Хакерка перерахувала неочевидні ознаки злому смартфона

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Лаура Канкаала з фінської компанії з кібербезпеки F-Secure назвала неочевидні ознаки злому смартфона, які можуть говорити про те, що за користувачем ведеться спостереження.

На екрані з’являється точка

Якщо на екрані Android з’явилася зелена точка, а на екрані iPhone — помаранчева точка, це може бути застережливим знаком, що смартфон зламали або на ньому встановили підозрілий додаток, призначений для стеження. Ці точки запалюються під час використання камери або мікрофона.

“Шкідливе програмне забезпечення може записувати звук з мікрофона, читати повідомлення або відстежувати місцезнаходження”, – пояснила Канкаала.

У цьому випадку експерт радить видалити невідомі програми, спробувати виконати скидання налаштувань телефону або запустити програму для сканування на віруси. Дізнатися, який із програм використовує камеру або мікрофон на iPhone можна в Центрі керування телефону, де точки вгорі вкажуть, які програми ведуть стеження. Також можна зайти в «Параметри» та увімкнути «Звіт про конфіденційність програм», щоб побачити поточний журнал того, які програми використовували конфіденційні «дозволи» і коли.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Телефон нагрівається

Нагрів телефону може говорити про те, що на нього встановлено шкідливе програмне забезпечення.

“Кожного разу, коли включений постійний обмін даними про місцезнаходження, на телефоні незрозумілим чином швидко розряджається батарея і він нагрівається”, – говорить експерт.

Це може статися через те, що користувач міг випадково завантажити “ліву” програму. Часто зловмисники маскують їх так, щоб користувач думав, що завантажує легальну програму. «Знести» їх безпосередньо складно — потрібна допомога фахівця.

Електронні листи

Якщо користувачеві починають надходити електронні листи від банку або додатків соціальних мереж із запитанням, чи не бажає він змінити пароль, це може бути ознакою того, що ваші облікові дані були вкрадені. Злочинці можуть зробити це за допомогою атак фішингу, коли жертв переконують відвідати підроблений веб-сайт. І тут дуже важливо діяти швидко.

«Зловмисник не обов’язково зламав ваш телефон — можливо, він украв доступ до онлайн-сервісів, таких як електронна пошта чи облікові дані iCloud, або навіть до програм соцмереж, куди переважно користувач заходить через телефон. Якщо хтось вкрав облікові дані, це відразу стане помітним після того, як після зміни пароль буде заблоковано доступом до сервісів», — пояснила кіберекспрет.

Дзвінки з банку

Хакерам зовсім не обов’язково встановлювати хитрі програми, щоб обдурити свою жертву – досить просто дзвонити або надсилати повідомлення. Навіть якщо номер банку видається вірним, це все одно може бути шахрайством. Експерт попередила, що «підробити» номери телефонів дуже легко, тому слід бути пильними, щоб не зробити щось, що суперечить своїм інтересам — наприклад, не робити миттєвого грошового переказу або передавати свої облікові дані стороннім онлайн-сервісам, пише Daily Mail.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.