Чи варто вимикати комп’ютер на ніч: ми запитали експерта

Чи варто вимикати комп'ютер на ніч
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Багато хто з нас проводить значну частину неспання за комп’ютером або поряд з ним, чи то робота, спілкування чи розваги. Практично єдиний час, коли ми не користуємось комп’ютером, – це сон. Але як слід ставитися до комп’ютера в ці нічні години? Постійно увімкнений комп’ютер може бути шумним і відволікаючим через шум вентиляторів, а також може коштувати вам електрики. З іншого боку, регулярне вимкнення та перезавантаження комп’ютера можуть призвести до більш раннього виходу з ладу його компонентів.

То що ж вибрати? Чи варто використовувати зручний ярлик, щоб вимикати комп’ютер щовечора? Чи краще залишати його постійно включеним, щоб продовжити термін служби? Ми поговорили із експертом, щоб з’ясувати це.

В чому проблема?

Вимкнення живлення або висмикування кабелю без належного вимкнення комп’ютера може пошкодити його, але чи ризикують компоненти під час стандартних вимкнень і запусків? Як впливає включення і вимкнення комп’ютера, і як це порівняти з тим, щоб залишати його постійно включеним?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

“Все залежить від того, як часто ви ним користуєтеся”, – пояснює співробітник Geek Squad Стівен Леслі. “Якщо ви користуєтеся комп’ютером кілька разів на день, краще залишити його увімкненим. Якщо ж ви користуєтеся ним недовго – скажімо, годину чи дві – достатньо одного разу на день, а то й рідше, то вимкніть його”.

“Постійно залишати комп’ютер увімкненим – це менший стрес, ніж вимикати і вмикати його кілька разів на день, але це постійний стрес”, – додає Леслі. “Кожного разу, коли комп’ютер вмикається, він відчуває невеликий сплеск енергії, коли все обертається, і якщо ви вмикаєте його кілька разів на день, це може скоротити термін служби комп’ютера”.

Для старих комп’ютерів ризик ще вищий. Наприклад, традиційний жорсткий диск має частини, що рухаються, а твердотільний диск – ні, і тому він набагато надійніший. Механічні деталі рано чи пізно виходять з ладу, а постійне використання комп’ютерів неминуче призводить до їхнього зносу. Крім того, під час роботи комп’ютери нагріваються, а тепло – ворог усіх компонентів.

“Деякі предмети мають обмежений термін служби. Наприклад, якщо панель [ЖК-дисплея] постійно тримати увімкненою, то вона розрахована всього на 15 000 годин або близько двох років. З цієї причини корисно дати панелі відслужити свій термін і вимикати її, коли вона не використовується”, – каже Аджай Гупта, директор HP з управління продуктами для ноутбуків та комерційних ПК. “Акумулятор і жорсткий диск також мають обмежений термін служби. Дозволяючи їм вимкнутись (або переходити в “сплячий режим”) і знижувати швидкість обертання, коли вони не використовуються, ви продовжите термін служби цих компонентів”.

Реальні причини залишити чи вимкнути

Досі точаться суперечки про вплив вимкнення та запуску сучасних компонентів. Багатьом сама концепція те, що виключення і запуск створюють додатковий стрес, застаріла. Якщо відкинути цю суперечку убік, є кілька вагомих причин залишити або вимкнути систему, яка не підлягає обговоренню.

Причини залишити його увімкненим

  • Ви використовуєте комп’ютер як сервер або хочете віддалений доступ до нього.
  • Відбувається фонове оновлення, сканування на віруси або інші дії, які ви хотіли б виконувати, поки вас немає вдома.
  • Ви не хочете чекати, поки він запуститься.

Причини вимкнути його

  • Залишаючи його увімкненим, ви витрачаєте електроенергію і можете трохи збільшити рахунок за електрику.
  • Ви не хочете, щоб вас турбувати сповіщення або шум вентилятора.
  • Продуктивність комп’ютера як правило, корисно час від часу перезавантажувати.

Сон чи сплячий режим?

