начинку.

Серійний номер

І почати найпростіше із серійника. Його перевіряють на сайті Apple. Подивіться на лоток сімки та коробку. Номер там має бути таким самим, як і в телефоні. Щоб знайти його, натисніть на значок шестерні ( « ‎ Установки » ), потім « ‎ Основні » та « ‎ Про цей пристрій ». Введіть значення, яке ви бачите, у форму на спеціальному сервісі Apple .

З’явиться інформація про телефон, скільки залишилося гарантії та інші дані. Так ви заодно переконаєтесь, що ніхто не активував телефон до вас. Але якщо ви бачите напис, на кшталт « На жаль, цей серійний номер невірний » — це привід насторожитися. Велика можливість, що у ваших руках репліка.

IMEI

Ще один спосіб, як перевірити оригінальний айфон чи ні , – за IMEI. Так називається унікальний ідентифікатор, який має кожен яблучний телефон. Щоб його знайти, натисніть «Установки», «Основні», «Про цей пристрій». Або введіть у поле виклику номер *#06# . Число, що з’явиться, має збігатися з IMEI на коробці. Є IMEI і у чеку.

Останній спосіб перевірити IMEI – це вбити його на сайті Apple або на таких ресурсах, як IMEI.info або IMEIpro.info . У відповідь ви отримаєте докладні дані про айфон. Вони повинні бути такими ж, як у налаштуваннях телефону та на коробці.

Вивчіть операційну систему

Сьогодні шахраї можуть імітувати інтерфейс айфонів, аж до збігу шрифтів. Не буде й кострубатих перекладів та ієрогліфів. Проте вони не можуть встановити на репліки оригінальну iOS. Тобто перед вами виявиться пристрій на андроїді. Тому в ньому не буде ні голосового помічника Siri, викликати якого можна за командою Привіт, Siri, ні функції Знайти айфон.

Відкрийте App Store

У « яблуках » встановлений цифровий магазин платних та безкоштовних програм App store. Коли ви натиснете на фірмовий логотип, то маємо потрапити саме в нього, а не в аналогічний магазин для андроїда – Google Play.

Щоб переконатися, що ви там, де потрібно, знайдіть фірмову програму Apple, аналогів якої немає для андроїда. Наприклад, програма Keynote для створення презентацій. Якщо ви не зможете його знайти або завантажити, це привід задуматися, чи оригінальний пристрій ви тримаєте в руках.

Синхронізуйте з iTunes або Finder

Фінальною точкою в питанні, як відрізнити айфон від підробки, стане його синхронізація з iTunes для Windows або Finder в macOS. Завантажте iTunes для Windows із сайту Apple. Або запустіть Finder, якщо у вас є macOS. Далі синхронізуйте пристрої за допомогою кабелю USB за інструкцією.

Якщо вам це вдалося, вітаємо ви щасливий власник оригінального айфона! Репліку айфону вам не вдасться синхронізувати з iTunes чи Finder

Як відрізнити китайський айфон від оригіналу

З часів, коли у Китаї активно штампували підробки різних товарів невисокої якості, у споживачах залишився страх перед ними. У багатьох склалася думка, що « китайське » — це синонім « неякісного » . 

Тому когось може налякати напис на телефоні Assembled in China, тобто « Зібрано в Китаї » . Але тут усе гаразд. Айфон розробляють у Сполучених Штатах, а виробляють та здійснюють складання в Китаї. Майте це на увазі, коли наступного разу візьмете пристрій до рук! І більше не лякайтеся виразу « китайський айфон »

До речі, ми розібрали, як перевіряти при покупці новий телефон. Але що робити, якщо ви наважилися на покупку з рук уживаного? Кроки будуть схожими. І тут найкраще домовитися з продавцем про особисту зустріч, щоб уважно оглянути телефон:

  • перегляньте, як і в новому телефоні, IMEI і перевірте його на сайті Apple;
  • корпус телефону не повинен бути пошкоджений, а кнопки регулювання гучності та вимкнення звуку повинні справно працювати;
  • камера повинна функціонувати і також не мати пошкоджень;
  • перевірте роботу сенсора. У оригінального айфона він працює без пауз та відгукується по всій площі екрана;
  • перевірте, чи не побував айфон у рідині. На це вкаже слот для сімки. Якщо ця ділянка червона, пристрій перед тим, як потрапити до вас, опинявся у воді;
  • вставте сімку і зателефонуйте комусь. Чи добре ви чуєте людину на іншому кінці? А як щодо гучного зв’язку та набору цифр?

Якщо з цими пунктами все гаразд, значить айфон пройшов перевірку на якість. 

Тепер ви знаєте, як відрізнити оригінальний айфон від підробки . Просто збережіть наш гайд десь у себе і ділитеся ним з іншими користувачами, які готуються стати яблучниками . Хороших покупок!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.