AR і VR для життя: про незвичайні можливості та перспективи

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

AR чи augmented reality – доповнена реальність, тобто. сприйняття та додавання за допомогою спеціальних пристроїв у нашу повсякденну дійсність цифрових об’єктів.

VR чи virtual reality – віртуальна реальність, тобто. світ, який створений штучно та сприймається нашими органами почуттів як справжній.

Тепер, коли ми з вами розібралися в термінології, саме час перейти до обговорення цих технологій та їх можливостей. Потенціал у AR та VR величезний, а результати їх застосування люди вже активно використовують у повсякденній діяльності.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сфери застосування доповненої та віртуальної реальності різноманітні, і цей досвід не зводиться до використання, наприклад, просторового комп’ютера Apple Vision Pro. Які б цікаві можливості нам не надавали гарнітури, завжди можна знайти більш незвичайні сценарії.

Технології AR та VR – це не тільки історія про організацію дозвілля, розвагу та задоволення, але й можливість принести реальну користь. Я зупинюся на незвичайних прикладах застосування цих інструментів у нашій звичній реальності. Технології інших реальностей ближчі, ніж здається.

Для здоров’я

Що може бути важливіше за здоров’я? Здається, AR і VR за належного підходу можуть стати відмінними механізмами підтримки хорошого і стабільного ментального стану.

Психотерапія

Використання інструментів доповненої реальності дозволяє зчитувати емоції та реакції людини. Фізіологічні дані допомагають точніше розібратися у тому, як пацієнт реагує на спогади та конкретні питання. Замість питання, що завжди ставить у глухий кут «Що ви відчуваєте?» можна просто оцінити стан людини за допомогою датчиків у момент занурення у будь-які відтворені сюжети. Наприклад, європейські організації та виші активно просувають ідеї «Virtual Care» та застосовують подібні технології для спеціальних психологічних сесій.

Посередництво

Продовжуючи тему здоров’я людини, згадаємо і те, що ніщо не допоможе так відволіктися від повсякденності, як інша реальність. Безумовно, можна уявляти себе на березі моря або вирушити в подорож, а можна просто – заплющити очі та відкрити їх, побачивши перед собою інший світ без необхідності кудись переміщатися. У сервісі Steam можна знайти програми типу Guided Meditation VR для того, щоб поринути у світ візуального спокою. 

Для освіти

Не хотілося б зупинятись на банальних сценаріях застосування технологій, наприклад, писати про створення інтерактивного шкільного класу чи курсу для студентів. Здається, що це було ще за часів моєї юності. Є куди більш нетривіальні речі.

Професійні знання

На спеціальних тренажерах сьогодні навчаються як космонавти, так і рядові лікарі. З’являється все більше затребуваних професій, в яких важливий реальний практичний досвід, і такі пристрої здатні змоделювати його в наближеному вигляді. Так, у Южно-Уральському державному університеті розробили віртуальну реальність, у якій можна вивчити конструкцію промислового робота та дізнатися про специфіку його обслуговування. Нафтовики у компанії «Башнафта» проходять підвищення кваліфікації за допомогою технологій доповненої реальності, які імітують позаштатні ситуації під час видобутку корисних копалин.

Культурна освіта

Я активно використовую VR-платформу Google Arts and Culture (Google Мистецтво та культура). Важливо, що ресурс доступний російською для будь-кого. Ви можете в інтерактивній формі відвідати музей на острові Роббен, Фрамлінгемський замок або освоїти танці, які люблять шанувальники K-pop музики. Це та реальність, яка доступна у смартфоні та на комп’ютері. Особливо вражають панорамні відеоролики та витвори мистецтва у високій якості.

Впроваджують технології у свою діяльність та класичні центри культурного тяжіння людей. Безумовно, одні з найбільш відвідуваних виставкових комплексів у світі (Британський музей, Лувр, Ермітаж та інші) давно стали майданчиками для перформансів на стику технологій, а їхні об’єкти набувають аналогічної культурної цінності у метавсесвітах. Втім, регіональні установи не залишаються осторонь технологічних викликів нашого часу. Наприклад, у нашому краснодарському музеї імені Є.Д. Феліцин буквально минулого року презентували мультимедіа-гід з доповненою реальністю, і його можливості я оцінив позитивно. Віртуальні виставки давно стали звичним для Краснодарського крайового художнього музею ім. Ф.А. Коваленко. Про театральні вистави з додатковими візуальними ефектами, напевно, і писати сенсу немає – вже добре знайома історія.

Неочевидні приклади застосування «іншої» реальності

Відомі випадки, коли за кордоном деякі клініки застосовують окуляри віртуальної реальності разом з гомеопатією для усунення в окремих випадках больових синдромів пацієнтів. Віртуальна реальність дозволяє відволіктися, що може бути можна порівняти із застосуванням місцевої анестезії.

У нашій країні є організації, які проводять навчання за допомогою доповненої реальності. Йдеться не лише про використання спеціальних тренажерів, а про можливість торкнутися чогось нового. Наприклад, освоїти екстремальний для багатьох вид спорту замість традиційного гірськолижного катання – емоції та практика будуть схожими, а безпека – гарантовано.

Про ризики

Нові технології, безумовно, таять певні ризики. Не все однозначно з оцінкою впливу AR і VR на здоров’я людини. Хтось із лікарів говорить про те, що існує шкода для зору, а хтось із дослідників стоїть на тому, що це міф, адже м’язи очей перебувають у тонусі. Мабуть, точно можна говорити про незвичну для людини велику кількість інформації в новій формі. Тому певні рекомендації для користувачів існують, їх важливо дотримуватись (відповідні записи є в інструкціях до окулярів, гарнітур та комп’ютерів).

Є інші зони ризику – конфіденційність інформації, надійність контенту, інформаційна безпека. Щоб протистояти таким загрозам, потрібно бути впевненим у розробнику та продукті, що використовується. Вибирайте рішення від лідерів індустрії та вітчизняних компаній.

Дані технології активно розкривають свій потенціал і в інших галузях – будівництві, важкій промисловості, проектуванні, продажах, рекламі, креативних індустріях та багатьох інших творчих завданнях. Приблизно чверть ринку цих технологій – це промислове або комерційне застосування AR та VR, і ця частка зростає з кожним роком. Загалом, згідно з прогнозами бізнес-платформи Statista, глобальний ринок VR та AR стрімко зростає і до 2024 року досягне майже 300 млрд. доларів. Перспективи помітні як розробникам, і великим інвесторам.

Технології AR і VR – це новий світ, що формується, який і далі буде розвиватися. Безумовно, він не замінить нашої повсякденності чи реальності, але дозволить розширити доступність її сприйняття.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.