Статті

Названо 10 проривних технологій, які вже змінюють наше життя

Share
Час читання: 3 хв.

Щороку ми стаємо свідками появи нових проривних технологій. Деякі з них точно змінять наше життя кардинально, а інші вже зараз створюють нову реальність. Вже кілька десятків років працюю в освіті: пам’ятаю як неохоче електронні машинки замінювалися на персональні комп’ютери, пам’ятаю як до пандемії велися дискусії про шкоду дистанційної освіти. Тому в цій статті хочу представити 10 нових технологій нашого часу та розповісти як вони можуть вплинути на освіту наших онуків .

1-2. Мозок, біотехнології

Хочу розпочати із головного мозку людини. Першу свою вищу освіту здобував у педагогічному інституті, де з друзями часто обговорювали: чому науки про людину, особливо про мозок так погано розвинені? Однак наприкінці ХХ століття ми стали свідками серйозних досліджень, на результатах яких створено нові технології, які створюють фантастичні можливості лікування та вдосконалення головного мозку.

Нейропротезування дозволяє відновити втрачені функції мозку. Нейропротези, наприклад, відновлюють слух чи допомагають людям керувати руками та ногами за допомогою думки. Оптогенетика дозволяє контролювати активність нейронів за допомогою світлових імпульсів, що відкриває можливості для розробки нових методів лікування неврологічних захворювань. Які можливості відкриваються перед учителем? Реальна персоналізація навчання. Вчителі, ну чи тьютори, знатимуть, як працює мозок кожного учня, тому зможуть розробити індивідуальну програму навчання, яка справді відповідає його унікальним здібностям та потребам конкретного.

3. Мозок штучний

Ну чи штучний інтелект, як заведено говорити. Штучний інтелект кардинально змінить існуючі системи освіти. Буде втілена у життя ідея персоналізованого навчання.

ІІ зробить глибокий незалежний аналіз даних про учня: здібності, знання, вміння, навички, компетенції, переваги та правильний стиль навчання.

ІІ створить віртуального вчителя, у якого учень любить вчитися, який може підтримати, поставити та відповісти на будь-яке правильне запитання. Кібер-вчитель легко зможе адаптувати навчальні матеріали та завдання у реальному часі, залежно від прогресу учня. Кібер-вчитель може миттєво оцінювати роботи учнів, його тести, есе та проекти, і головне – дасть зворотний зв’язок, як покращити свої роботи.

Кібер-підручник , про який так довго мріяли – вирішить завдання персоналізованого програмованого навчання. ІІ створить для кожного учня свій підручник, адаптований до індивідуальних потреб та здібностей кожного учня.

Таким чином, штучний інтелект змінить систему та якість освіти.

4-5. Нова реальність

Технологія, що дозволяє учням поринати у віртуальний світ і взаємодіяти з ним, як із реальним. І всього-то спорядження – окуляри віртуальної реальності . Вчитель може “організувати” будь-які практичні заняття, у тому числі ті, які пов’язані з небезпекою для здоров’я. Віртуальні екскурсії дозволяють не виходячи з класу відвідати будь-яке місце на планеті та й у всесвіті. Віртуальна лабораторія дозволяє провести будь-який експеримент – з жабою, слоном, вибухом, електрикою, кислотою… Віртуальні тренінги для відпрацювання професійних навичок. Віртуальні презентації для розуміння складних ідей та концепцій. Доповнена реальність дозволяє до існуючої дійсності додати нові вигадані об’єкти. Наприклад, проеціруя віртуальні моделі органів людини на реальне тіло.

6. Гейміфікація

Технологія, що використовує ігрові принципи та механізми для навчання та розвитку навичок. Вже сьогодні гейміфікація використовується в різних формах і видах навчання, від традиційного класного навчання до онлайн-курсів і мобільних додатків. Гейміфікація дозволяє учням засвоювати знання та розвивати навички критичного мислення через інтерактивність, мотивацію та залученість. Технологія особливо ефективна командної діяльності.

7. Безпілотні транспортні засоби

Вони (автомобіль, поїзд, вертоліт) пересуваються без участі людини, що збільшує їх ефективність в рази. Вони також активно поширюються на освіту. Дозволяють здійснювати професійну підготовку інженерних кадрів, розвивати конструювання та моделювання. Проводити креативні дослідження та проекти. Здійснювати ексклюзивні віртуальні екскурсії вивчення рідного краю.

8. Нанотехнології

Технології, які дозволяють створювати та використовувати матеріали та пристрої на нанорівні, що відкриває нові можливості у галузі медицини, енергетики та інших сферах. Можливості в галузі освіти величезні – від навчання нанотехнологій та проведення досліджень до створення нових матеріалів. Нанотехнології можуть бути використані для вимірювання різних параметрів, що допомагає розуміти різні фізичні та хімічні процеси.

9. Енергія поновлюваних джерел

Застосовувані технології дозволяють отримувати енергію з відновлюваних природних джерел, таких як сонце, вітер і вода. Такі технології зберігає природу та є стійким способом виробництва енергії. Ось нам і справжнє екологічне виховання: як жити щасливо, не смітити і “прибирати за собою”.

10. Геномна медицина

Дозволяє використовувати генетичну інформацію для діагностики, лікування та запобігання хворобам. Така медицина зможе змінити здоров’я дитини до її народження, що погодьтеся найважливіша умова для щасливого життя. Але головне такі можливості дозволяють створити персоналізовану медицину.

Що ж, справді, світ уже ніколи не буде іншим. І через двадцять років у людини буде зовсім інша якість життя та інші можливості. Пишіть про які ще нові технології в освіті хочете дізнатися?

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    iOS 18 офіційно доступна: Власники старих iPhone можуть радіти

    Відбувся довгоочікуваний реліз iOS 18 та iPadOS 18, які принесли нові можливості для кастомізації робочого…

    16.09.2024

    Не плануєте брати iPhone 16? Дізнайтеся, що готує iPhone 17

    Серія iPhone 16 не пропонує великої кількості нових функцій, тому деякі користувачі можуть замислитися, чи…

    16.09.2024

    Гучне нововведення Apple отримало схвалення від влади

    Apple отримала сертифікат затвердження для нової функції здоров'я в Apple Watch, повідомляє MacRumors. Мова йде…

    16.09.2024

    Порт USB-C на iPhone 16 забезпечує надшвидку роботу

    Компанія Apple відмовилася від свого фірмового порту Lightning на користь USB-C з випуском серії iPhone…

    16.09.2024

    Штучний інтелект з умінням міркувати: можливості моделі О1 від OpenAI

    OpenAI випустила нові мовні моделі під назвою o1, які здатні вирішувати складні завдання крок за…

    16.09.2024

    Apple незадоволена якістю своїх Apple Watch SE: Чи вплине це на випуск

    Якщо ви мали можливість користуватися iPhone 5c, то знаєте, наскільки непрактичним був його пластиковий корпус.…

    16.09.2024