5 ознак, які свідчать про те, що ваш телефон був зламаний

Кіберзлочинці можуть зламати телефон, щоб шпигувати за людиною, красти її гроші або використовувати список контактів для фішингових атак. На щастя, захистити пристрій від них дуже просто.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Будь-який пристрій, який має доступ до інтернету, може бути зламаний, зокрема й мобільні телефони. Вони, до речі, становлять для кіберзлочинців найбільший інтерес, оскільки зберігають величезну кількість даних: від записної книжки до паролів у соціальних мережах і даних банківських карт.

За допомогою шкідливих ПЗ і вірусів можна таємно відстежувати ваші дії в соціальних мережах, інтернет-магазинах і навіть в особистих листуваннях. Іноді телефон навіть вдається перетворити на машину, яка генерує криптовалюту, що сильно уповільнює його роботу. Є 5 найпоширеніших ознак того, що ваш телефон зламаний.

Незнайомі додатки

Якщо ви помітили у своєму телефоні додатки, які самі не завантажували, то спробуйте переглянути свої листування та історію витрат. Якщо вдасться виявити незнайомі повідомлення або якісь незрозумілі покупки, то вас точно зламали.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Телефон почав повільно працювати

Ваш мобільник почав довго завантажувати інтернет-сторінки, а його батарея стала сідати швидше? У цього можуть бути дві причини: або модель сильно застаріла, або шкідливі програми значно знижують продуктивність. У такій ситуації найкраще провести тест, щоб точно знати про знаходження вірусів.

Стрибки використання даних

Стрибки споживання даних можуть статися без вашої участі. Шкідливі процеси витрачають гігабайти мобільного трафіку у фоновому режимі. Якщо ви раптом помітили, що телефон почав використовувати помітно більше інтернету, ніж раніше, – це вірний знак злому.

Дивна поведінка

Додатки, які завжди працювали без проблем, почали гальмувати або вилітати, хоча ви нічого з ними не робили? Спробуйте оновити їх. Якщо нічого не зміниться, то можете бути впевнені, що вас хакнули.

Повідомлення

Остання вірна ознака того, що ваш телефон було зламано, – це сповіщення, що постійно вискакують, з програм або сайтів, про які ви ніколи не чули.

Як захистити свій пристрій від хакерів?

Якщо ви зрозуміли, що ваш телефон зламаний, насамперед поміняйте всі паролі, а потім запустіть антивірусне програмне забезпечення. Головне переконатися, що воно не зашкодить вашому гаджету і не збиратиме особисті дані.

Для захисту від атак програмісти радять відключати мобільні дані та Wi-Fi, коли ви не користуєтеся інтернетом. Це не дасть шкідливому застосунку зайвий раз використовувати ваші дані та порушити його роботу.

У разі виявлення підозрілих додатків одразу ж видаліть їх, навіть якщо антивірусні програми не знайшли в них нічого підозрілого. Не забудьте також повідомити своїм друзям і родичам, що ви, можливо, потрапили під атаку хакерів.

Якщо жоден із вищезазначених способів не допоміг, то є одне ультимативне рішення. Відновіть заводські налаштування вашого телефону. Це допоможе, якщо тонни спливаючих вікон або шкідливих додатків зробили ваш пристрій неможливим для використання. Але вдаватися до такого методу варто тільки в крайніх випадках.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.