Простий спосіб як уберегтися від шахрайства

Простий спосіб як уберегтися від шахрайства
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Наслідки злому акаунта стали набагато небезпечнішими, адже тепер шахраї використовують діпфейки та багато інших хитрощів. Розповімо про простий спосіб, який дасть змогу захистити себе і близьких від зловмисників.

Схема шахраїв

Особливо це актуально для зламаних акаунтів у соціальних мережах. Раніше шахраї після отримання доступу до сторінки починали надсилати повідомлення списку контактів жертви: друзям, родичам і знайомим. У них людей від імені власника акаунта просили терміново переказати гроші за номером телефону або картки. Розпізнати такий обман було легко, оскільки жодних способів підтвердження особи власника в аферистів не було.

Зараз шахраї почали використовувати штучний інтелект для створення діпфейків. За допомогою ШІ зловмисники генерують голосове повідомлення від імені власника облікового запису – за основу для нього беруть старі голосові повідомлення, які шахраї знаходять у його листуваннях і чатах.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У результаті виходить досить правдоподібний запис голосом жертви, який також надсилається списку її контактів. Почувши голос відправника, друзі та знайомі найчастіше не просять додаткових підтверджень і переказують гроші. При цьому якісь неприродні обриви мови та інші натяки на штучність легко списати на погану якість запису: голосові нерідко записують “на ходу”, на вулиці або в галасливому приміщенні.

Як захистити близьких від шахраїв із діпфейками?

Простий спосіб відрізнити справжню людину від шахраїв, які нею представляються, – придумати пароль або кодову фразу. Вона має бути відома тільки вузькому колу людей і не висвітлюватися в соціальних мережах, тобто дата народження як пароль не підійде. Можна задіяти більш особисту інформацію, наприклад, дитяче прізвисько або кличку першого вихованця.

За допомогою пароля будь-який член сім’ї або близький друг зможе розпізнати шахраїв – досить поставити контрольне запитання в разі, якщо є підозри на злом акаунта. Важливо обговорювати створення секретного слова або фрази особисто, а не в листуванні, де до неї зможуть отримати доступ зловмисники.

Подібний спосіб захисту допоможе не тільки під час злому акаунта, а й буде корисним у майбутньому. Якщо зараз достатньо і просто попросити власника акаунта зателефонувати, щоб упевнитися в його словах, то незабаром цей варіант може виявитися безглуздим. Використання штучного інтелекту і створення діпфейків розвиваються вкрай швидко – не можна виключати те, що незабаром шахраї зможуть підробляти голос жертв і в режимі реального часу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.