Чи достатньо 8 ГБ оперативної пам’яті для комп’ютера Apple у 2024 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Суперечки про те, скільки оперативної пам’яті щонайменше має стояти в комп’ютерах Apple, не вщухають уже дуже давно. Але нової сили вони набули після того, як купертинівці показали базові MacBook Pro M3 з 8 ГБ ОЗП. Багато користувачів вважають, що комп’ютер, який використовується для роботи і має приставку “Pro” в назві, просто не може мати такий маленький обсяг оперативної пам’яті. Однак все дуже сильно залежить від тих завдань, які перед вами стоять.

Одні користувачі без жодних проблем займуть і 32 ГБ ОЗП, а деяким буде достатньо і 8. Зібрали кілька відгуків від власників комп’ютерів Apple і тепер разом розбираємося, чи достатньо 8 ГБ оперативної пам’яті для Маків у 2024 році.

Чи можна збільшити оперативну пам’ять у Маке

Здавалося б, чого сперечатися про такі речі, як оперативна пам’ять у комп’ютері. Переживаєш, що не вистачить? Візьми конфігурацію з великим об’ємом. Ось тільки у випадку з Маками подібний апгрейд коштує пристойних грошей. Збільшення ОЗП з 8 до 16 ГБ обійдеться щонайменше в 200 доларів. З урахуванням того, що комп’ютери Apple ніколи не вирізнялися низькою ціною, потрібно бути на 100% упевненим, що доплачуєш ти не за повітря, яким надалі просто не будеш користуватися.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Разом із переходом на власні процесори M-серії Apple стала використовувати в Маках так звану уніфіковану пам’ять. Вона розпаяна на одній платі з SoC, доступна для використання як CPU, так і GPU, за рахунок чого і досягається більша швидкість і плавність роботи, ніж при використанні звичайної оперативної пам’яті. Завдяки такому рішенню вдалося отримати більшу продуктивність, при цьому зберігши колишній обсяг ОЗП. Однак не обійшлося і без мінусів. Збільшити кількість оперативки в комп’ютерах Apple після покупки стало неможливо. Саме тому і слід підходити до вибору гранично виважено.

Скільки зайнято оперативної пам’яті

Я все ще користуюся iMac у класичному дизайні. Зображення: imore.com
У мене у використанні перебувають два комп’ютери з 8 ГБ ОЗП. Один із них – ноутбук Huawei, що працює на Windows 11, і iMac із процесором Intel. У своїй роботі я приблизно в однаковому співвідношенні користуюся обома цими пристроями. Якщо мені доводиться кудись їхати, то основне навантаження лягає на ноутбук. Коли я перебуваю вдома, то вмикаю iMac, оскільки в нього більший екран і взаємодіяти з ним завдяки цьому зручніше. Щоб усі вкладки, історія та паролі синхронізувалися між різними пристроями, на обох комп’ютерах встановлено Google Chrome. Саме в ньому я в основному і працюю.

Стандартно у мене відкрито три вікна з браузером, які розташовуються на трьох робочих столах. В одному вікні постійно запущено три вкладки з ChatGPT, в іншому – Google Документи, у третьому – близько десятка різних вкладок із сайтами, з якими я постійно взаємодію. На додаток до цього постійно увімкнений Яндекс Браузер, оскільки його нейромережевими можливостями з перевірки орфографії та пунктуації я регулярно користуюся. Усе листування у мене ведеться в Телеграмі, який теж постійно запущений і перебуває на окремому робочому столі разом з Яндекс Браузером, ну і на обох комп’ютерах увімкнено push-сповіщення, яких на день надходить близько п’ятисот, та активовано постійну синхронізацію з iCloud і Яндекс Диском, що працює у фоновому режимі.

Операційка Microsoft завжди славилася своєю ненажерливістю до ОЗП на тлі macOS
При такому розкладі iMac витрачає 6,2 ГБ ОЗП, а ноутбук на Windows – 6,7 ГБ. Як бачите, з 8 доступних залишається ще більше 1 ГБ. З урахуванням того, що нічого іншого на комп’ютерах я не роблю, то цього обсягу мені вистачає. Жодного разу за весь час використання я не відчув нестачі оперативної пам’яті і не з’явилося бажання її збільшити. Якби я трохи себе дисциплінував і закривав невикористовувані вкладки, то вільної оперативки на комп’ютері було б більше. Але необхідності в цьому немає ніякої, адже з глюками і гальмами я не стикаюся.

Скільки треба оперативної пам’яті

Аналогічною картиною поділився і автор AppleInsider.ru Іван Кузнєцов. На його MacBook Air M2 теж 8 ГБ оперативної пам’яті. При запущеному WPS Office, Телеграмі, Яндекс Браузері з великою кількістю вкладок та іншими додатками з 8 ГБ використовуються тільки 6,42. Природно, ні про яку нестачу ОЗП тут говорити теж не доводиться. І навіть якщо створити кілька робочих столів, розмістити всі додатки на них і швидко перемикатися, то довести комп’ютер навіть до найменших пригальмовувань не вийде.

Один із моїх знайомих займається створенням мобільних застосунків і для розробки користується MacBook Pro з 16 ГБ ОЗП. Він чесно визнає, що спеціально брав комп’ютер із запасом, щоб його можливостей вистачило на довший термін, однак тепер шкодує, що переплатив. Якщо закривати всі невикористовувані додатки, то він легко вкладається у 8 ГБ оперативної пам’яті. За його зізнанням, велика кількість ОЗП хоч і розв’язує руки, але надмірно розслабляє. Через це кількість відкритих додатків на комп’ютері іноді створює цілковитий хаос на робочому столі та змушує витрачати багато часу на перебір невикористовуваних вікон.

А ось якщо ви плануєте працювати з графікою. Причому не легкою ретушшю фотографій у стандартному застосунку “Фото”, а професійним опрацюванням зображень, монтажем відео або створенням 3D, то тут заощаджувати не варто, і більший обсяг ОЗП гарантує вам чудову швидкість роботи комп’ютера. Таким чином, можна зробити висновок, що 8 ГБ оперативної пам’яті в Маке у 2024 році не виглядають чимось жахливим. Якщо ваша взаємодія з комп’ютером обмежується браузером, офісними програмами і кількома невимогливими додатками, то переплачувати не варто. У деяких ситуаціях цього може навіть вистачити і для розробки. Для більш серйозних завдань економити вже не варто, і краще вибирати комп’ютер Apple з великим об’ємом ОЗП.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.