Коли варто поміняти роутер, щоб Wi-Fi у квартирі працював без проблем

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо ви живете в багатоповерхівці мегаполісу, для вашої Wi-Fi-мережі будуть створювати перешкоди мережі сусідів, найближчих кафе, автомобілів. Нові клієнти при підключенні домашнього інтернету з таким стикаються рідко: вони отримують сучасний роутер зі швидкістю до 1 Гбіт/с. Ви свій старий роутер також можете змінити. Як це вплине на швидкість інтернету, розповімо у нашій короткій статті.

Як дізнатися швидкість підключення по Wi-Fi у вас вдома

Підключіть ПК або смартфон, з якого ви читаєте цей текст, до домашньої мережі Wi-Fi. Нехай це буде нормальна ситуація: не потрібно відключати всі інші пристрої. Щоб перевірити швидкість, натисніть кнопку нижче.

Перевірити швидкість інтернету

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Так ви дізналися швидкість інтернету, доступну на конкретному гаджеті у конкретній точці – вдома. Якщо вона значно нижча за ту, що заявлена ​​в тарифі, давайте розбиратися в причинах

Чому інтернет вдома може гальмувати

Помітно зменшити швидкість інтернету можуть кілька факторів. Ось три основні:

  • Невдале розташування вашого роутера, коли між ним та вашим гаджетом знаходиться пара-трійка залізобетонних стін. Це, до речі, легко вирішується. Достатньо вибрати оптимальне місце розташування роутера в центрі квартири і протягнути до нього прозору оптику . Це забезпечить рівномірне Wi-Fi покриття в квартирі.
  • Застарілий роутер, який працює лише в одному радіодіапазоні Wi-Fi – 2,4 ГГц. На цій частоті сигнал передається далі, але вона надто завантажена сусідніми точками Wi-Fi та побутовими приладами, які зазвичай використовують цю частоту. Навіть якщо у вас флагманський смартфон, а роутер вдома працює лише на частоті 2,4 ГГц, то швидкість інтернету буде повільною.
  • Використання ранніх моделей пристроїв. Багато сучасних смартфонів, планшетів, телевізорів, ноутбуків та інших гаджетів вже мають підтримку Wi-Fi мереж двох діапазонів 2,4 ГГц і 5 ГГц. Старіші моделі працюють лише на одній частоті – 2,4 ГГц. У зв’язці із застарілим роутером інтернет може помітно гальмувати.

Що саме заважає старому роутеру давати вам швидкий Wi-Fi

Старий роутер працює лише на одному частотному діапазоні 2,4 ГГц, а максимальна швидкість – лише 300 Мбіт/с. Саме цей діапазон найчастіше підтримують гаджети та побутові прилади, тому в ньому найбільше перешкод. Що більше користувачів підключено до вашого Wi-Fi, то нижчою буде швидкість інтернету: вона ділиться на всіх. Не допоможе навіть придбання нового смартфона. Без функції Mu-MiMo у роутері швидкість на ньому не перевищить швидкості інтернету на застарілій моделі смартфона, який одночасно з вами підключений до Wi-Fi-мережі.

Із сучасним роутером так бути не може. Він працює відразу в двох діапазонах, підтримуючи частоту 5ГГц, і дає максимальну швидкість інтернету 1750Мбіт/с. З таким роутером з’являється можливість вибору частоти підключення для свого пристрою. А ще новий роутер може одночасно забезпечувати максимально можливу швидкість для різних ваших гаджетів. У такому разі швидкість підключення не залежить від найповільнішого гаджета в будинку.

Чи потрібно міняти гаджети, з яких ви виходите в інтернет

Хороша ідея. Але навіть якщо ви купите флагманський смартфон, а роутер у вас працює лише на частоті 2,4 ГГц, то інтернет швидким не стане. Насамперед краще замінити роутер. До того ж це суттєво дешевше.

Як дізнатися, чи вимагає ваш роутер заміни

Дізнатися, чи ваш роутер підтримує частоту 5 ГГц, нескладно. Відкрийте вікно вибору мережі Wi-Fi на ПК або смартфоні. Якщо у списку є мережа з вашою назвою, але з припискою 5G, ваш роутер не потребує заміни.

Якщо мережі з 5G немає, то, швидше за все, у вас є стара модель, яку ми рекомендуємо поміняти.

Новий роутер можна придбати у нас на будь-яких зручних умовах: купити за повну вартість або на виплат, оформити оренду.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.