Топ-7 причин не купувати складні смартфони у 2024 році

Топ-7 причин не купувати складні смартфони у 2024 році
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У 2019 році Samsung випустили свій перший складаний смартфон – Galaxy Fold. Тоді це був експериментальний пристрій з купою проблем, через які і старт продажів перенесли. Навіть забирали у блогерів уже відправлені смартфони, аби про проблеми говорили не так багато.

Але ж першим смартфоном, що згинається, був iPhone 6 Plus у 2014 році, тільки на відміну від Samsung – розігнути назад його можна було лише в сервісі…

Проте застій на ринку смартфонів триває, вже багато років немає істотних змін у нових моделях. Згинаються смартфони для чималої частки покупців стали ковтком свіжого повітря.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

2023 рік можна назвати “Роком розкладачок”. Крім Samsung, китайські виробники теж почали випускати складні моделі, зокрема й за доступними цінами (принаймні відчутно дешевше за Samsung). Перемогли щілину в складеному стані, встановили яскраві AMOLED екрани на 120 Гц… Але які проблеми не вирішили досі?

Низька надійність

Незважаючи на всі заяви виробників про півмільйона циклів складань, фізику не обдурити – монолітний корпус, без рухомих деталей, все одно буде надійнішим.

Так, з’явилися щіточки, щоб виштовхувати дрібний пил з механізму. Деякі моделі навіть мають вологозахист. Але захисту від пилу все ще немає. Все ще може потрапити пісок і вивести механізм з ладу. На доказ цього – купа оголошень на майданчиках, де в нижній частині ринку продають складні смартфони із заклиненим шарніром.

Подвійний екран – також заважає нормально захистити смартфон чохлом. Це буде або незручне рішення з “обкладинкою”, або тоненька рамка навколо зовнішнього екрана. Зрозуміло, що це все захищає не так надійно, як чохли на традиційних смартфонах.

Відкрите питання щодо шарніра – його чохли захищають рідко, та й виглядає така конструкція вже занадто масивно. Не для кожного. З іншого боку, самі шарніри ламаються дедалі рідше, але тут занадто багато чинників при падінні і все ж вищий ризик вбити смартфон.

Складка – китайці домоглися істотного прогресу, зробивши складку на екрані рекордно маленькою, але вона все ж є. Фізику поки обдурити не вдалося. Зовсім без складки не вийде – натяг на поверхні буде занадто сильним і екран буде ще сильніше схильний до пошкоджень.

Відсутність ідеальної розкладачки

Мені подобається форм-фактор Samsung Z Fold. З усіх запропонованих на ринку, він найадекватніший, на мій погляд. Є звичайний екран, щоб швидко відповісти або подивитися в навігатор на ходу. Але є і великий екран, коли він необхідний.

Але тут співвідношення сторін зовнішнього екрана незручне у Samsung. Мені особисто подобаються рішення Oppo, Huawei, Honor. Співвідношення сторін ближче до звичних мені користуватися ними зручніше. До вузької клавіатури на Samsung я так і не звик.

Але ось оболонка Samsung, що згинаються, якраз навпаки – близька до ідеалу, на відміну від інших.

Плівка на внутрішньому екрані

Внутрішній екран – у всіх покритий м’якою захисною плівкою, на якій залишаються сліди навіть від нігтів. Так, покриття з роками роблять все твердішим, але це все ще не таке міцне покриття як скло.

Найбільший геморой будь-якого власника смартфона, що згинається, – плівка на внутрішньому екрані. Вона відклеюється з часом у всіх. І так, змінюють у сервісному центрі, або самостійно. Але час відклеювання у всіх різний – від 3 місяців до півроку в середньому.

Також, через 6-8 місяців стирається олеофобне покриття – і ви приходите до неминучої заміни плівки.

На складних смартфонах з конструкцією Flip – з плівкою проблема починається ще раніше. Тут головне стежити, щоб пил на складку не потрапляв активно, інакше заміна дисплея цілком, а це зовсім інші гроші…

Для екзотичних моделей, які офіційно ніколи не постачалися – можуть виникнути проблеми з ремонтом і обслуговуванням. Зокрема – заміна плівки. Якщо все таки зважитеся на покупку – заздалегідь дізнайтеся де, в які терміни і вартість процедури у вашому місті.

Не флагманські камери

Так, зараз на ринку є Oppo Find N3, який робить знімки нарівні з класичними флагманськими смартфонами, але я бачив його в руках людини всього 1 раз.

Через зменшену товщину корпусу, складно вмістити якісні модулі камер. Якщо під час зйомки вдень це не так помітно, то в сутінках і вночі вже наочно видно шуми і артефакти.

Селфі камери – взагалі залишають бажати кращого, особливо на Fold 5. Вона нібито прихована, в очі не впадає, але її якість просто жахлива, як у ноутбуках за 10 тис гривень. І так, у розкладачках можна користуватися основною камерою для відеодзвінків і фотографій, але це не завжди зручно.

Навіщо все це?

Навіщо взагалі ми купуємо складні смартфони? Замінити смартфон і планшет. Але запитавши своїх знайомих, я дізнався, що розкладають вони смартфони вдома, та в офісі. Але ж можна просто купити планшет в офіс і планшет додому, на тумбочку біля ліжка! І при цьому уникнути всіх пригод з плівкою, та й отримати дисплей планшета побільше – на 11 або навіть 12 дюймів.

Розкладачки типу Flip можуть допомогти в боротьбі із залежністю залипати в соцмережі та месенджери, адже такий смартфон треба спершу відкрити для повноцінного використання. Аргумент “Він займає менше місця в кишені!” – повна маячня! Він займає рівно стільки ж місця в кишені, як і звичайний смартфон.

Втрати на вторинному ринку

Менше року використання і Samsung Fold 5 – втрачає половину вартості… Тож якщо ви хочете не так швидко втрачати свої гроші, то купуєте класичні смартфони. Вони спочатку дешевші, позбавлені проблем під час використання, втрачають у вартості не так активно, та й продати можна набагато швидше.

Прогрес є чи його немає?

Істотні зміни були між 1 і 2 поколінням Samsung Z Fold – більший зовнішній екран, доопрацювали шарнір і оболонку.

  • Oppo підтягнули камери в N3 до флагманського рівня.
  • Honor зробили найтоншу розкладачку на ринку.

Але на цьому все. Глобальних змін і вирішення важливих проблем все ще немає. А ціни на нові моделі зростають дуже сильно.

Треба покращувати камери, захист внутрішнього дисплея, збільшувати автономність, хочеться вже захист від пилу, щоб бути впевненим у своєму смартфоні.

А у вас уже був смартфон, що згинається? Можливо, він у вас зараз? Поділіться своїми враженнями в коментарях!

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.