Статті

10 найбільш інноваційних технологій 21 століття

Share

21 століття ознаменовано цілою низкою глобальних технологічних проривів, які раз і назавжди змінили життя людства. Розповімо про 10 найпроривніших технологій цього століття.

Інтернет

Всесвітня мережа стала фундаментальною технологією, яка є однією з головних причин бурхливого розвитку всіх областей людського життя. Інтернет поєднує людей по всьому світу, дозволяє спілкуватися та обмінюватися інформацією, розвиває економіку, освіту та інші сфери. Сучасні стандарти Wi-Fi 6 і 5G-мережа надають високошвидкісну передачу даних практично без затримок, забезпечують роботу важливих сервісів та сприяють подальшому технологічному розвитку.

Смартфони

Функціонал телефонів швидко розширюється – якщо ще 20 років тому вони призначалися лише для дзвінків, то зараз смартфони замінюють кишенькові комп’ютери. З їх допомогою люди можуть спілкуватися, виходити в інтернет, працювати, створювати творчий контент, мати під рукою доступ до будь-яких сервісів, особистих кабінетів та додатків. Через смартфони здійснюється зв’язок з розумними пристроями для дому, проводиться безконтактна оплата, визначається місцезнаходження та багато іншого.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Соціальні мережі

Спілкування та комунікації завжди були важливою частиною життя людства, тому соціальні мережі набули широкого поширення в короткий термін. Ці сервіси дозволяють не тільки бути на зв’язку з близькими людьми, а й ділитися фотографіями, відео, записами, рекламувати свої послуги або шукати людей, які їх надають. Соціальні мережі стали способом заробітку для великих та дрібних компаній, що також впливає на розвиток економіки по всьому світу.

3D-друк

Вкрай перспективна технологія 3D-друку дозволяє не лише автоматизувати процес виробництва, а й зменшити кількість відходів. За допомогою 3D-принтерів створюється одяг та взуття, деталі для автомобілів, протези, предмети інтер’єру, медичне обладнання та деталі для будівництва додому. Тривимірний друк дозволяє створювати навіть людські кістки, які за допомогою спеціального обладнання можуть бути заміщені усередині людського тіла.

Безпілотні автомобілі

І хоча до літаючих автомобілів, які часто можна побачити у футуристичних фільмах, людство ще не дійшло, з’явилася інша гілка – безпілотні транспортні засоби, керовані автоматично. Їхнє поширення вирішує відразу кілька проблем, головні з яких – зменшення числа ДТП та виключення людського фактора при перевезенні небезпечних вантажів.

Високоточна GPS-навігація

Сьогодні будь-який смартфон оснащений GPS-трекером, який підтримує одразу кілька навігаційних систем. Точність їх визначення становить 10-15 метрів, при тому що нові технології надточного позиціонування зменшують число до кількох сантиметрів. Відстеження розташування не тільки допомагає швидко орієнтуватися на місцевості за допомогою карт, але й дозволяє розвиватися іншим технологіям: створення роботів-доставників, безпечнішу роботу безпілотних автомобілів тощо.

Інтернет речей

Практично будь-які електронні пристрої можуть перетворитися на «розумні» завдяки сучасним технологіям. Такі гаджети зв’язуються і передають дані по бездротовій мережі, а керувати ними можна віддалено. В результаті підвищується ефективність їхньої роботи, а власник економить свій час.

В інтернет речей входять розумні пристрої для дому (побутова техніка, дрібні прилади, сигналізація і т.д.), гаджети, що носяться (фітнес-трекери, розумний годинник), віртуальні помічники, автоматизовані каси в торгівлі та інші пристрої з датчиками, які можуть збирати та передавати дані власнику по мережі.

Хмарні сховища даних

Розвиток сучасних технологій йде пліч-о-пліч з гігантським обсягом інформації, яку потрібно десь зберігати. Створення хмарних сховищ дозволило вирішити цю проблему як великих компаній, так простих людей. Зберігаючи інформацію у хмарі, можна не тільки не хвилюватися про збереження локального носія, але й мати доступ до даних у сховищі з будь-якого пристрою – смартфона, ПК чи ноутбука.

Віртуальна реальність та доповнена реальність

Хоча в багатьох поняття віртуальної та доповненої реальності асоціюється суто з комп’ютерними іграми, їх поширення значно ширше. VR та AR використовуються в охороні здоров’я для навчання хірургів, застосовуються інженерами та дизайнерами для створення наочних моделей на стадії розробки. Доповнена реальність корисна і в побуті: за її допомогою можна «приміряти» нові меблі для дому або точніше спланувати ремонт.

Штучний інтелект

Це, мабуть, головний тренд останніх років. Розвиток штучного інтелекту дозволяє підвищити ефективність всіх сфер життя: від оптимізації повсякденних завдань до створення повністю автоматизованих систем, якими може керувати ШІ. І хоча досягти рівня людського мозку ШІ не дозволяє відсутність емоційного інтелекту та почуттів, штучні алгоритми ефективніше аналізують величезні масиви даних.

Також нейромережі здатні писати тексти та генерувати картинки. Для наочного прикладу – всі 3 зображення у цій публікації було згенеровано за допомогою ШІ. Але текст таки написаний людиною.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Кабінет міністрів обмежив роботу онлайн-казино

    Кабінет міністрів ухвалив постанову про протидію негативним наслідкам функціонування азартних ігор у мережі Інтернет. Вона…

    20.05.2024

    Фінська компанія HMD випустить смартфон у відомому дизайні лінійки Nokia Lumia

    Фінська компанія HMD відроджує легендарний дизайн Fabula, відомий за моделями Nokia N9 та ранніми смартфонами…

    20.05.2024

    Рожевий титан – новий колір iPhone 16 Pro

    Аналітик Мін-Чі Куо підтвердив попередні чутки про колірну гамму iPhone 16. У новій Pro-лінійці синій…

    20.05.2024

    “Київстар” знову змінить ціни деяких пакетів – що треба знати

    «Київстар» попередив своїх клієнтів про чергові зміни. Згідно з повідомленням, будуть оновлені умови деяких додаткових…

    20.05.2024

    Названо критичні помилки під час використання бездротової зарядки

    Зараз бездротова зарядка стає все популярнішою серед користувачів різних гаджетів. Однак важливо цією функцією правильно…

    20.05.2024

    Новий ChatGPT-4o “вражає” своїми можливостями

    Літера «o» означає Omni, що говорить про можливості роботи ШІ не тільки з текстом, але…

    20.05.2024