Windows 11 24H2 чи Windows 12: ось що скоро з’явиться

Windows 11 24H2 чи Windows 12: ось що скоро з'явиться
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Windows 11 уже понад кілька років, і вона періодично отримує нові функції, звані “моментами”, а також щорічні оновлення. Але як щодо нової версії Windows, яка з’явиться після Windows 11?

Раніше у витоках від Intel і Qualcomm згадувалася Windows 12, що наводить декого на думку про те, що Windows 12 може перебувати в розробці в Microsoft і з’явиться у 2024 році.

Незалежно від того, як вона називатиметься – Windows 12 або Windows 11 24H2, – на неї чекає велике оновлення. Ось що ми знаємо на даний момент.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Назва і дата виходу Windows 12

Microsoft не оголосила дату виходу Windows 12 і взагалі не повідомила про те, що працює над цією ОС. Максимум, на що ми можемо спиратися, – це звіт Зака Боудена з Windows Central, який стверджує, що Microsoft, найімовірніше, не випустить Windows 12 цього року. Замість цього Microsoft збереже назву Windows 11 і продовжить оновлювати її новими функціями. Передбачається, що Windows 12 носитиме кодову назву “Гудзонська долина”.

Деякі функції Windows 12 вже тестувалися і, як очікується, з’являться в Windows 11 цього року в Windows 11 24H2, яка вийде пізніше цієї осені. Тож, у певному сенсі, вважайте, що функції Windows 11 24H2 – це те, що могло б з’явитися у Windows 12.

Можливо, це не зовсім так, але якщо Microsoft захоче анонсувати Windows 12, вона може зробити це під час конференції для розробників Build. Компанія підтвердила, що проведе захід 21 травня тільки для представників ЗМІ, і він має розповісти більше про “бачення ШІ в апаратному та програмному забезпеченні”.

Відхід глави Windows Паноса Паная з Microsoft, схоже, сколихнув ідею Windows 12. Компанія змінила напрямок розвитку Windows 12 і хоче зосередитися на Windows 11. Зрештою, Windows 10 все ще панує з 1,4 мільярда щомісяця активних пристроїв, а Windows 11 значно відстає від неї – лише 400 мільйонів пристроїв.

Сумісність

Знову ж таки, ми не очікуємо, що Windows 12 з’явиться цього року. Замість цього ми побачимо Windows 11 24H2, але ми вважаємо, що все, що стосується оновлення Windows 11, може бути застосовано і до Windows 12, коли Microsoft захоче її випустити.

Windows 11 отримала багато нарікань за те, що для її встановлення на комп’ютер був потрібен модуль Trusted Platform Module (TPM), а також суворі вимоги до процесора. За словами представників Microsoft, це була спроба підняти планку безпеки у всій екосистемі Windows, об’єднавши сучасну систему безпеки з сучасною ОС.

У той час це було неприємно, але з моменту анонсу Windows 11 компанія Microsoft домоглася значних успіхів (геймери, які в основному відчули на собі проблему TPM, стали переходити на Windows 11). Ми очікуємо, що в Windows 12 Microsoft дотримуватиметься тієї ж системи безпеки, що і в Windows 11, тому оновлення буде не таким складним, особливо на ПК, зібраних на замовлення.

Якщо Microsoft знову захоче підвищити вимоги, то, принаймні, ми сподіваємося, що обмежень на встановлення Windows 12 буде менше. Дратівливий водяний знак продовжує з’являтися на ПК з Windows 11, які не налаштовані належним чином для роботи з ОС, навіть якщо вони повністю підтримуються. Сподіваємося, що Microsoft зможе впоратися з наступною версією з більшою витонченістю. Уже сьогодні на користувацьких ПК, які підтримують Windows 11, написано, що вони не підтримуються через проблеми з налаштуваннями.

Чи буде оновлення безкоштовним?

Це, ймовірно, само собою зрозуміло, але коли б не вийшла Windows 12, вона має стати безкоштовним оновленням для користувачів Windows 11. Саме так Windows 11 отримує безкоштовне щорічне оновлення до нової версії, яка цього року стане оновленням 24H2.

Microsoft, як і раніше, продає нові ліцензії на Windows 11, але всі, хто використовує ліцензійну версію Windows 10, можуть оновитися безкоштовно. Сподіваюся, Microsoft збереже цю систему і для Windows 12.

Головна причина, з якої я хотів би цього, пов’язана зі зростаючим обсягом даних, які Microsoft збирає про користувачів Windows. Починаючи з Windows 8.1, Microsoft пропонувала наступні версії ОС безкоштовно, і в основному тому, що ОС перетворилася на сервіс, який Microsoft може монетизувати, думаючи про збір даних і рекламу. Я не думаю, що ситуація зміниться з Windows 12.

Хоча деякі люди, орієнтовані на конфіденційність, виправдовують збір даних Microsoft, ці зусилля означають, що оновлення Windows залишаються безкоштовними для власників ліцензій, а не коштують 100 доларів або близько того, як це було в попередніх версіях Windows.

Характеристики

ШІ – це наступна важлива річ для Microsoft, а також її партнерів. Очікується, що нова хвиля Surface PC постачатиметься з чипами Intel Core Ultra і Snapdragon X Elite, оснащеними блоком нейронної обробки (NPU). Ми очікуємо, що Windows 12 буде повністю присвячена штучному інтелекту і тому, як ці пристрої можуть використовувати NPU у своїх інтересах для завдань продуктивності. Знову ж таки, ми очікуємо, що дещо з цього з’явиться і в оновленні Windows 11 24H2.

Ми очікуємо, що в ОС з’явиться вдосконалена версія Copilot. З чуток, Copilot у Windows 11 24H2 буде краще розуміти ваші робочі процеси завдяки функції “AI Explorer”. Подібно до знятої з виробництва функції Timeline у Windows 10, AI Explorer може контекстуалізувати те, що відбувається на екрані, і допомогти вам перейти до робочого процесу за допомогою моментів пошуку. Це доповнення до ігрових функцій, які, як ми знаємо, з’являться в Windows 11, таких як “Суперроздільна здатність”, яка може використовувати штучний інтелект для підвищення якості графіки в іграх.

Багатомільярдні інвестиції Microsoft в OpenAI вже зробили революцію у всіх підрозділах компанії, починаючи з Bing Chat і закінчуючи функціями штучного інтелекту в Skype. Очікується, що в Windows 12 ШІ ще більше торкнеться всіх частин ОС.

Дизайн

Windows 11 внесла в ОС Microsoft таку необхідну підтяжку. Заокруглені кути, центрована панель завдань і оновлені іконки по всьому периметру роблять Windows 11 набагато сучаснішою ОС. Windows 12 може стати ще більш сучасною, коли Microsoft буде готова випустити її. Компанія поділилася макетом нової версії Windows з плаваючою і напівпрозорою панеллю завдань. Невідомо, чи з’явиться це в Windows 12, але виглядає це дуже красиво.

Але ми все ж хотіли б бачити більш глибокі можливості налаштування. Є кілька інструментів, які роблять Windows 11 схожою на Windows 10, і Microsoft могла б інтегрувати ці функції в саму Windows 12. Опції переміщення панелі завдань на різні боки екрана, зміни стилю меню “Пуск” і вимкнення системних функцій, таких як віджети, були б дуже корисними.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.