Що станеться, якщо ви будете використовувати неактивовану Windows

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

До появи Windows 10 необхідно було активувати операційну систему. Ви повинні були заплатити за ліцензію, якщо хотіли отримати повноцінну і безперебійну роботу з комп’ютером. Windows 10 і Windows 11 працюють зовсім по-іншому. Що ж насправді станеться, якщо не активувати сучасну копію Microsoft Windows?

Що взагалі означає активація?

Активація Windows означає реєстрацію вашого статусу платного ліцензованого користувача. Коли ви купуєте нову копію Windows, вона зазвичай постачається з ліцензійним ключем. Крім того, ви можете отримати цифрові права, пов’язані з вашим обліковим записом Microsoft. Деякі комп’ютери мають вбудовані апаратні права. Наприклад, вам не потрібно активувати Windows під час перевстановлення на сучасних ноутбуках. Це відбувається тому, що Windows знає, що ноутбук має право на ліцензію.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Під час встановлення Windows на чистий комп’ютер у вас є можливість пропустити активацію і ввести код пізніше. Якщо ви переходите з ліцензійної версії Windows, що має право на активацію, ліцензія передається, і активація відбувається миттєво.

Тому питання активації виникає тільки під час чистого встановлення Windows. Це відбувається, якщо немає апаратних і цифрових прав. Нормальною реакцією на таку ситуацію є купівля ліцензії Windows і активація своєї копії. Якщо ви вирішите цього не робити, відбудеться кілька ключових речей.

Водяний знак активації

Після 30 днів роботи Windows без активації ви помітите появу водяного знака в правому нижньому кутку робочого столу.

Водяний знак має напис: “Активація Windows. Щоб активувати Windows, перейдіть у розділ “Параметри”. Це постійне нагадування про те, що Windows потребує активації. Крім того, що цей водяний знак видно на робочому столі, він не заважає нормальній роботі Windows.

Параметри персоналізації вимкнено

Усі люблять персоналізувати свою операційну систему, щоб вона мала більш індивідуальний вигляд. Тому цілком логічно, що можливість налаштування зовнішнього вигляду Windows відключена, поки ви її не активуєте. У неактивованому стані ви можете обирати з невеликого набору тем, що поставляються разом із Windows. Однак усі індивідуальні параметри налаштування, як-от шпалери, колір меню “Пуск”, прозорість тощо, вимкнено.

Під час спроби змінити будь-які окремі параметри ви побачите, що всі опції виділені сірим кольором. Також з’явиться повідомлення з нагадуванням про необхідність активації Windows.

Нагадування про активацію в додатку “Параметри Windows”

Додаток “Параметри Windows” – це центральне місце, куди ви звертаєтеся для внесення будь-яких змін в операційну систему. Щоразу, коли ви відкриватимете цей додаток у неліцензійній операційній системі, з’являтиметься повідомлення про те, що ви ще не активували Windows.

Спливаючі нагадування про активацію

У неактивованій системі час від часу з’являється нагадування про активацію. Це великий банер, який займає всю центральну частину екрана. Він повідомляє вам, що термін дії пробної ліцензії закінчується і що Windows потребує активації. Ви можете відмовитися від цього повідомлення при кожній його появі, але воно буде періодично повертатися, відволікаючи вас.

Потенційно обмежені оновлення

На момент написання статті ми змогли завантажити оновлення системи та безпеки на неактивовану копію Windows 10 без проблем. Однак немає жодної гарантії, що так буде і в майбутньому. Компанія Microsoft може в будь-який момент заблокувати оновлення для неліцензійних копій Windows.

Якщо критично важливі оновлення безпеки більше не будуть доступні для неліцензійних копій Windows, ви можете стати жертвою шкідливого ПЗ. Шкідливе програмне забезпечення використовує все нові вразливості, які хакери можуть виявити в операційній системі.

Windows не є офіційною

Microsoft стверджує, що користуватися Windows мають право тільки ті, у кого є оплачена ліцензія. Іншими словами, наразі Microsoft свідомо не звертає на це уваги. Однак офіційно компанія може в будь-який момент змінити своє рішення і заблокувати користувачів з неліцензійними копіями.

Проте наявність таких м’яких обмежень не є чимось новим для компанії. Наприклад, хоча офіційно функція безкоштовного оновлення Windows 10 з попередніх версій вже закрита, користувачі все ще можуть виконати оновлення. Microsoft, безумовно, знає про використовувану лазівку, але не зробила жодних зусиль, щоб закрити її.

Ми можемо тільки припускати, чому компанія вирішила пом’якшити своє ставлення до активації Windows. Проте, починаючи з Windows 10, компанія явно перейшла на версію програмного забезпечення, засновану на підписці. Зрештою, ви як і раніше можете купувати додатки в Microsoft Store, підписуватися на Office 365 або грати в ігри Game Pass. Навіть на копії Windows, яка не була активована. Тож навіть ці комп’ютери є джерелом доходу.

Запитання, які часто ставлять

Як довго Windows може працювати без активації?

У Windows 10 і Windows 11 немає обмежень на те, як довго можна використовувати операційну систему без активації. Хоча Microsoft може змінити це в майбутньому.

Чи можу я обійти блокування персоналізації?

Так, у деяких випадках це можливо. Наприклад, за допомогою деяких хитрощів ви можете змінити шпалери в Windows без активації. Ви можете знайти додаткові обхідні шляхи, пошукавши їх в інтернеті, але майте на увазі, що деякі з них можуть бути незаконними або нести ризик зараження шкідливим ПЗ.

Чи можна використовувати Windows без активації?

Windows майже так само зручна для використання, як і за активації. Нагадування і спливаючі вікна можуть дратувати, але вони не заважають виконанню завдань. Однак неактивована Windows може бути не дуже зручною, якщо вам потрібно розгорнути екран або провести презентацію. Таким чином, ви можете робити все, що зазвичай, за винятком обмежень, зазначених у статті вище.

Чи можна видалити водяний знак активації?

В інтернеті існує безліч посібників про те, як видалити водяні знаки активації та запобігти появі спливаючих вікон із нагадуваннями. Однак вони або вимагають встановлення програмного забезпечення, яке може містити шкідливе ПЗ, або внесення змін до ключових файлів Windows і налаштувань реєстру, що може призвести до втрати даних та інших проблем із комп’ютером. Тому простіше просто купити найдешевший легальний ключ Windows, який ви можете знайти.

Чи можу я використовувати свій старий ключ Windows?

Ви можете використовувати свій ключ Windows 10 для активації Windows 11. Ми також бачили публікації про те, що для активації Windows 11 можна використовувати ключ від Windows 7 або Windows 8.1, але немає ніякої гарантії, що це спрацює. Однак немає нічого поганого в тому, щоб спробувати використовувати ці ключі, якщо вони у вас є. В якості альтернативи можна активувати Windows 10 за допомогою ключа Windows 7 або Windows 8.1, а потім скористатися помічником з інсталяції Windows 11 для оновлення до активованої копії Windows 11.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.