Найкращі ігрові навушники: як вибрати

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сучасні комп’ютерні ігри вражають своєю деталізацією не тільки в плані зображення, а й у звукових ефектах. Для повного занурення в ігрову атмосферу потрібні не тільки потужна відеокарта і якісний дисплей, а й хороший звук. У цій статті ми поговоримо про те, якими мають бути найкращі ігрові навушники – пройдемося найважливішими пунктами, на які потрібно зважати під час вибору такого девайса.

Форм-фактор

Найкомфортніші та найкращі навушники для геймера – повнорозмірні накладні. Суть їх у тому, що динаміки повністю закривають вуха, забезпечуючи повне занурення в атмосферу гри. Серед них виділяють відкриті та закриті. Для того щоб не слухати жодного стороннього шуму, вибирають глухі закриті навушники – такі, до речі, використовують звукооператори під час роботи.

А щоб чути ще й сторонній шум, вибирають моделі з відкритими чашками. Як правило, за “відкритість” відповідають сіточки, які пропускають сторонні звуки. Тут варто розуміти, що не кожному гравцеві підійдуть закриті навушники – хоч вони і максимально якісно передають звук, але якщо їх використовувати довго, то підвищується навантаження на слухову систему. Скажімо так: якщо хочеться прям на 100% зануритися в звук під час гри, вибираємо закриті, але якщо грати багато годин на день, то варто віддати перевагу моделям з відкритими чашками.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Навушники відкритого типу

Також варто звернути увагу на внутрішньоканальні навушники – серед них теж є ігрові варіанти. Вони діляться на “затички” і “вкладиші”. Навушники у форм-факторі вкладиша пропускають сторонні звуки і не дають високої якості звукової хвилі. А ось “затички” хороші своїм шумозаглушенням, тільки в них навряд чи можна грати більше кількох годин – занадто дискомфортно для вух.

Вага

Важливою є і вага девайса – чим легшим буде пристрій, тим комфортніше його використовувати тривалий час. Як правило, вага навушників має бути не більше 400 гр. Перед тим як здійснювати таку покупку в інтернеті, можна піти в реальний магазин, щоб “приміряти” на себе той чи інший девайс, щоб знати, як то кажуть, свій розмір.

Використовувані матеріали
Найголовніше в навушниках, щоб вони комфортно прилягали до вуха і не тиснули. Амбушюри – це та частина навушників, яка має контакт із вухом, тому тут важливий матеріал виготовлення. У недорогих моделях використовується шкірозамінник (так звана екошкіра), у дорожчих – натуральна шкіра або спеціальна ворсиста тканина, схожа на мікрофібру. Важливо, щоб покриття мало перфорацію, щоб не потіли вуха. Усередині може бути поролонове наповнення, але краще, якщо наповнення має ефект пам’яті форми. Такий матеріал запам’ятовує форму вух і не створює зворотного тиску – навушники можуть навіть і не відчуватися на голові.

Амбушюри з екошкіри

Також бажано, щоб наголов’я було з ефектом пам’яті форми – менший тиск на голову, можна довше з комфортом грати в улюблені ігри. Сама конструкція навушників може бути як алюмінієвою, так і пластиковою – тут, у принципі, особливої різниці немає, головне, щоб девайс мав регулювання, щоб максимально точно підлаштувати “вуха” під себе.

Наявність мікрофона

У будь-якій геймерській гарнітурі має бути мікрофон. Адже багато ігор, де потрібно не тільки прослуховувати обстановку, а й брати участь у самому процесі з іншими гравцями. Краще, щоб мікрофон можна було від’єднувати (зменшується вага навушників) або ж згортати, щоб він не заважав. Адже не завжди хочеться його використовувати. Також мікрофон має бути досить пристойним за якістю, але тут працює правило: що дорожчі самі навушники, то кращим у них буде мікрофон. Краще, щоб мікрофон був гнучким і була можливість прибирати його подалі від рота.

Тип підключення

Розрізняють два типи підключення: бездротове і дротове. Бездротове підключення ділиться на два види: радіоканальне і через Bluetooth. І ось тут є нюанси. Головне для гравця – час доставки звуку від комп’ютера до вуха. Чим він буде меншим, тим процес гри реалістичніший, а для професійних геймерів критична наявність затримок. Навушники з підключенням через Bluetooth за високої якості звуку можуть давати суттєву затримку. Навушники на основі радіоканалу (в комплекті йде USB-донгл-передавач) мають меншу затримку, але нестійкі до перешкод від інших гаджетів. Не забуваємо, що бездротові навушники мають акумулятор, який потрібно періодично заряджати.

