Швидка зарядка вбиває акумулятор смартфона: правда чи ні

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Практично всі сучасні телефони підтримують технологію швидкого заряджання. Це дає змогу заряджати пристрої навіть з великим акумулятором всього за 30-60 хвилин, а в найбільш просунутих моделях час і зовсім скорочується до 10-20 хвилин. І хоча зі зручністю швидкої зарядки сперечатися складно, багато хто до сих пір вважає, що вона завдає батареї телефону більше шкоди, ніж користі. На захист цієї теорії наводиться кілька аргументів, які ми розглянемо докладніше.

Через швидке заряджання батарея деградує швидше

Оскільки швидке заряджання ґрунтується на підвищенні потужності зарядного пристрою, акумулятор отримує більше енергії, ніж під час звичайного заряджання. Дехто вважає, що це призводить до передчасного старіння батареї та зменшення її залишкової ємності. Однак на ділі процес швидкої зарядки влаштований трохи по-іншому.

За часом він ділиться на дві фази, де тільки перша фаза – зарядка на повній потужності. Вона розрахована на той етап, в якому смартфон розряджений або майже розряджений. У цьому стані акумулятор може швидко поглинути заряд без будь-яких негативних наслідків. А щойно перша фаза завершується (приблизно на 50-70% заряду), настає друга – у ній потужність зменшується, як і швидкість зарядки.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Такий поділ за фазами створено спеціально для того, щоб швидка зарядка не нашкодила батареї. Повна потужність використовується тільки в той момент, в який з нею справляється акумулятор. Після цього процес сповільнюється, щоб уникнути виникнення непоглиненого заряду – саме він і може призвести до деградації батареї, короткого замикання та інших неприємних наслідків.

Швидке заряджання призводить до перегріву

Відомо, що сильне підвищення температури є шкідливим для батареї. З цієї причини ігрові телефони оснащуються системою охолодження, а під час заряджання рекомендується не накривати смартфон тканиною або класти його під подушку. Через підвищену потужність швидкої зарядки температура акумулятора також збільшується, що, на думку декого, призводить до його швидкого зносу.

На ділі підвищення температури під час швидкої зарядки – незначне. Смартфон може нагріватися, але ця зміна не перевищує встановлену норму. Переконатися в цьому можна за допомогою сторонніх програм – температура смартфона не повинна перевищувати 45 градусів. Погіршити ситуацію може тільки користувач, наприклад, якщо одягне на смартфон чохол, який не пропускає тепло, або помістить телефон під подушку/одяг.

Швидка зарядка може призвести до вибуху і загоряння

Будь-яка техніка не застрахована від браку на виробництві, внаслідок якого вона виявиться несправною і потенційно небезпечною. Таке сталося і зі смартфоном Samsung Galaxy Note 7 – помилки в конструкції батареї призвели до її вибуху на деяких моделях, після чого компанія припинила виробництво бракованої партії, а всі вже куплені моделі замінила на інші.

Цей інцидент призвів до того, що деякі люди помилково вважали саме швидку зарядку причиною вибуху батареї. Дезінформація поширювалася і далі, внаслідок чого серед частини користувачів і вкоренилася така думка.

Важливо пам’ятати, що саме по собі швидке заряджання повністю безпечне, оскільки підвищену потужність контролює спеціально розроблене програмне забезпечення. Компанії створюють власні технології швидкої зарядки, які б точно підходили для їхніх смартфонів і фірмових ЗП. З цієї причини не існує універсального стандарту швидкого заряджання – якщо смартфон і зарядний пристрій не будуть повністю сумісні, то і сам процес швидкого заряджання не почнеться.

Висновок

Таким чином, швидка зарядка не шкодить акумулятору смартфона і не призводить до його прискореного зносу. Для її правильної роботи створюються спеціальні ПЗ і стандарти, а сам процес зарядки ділиться на фази. Якщо дотримуватися простих правил (використовувати якісні ЗП і стежити, щоб пристрій не перегрівався), то телефон буде заряджатися не тільки швидко, але і повністю безпечно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.