“Сплячий режим хороший тим, що він переводить комп’ютер у стан зниженого енергоспоживання, не вимикаючи його повністю”, – каже Леслі. У сплячому режимі комп’ютер перестає споживати енергію і повертається в той стан, в якому він перебував, коли ви перевели його в цей режим”. Гібернація – менш переважний варіант, тому що вона призводить до зносу, схожого із запуском та зупинкою”.

Якщо ви збираєтеся постійно залишати комп’ютер увімкненим, обов’язково перевірте опцію Sleep у меню Power. Ви зможете заощадити багато енергії без особливих втрат.

Догляд за комп’ютером

Щороку мільйони комп’ютерів опиняються на звалищі. Чи не варто спробувати вичавити з наших настільних комп’ютерів трохи більше життя, дбаючи про них краще?

“Завжди використовуйте мережевий фільтр”, – радить Леслі. “Для досягнення максимального терміну служби придбайте джерело безперебійного живлення (ДБЖ), яке є мережевим фільтром з живленням від акумулятора. Вони допомагають вирівняти напругу, запобігаючи стрибкам напруги, які можуть знизити термін служби компонентів вашого комп’ютера”.

Брудні комп’ютери працюють не так довго і не так холодно, як їхні чисті побратими. Час від часу відкривайте корпус і видуйте пил і сміття за допомогою балончика. Крім фізичного чищення, ви також можете підтримувати чистоту жорсткого диска. Не дозволяйте невикористовуваним файлам простоювати без діла і позбавляйтеся програм, які ви більше не використовуєте.

Чи потрібно вимикати комп’ютер на ніч біля стіни?

Одна з дивних порад, яку можна зустріти в деяких місцях, полягає в тому, що ви повинні не просто вимикати комп’ютер на ніч за допомогою вимикання системи, а й вимикати його біля стіни. У цьому немає жодної причини, особливо якщо у вас є мережевий фільтр, який гарантує, що навіть під час перебоїв у подачі електроенергії ваші компоненти не постраждають. Просто це зайвий клопіт – вимикати комп’ютер і йти до розетки, щоб вимкнути його і там.

Насправді потрібно бути обережним і не вимикати комп’ютер біля стіни. Якщо ви вимкнете вилку з розетки у включеному стані, можете втратити дані або навіть створити коротке замикання, яке може пошкодити компоненти. У наші дні багато програм мають можливість відновлення, тому навіть якщо ви вимкнете комп’ютер, не зберігши свої напрацювання, їх можна буде відновити при повторному увімкненні. Однак якщо ви відключите живлення в розетці, то навряд чи ви матимете будь-які можливості відновлення.

Якщо ви використовуєте ПК з Windows і несподівано втратили живлення – наприклад, через відключення електрики або через те, що ви вимкнули його з розетки, – то при перезавантаженні ПК, як правило, переходить у безпечний режим, щоб забезпечити безперешкодний доступ до найнеобхіднішим функціям. Ви навіть можете побачити попередження про необхідність перезавантаження Windows через неправильне завантаження, що може бути пов’язане з ризиком втрати даних на жорстких дисках через неправильне вимкнення.

Взагалі кажучи, за останні 10 років апаратне та програмне забезпечення ПК стало набагато краще відновлюватися після несподіваного вимкнення, так що ця проблема не така актуальна, як раніше. Але все ж таки не варто забувати про безпеку і уникати несподіваного відключення живлення комп’ютера, щоб уникнути пошкодження або втрати даних.

Останнє слово

“Якщо ви користуєтеся комп’ютером частіше, ніж раз на день, залишайте його увімкненим хоча б на весь день”, – каже Леслі. “Якщо ви користуєтеся ним вранці та ввечері, то можете залишати його увімкненим і на ніч. Якщо ви користуєтеся комп’ютером всього кілька годин на день або рідше, вимикайте його, коли закінчите роботу”.

Ситуація кожної людини є унікальною. Зрештою, саме від вашого використання залежить, чи варто вимикати комп’ютер і коли.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.