Краще все-таки класичне дротове підключення. Тут воно теж ділиться на два типи: звичайний аудіороз’єм 3,5 мм або USB. І ось тут-то є нюанс із підключенням через USB. Такий гаджет, за фактом, має вбудовану звукову мікросхему, яка перетворює цифровий сигнал на аналоговий звук. Якщо якість таких навушників не влаштує, то нічого вже не можна зробити – зрозуміти і пробачити себе за таку покупку. Та й діапазон відтворюваних частот під час під’єднання через Bluetooth зазвичай нижчий, ніж під час дротового під’єднання.

А ось класичні дротові можна “обіграти” – навіть якщо вбудована в ПК звукова карта не дає гарного звуку, можна придбати зовнішній аудіоінтерфейс і під’єднати до нього хороші навушники.

Щодо класичного дротового підключення важливо враховувати довжину дроту, щоб він не натягався і водночас не заплутувався.

Технічні характеристики

За якість звуку більшою мірою відповідають динаміки, які розташовані всередині чашок. Навіть якщо ми візьмемо “найкрутіші” за зовнішнім виглядом навушники, але з поганими динаміками, нічого хорошого з цього не вийде. Буває, що всередині чаші один динамік, а буває два і більше. Що більше динаміків, то якісніше йде відтворення звукових частот. Але сучасні девайси з одним динаміком уже вміють передавати хорошу якість звуку, а більш ніж одним випромінювачем можуть похвалитися хіба що дорогі топові моделі. Часто потрібна звукова схема досягається програмно, наприклад 3.1, 5.1 або 7.1.

Тут варто зазначити, що багатоканальні навушники мають два мінуси: складне калібрування за допомогою спеціального софту і велику вагу самої конструкції. Як правило, такими “вухами” користуються професійні геймери – кіберспортсмени.

Повернемося до характеристик. Нам важливо, щоб діаметр динаміків був у районі 30-50 мм – так досягається максимальне занурення в звук. Другий параметр – діапазон відтворюваних частот. А ось тут криється великий-великий підступ. Зазвичай діапазон частот іде від 20 Гц до 20 кГц, і багато виробників його вказують, тільки от самі навушники погано відтворюють низи і нечітко верхи. Тут складно орієнтуватися на цей параметр – краще послухати той чи інший девайс перед покупкою або довіритися відгукам про модель у мережі.

Третій важливий параметр – чутливість динаміка. Він має бути в діапазоні від 90 до 110 дБ. Пристрої з низьким параметром чутливості будуть занадто тихими, а якщо рівень перевищує 110 дБ, то занадто гучними. Хорошим параметром вважається 100-105 дБ.

На параметр імпеданс потрібно дивитися хіба що професіоналам. Що вищий цей параметр, то якісніший звук, але може знадобитися підсилювач для навушників. Практично всі моделі мають імпеданс від 16 до 32 Ом.

Не забуваємо про параметри мікрофона. Зазвичай частотний діапазон буде значно нижчим, ніж у динаміків, – це нормально, тут ми не будемо особливо чіплятися до цифр. А ось чутливість має бути на рівні 50 дБ – буде більше, значить, краще.

А з шумозаглушенням що?

Тут усе дуже просто. Великі накладні навушники закритого типу відмінно пригнічують усі шуми, які приходять ззовні. У них гарне пасивне шумозаглушення. Активне шумозаглушення може бути тільки у Bluetooth або радіоканальних навушників: на корпусі розташовуються мікрофони, які вловлюють звук і обробляють його так, що сторонній шум стикається з вихідним і зникає.

Інші нюанси

Часто ігрові девайси оснащують RGB-підсвічуванням – тут вже на любителя. Практично завжди з підсвічуванням – це бездротові моделі або ж з підключенням по USB. Адже енергію для підсвічування потрібно десь брати.

Варто звернути увагу на елементи управління гарнітурою. Дротові навушники зі звичайним 3,5 мм роз’ємом не можуть похвалитися широкими можливостями налаштування, а ось USB або бездротові можуть мати безліч кнопок або сенсорів для зручного налаштування звуку.

Отже, за основними параметрами пройшлися. Далі ми хочемо вам порадити кілька моделей ігрових навушників, щоб ви, читачі, мали уявлення про те, про що написано вище.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.