Чи можна довіряти тестам швидкості інтернету, і що насправді має значення

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Великі цифри, які показує тест швидкості доступу до інтернету, завжди радують. Але буває, що швидкісніший тариф або перехід на оптику, незважаючи на гарний результат тесту, не приносять помітних змін у роботі домашньої мережі.

І ось чому.

Тести проводять в ідеальних умовах

Такий тест можна порівняти з випробуванням автомобіля на закритому треку із професійним водієм за кермом, який проводять, щоб визначити максимальні можливі характеристики машини.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Але результати такого тесту, нічого не скажуть про те, як автомобіль поводитиметься у повсякденній експлуатації, зручно буде в салоні пасажирам, чи поміститься в багажник мамина розсада. А якщо бабуся попросити захопити ще дуже потрібну у господарстві комод?

Тест швидкості дає нам розуміння, наскільки швидко пакет даних передається з точки А до точки Б на даний момент часу, але сама по собі ця інформація не дає реального розуміння ситуації.

Тести оптимізовані для отримання добрих результатів

Є люди, які вважають, що провайдери фальшують тести швидкості. Звісно, ​​це не так. Точніше, не зовсім так.

При перевірці швидкості підключення до інтернету сервіс вибиратиме сервер, розташований досить близько до вашого розташування. Наприклад, усім відомий speedtest.net пропонує вибрати з кількох варіантів тестових серверів, але всі вони перебуватимуть у безпосередній близькості від вас, а Яндекс.Інтернетометр навіть не показує, з якими серверами зв’язується для проведення тесту.

Більшість людей проводять тести швидкості некоректно

Найбільш поширеною помилкою є запуск тесту швидкості на смартфоні або ноутбуку, підключеному до Wi-Fi. В ідеалі тест швидкості необхідно проводити на комп’ютері, підключеному до маршрутизатора через Ethernet.

Вам не потрібно стільки швидкості

Якщо ви вважаєте, що підключення гігабітного інтернету допоможе регулярно вигравати в комп’ютерних іграх або перетворить відеосервіс Wink на платформу віртуальної реальності, то боїмося, ви будете неприємно здивовані.

Похвалитися гігабітною швидкістю можна, але суттєвого впливу на повсякденне життя середньостатистичного користувача вона не вплине. Більшості людей не потрібно набагато більше, 25 Мбіт/с на члена сім’ї, щоб насолоджуватися переглядом веб-сторінок, потоковим відео, завантаження оновлень ігор і так далі.

Звичайно, різниця між 10 Мбіт/с та 100 Мбіт/с або вище величезна. Але навряд хто відрізнить 100 Мбіт/с від 500 Мбіт/с або 500 Мбіт/с від гігабітного з’єднання.

Що важливіше за результати тесту швидкості

Сучасний роутер

Маршрутизатор Wi-Fi – це серце та мозок домашньої мережі, який впливає на всі аспекти доступу до інтернету.

У вас може бути підключення по оптичному каналу зв’язку, смартфон з підтримкою Wi-Fi 6, але якщо роутер давно пора на звалище, нічого не допоможе.

Якщо маршрутизатору більше ніж п’ять, варто подумати над придбанням нового.

Є кілька ознак, що пристрій потребує заміни, незважаючи на вік:

  • Маршрутизатор сильно нагрівається.
  • Пристрій не справляється при підключенні кількох пристроїв.
  • Занадто маленька площа покриття Wi-Fi

Розміщення маршрутизатора в оптимальному місці

Чим більше перешкод між роутером та пристроями, тим слабший сигнал. Не варто ховати його в шафу або вбиральню.

Ідеальний варіант, повісити роутер у передпокої, на висоті приблизно півтора метри, так він не буде нікому заважати, але водночас легко доступний, якщо потрібно перевантажити або переналаштувати пристрій.

Чи немає зручного місця для маршрутизатора? Подумайте, щоб розгорнути домашню Mesh-систему.

Використання Ethernet там, де це можливо

У наші дні легко не забути про провідне підключення. Але сьогодні воно також корисне для стабільного високошвидкісного з’єднання, як і двадцять років тому.

Якщо маршрутизатор знаходиться у вітальні, де зазвичай знаходяться телевізори, ігрові приставки тощо, підключіть ці пристрої безпосередньо до маршрутизатора. До речі, за рахунок зниження навантаження на роутер це покращить роботу мережі Wi-Fi.

Висновок

Збільшення швидкості інтернету перестає відчуватися, коли вона сягає 70-90 Мбіт/сек. А переваги нового маршрутизатора, встановленого в правильному місці, ви помітите та гідно оціните.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.