5 ознак того, що ваш комп’ютер зламали

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Комп’ютерні атаки стають дедалі частішими, а віруси, трояни та інші загрози – дедалі агресивнішими, піддаючи серйозному ризику безпеку і дані користувачів. Але і це ще не все: атаки стають дедалі непомітнішими, причому до такої міри, що часто практично неможливо запідозрити, що ви стали жертвою кібератаки.

Хоча хакери зазвичай приділяють багато уваги своїм атакам, щоб вони залишалися непоміченими, завжди є якісь ознаки, що мають викликати в нас підозри та змусити нас діяти. Сьогодні я розповім вам про 5 найпоширеніших ознак, які можуть свідчити про те, що комп’ютер було зламано.

Комп’ютер занадто повільний

Коли вірус встановлюється на ваш комп’ютер, він автоматично починає працювати. Яку б мету він не переслідував (сканування комп’ютера, скачування файлів, видобуток криптовалюти тощо), він буде споживати ресурси комп’ютера і змусить його працювати набагато повільніше, порівняно з тим, як він повинен працювати.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Тому, якщо ми помічаємо, що наш комп’ютер працює занадто повільно, перше, що ми маємо зробити, – це виключити можливість зараження вірусом. Це можна легко зробити за допомогою програми Process Explorer від Microsoft. З її допомогою ми зможемо проаналізувати всі процеси, завантажені в пам’ять, перевірити їхні хеші у VirusTotal і з’ясувати, чи не є якийсь із них вірусом.

З’являються спливаючі вікна з рекламою

Хакери роблять великі гроші на рекламі. Тому багато вірусів, які можуть потрапити на ваш комп’ютер, крім того, що дають змогу повністю контролювати його, відображають спливаючі вікна з різною рекламою. Найпоширеніша: повідомлення, що попереджає про наявність вірусу і пропонує завантажити антивірус (абсолютно помилковий), щоб очистити його, заплативши за це.

У цьому разі вам слід запустити надійний антивірус (не той, про який говорять спливаючі повідомлення) і провести повне сканування комп’ютера. Крім того, ви можете використовувати програми для захисту від шкідливого ПЗ, такі як Malwarebytes або Spybot, для пошуку інших прихованих загроз.

Дивні зміни та поведінка у веб-браузері

Якщо ми помічаємо, що наш веб-браузер, чи то Chrome, чи то Edge, чи то Firefox, чи то інший, змінює свої налаштування без нашої участі, то, найімовірніше, наш комп’ютер заражений. Хакери часто змінюють різні елементи браузера, наприклад домашню сторінку, щоб весь трафік проходив через їхні сервери і вони могли контролювати нас і красти наші паролі.

Крім того, вони можуть встановлювати шкідливі розширення і навіть вимикати автоматичне оновлення браузера, щоб з часом продовжувати контролювати браузер і показувати рекламу на сайтах, щоб заробити гроші або обманом змусити вас віддати їм ваші дані.

Щоб виправити ситуацію, найкраще переконатися, що вашою домашньою сторінкою завжди є “google.com.ua” (або будь-яка інша пошукова система, яку ви використовуєте), і що на вашому комп’ютері не встановлено жодних дивних розширень.

У вас на комп’ютері встановлені програми, про які ви не знаєте

Ще одна поширена рекомендація з безпеки – завжди перевіряйте список встановлених програм. Коли хакери отримують контроль над комп’ютером, вони часто використовують його для встановлення небажаних програм, які або шкодять вашому ПК, або приносять їм дохід за кожне встановлення.

Тому слід регулярно переглядати список програм, встановлених у Windows, а також усі програми, що запускаються під час завантаження комп’ютера, щоб виявити небажане програмне забезпечення, яке може завдати шкоди вашому ПК.

Зловмисники надсилають електронні листи від нашого імені нашим контактам

Це ще одна мета хакерів, коли їм вдається заразити комп’ютер. У цьому випадку хакери користуються тим, що у жертви є особиста адреса електронної пошти. Хакери беруть під контроль поштову скриньку і, крім читання всіх повідомлень і крадіжки конфіденційних даних, користуються можливістю розсилати СПАМ по всіх контактах.

Мета дуже проста: обманом змусити інших людей завантажити файл або зайти на сайт і додати нових жертв до свого списку. Тому, якщо хтось повідомляє нам, що отримав лист від нашого імені, а ми його не надсилали, найкраще проаналізувати комп’ютер на предмет можливої загрози.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.