Статті

Як виправити вигоряння екрана на iPhone або телефоні Android

Share

Якщо ви бачите на екрані свого смартфона або планшета залишки тіньових або примарних зображень, можливо, ваш пристрій став жертвою вигоряння екрана. Це відносно рідкісне явище серед сучасних електронних пристроїв, коли все зображення або його частина залишається на екрані тьмяним, але постійним, навіть коли він вимкнений або повинен показувати щось зовсім інше.

Незважаючи на те, що з роками технологія виробництва дисплеїв постійно вдосконалюється, щоб зменшити поширеність вигоряння екрана, це все одно може відбуватися час від часу, залежно від того, як ви використовуєте свій смартфон або планшет. Хороша новина полягає в тому, що це легко запобігти, взявши деякі розумні запобіжні заходи.

Що таке вигоряння екрана?

Термін “вигоряння екрану” перегукується з дисплеями на катодно-променевих трубках (ЕЛТ) минулих років – великим телевізійним та комп’ютерним дисплеям на “фототрубках”, які з’явилися до сучасних плоских екранів. В ЕПТ-дисплеях використовувався шар люмінофора на склі, який загорявся під впливом електронних променів, що випускаються “гарматою” в задній частині трубки, і згодом ці люмінофори зношувалися нерівномірно, що призводило до появи стійкого “вигорілого” зображення на передній панелі екрану. Це було особливо характерно для монохромних дисплеїв із “зеленим екраном” (і янтарним), що використовувалися на початку комп’ютерної ери.

На жаль, перехід на нові технології не повністю усунув проблему вигоряння екрана. Хоча фізика трохи змінилася з переходом на плазмову і, пізніше, OLED-технології, обидві вони, як і раніше, схильні до деякого вигоряння. РК-панелі також можуть піддаватися вигорянню, хоча це трапляється набагато рідше, а якщо і трапляється, то, як правило, це збереження тимчасового зображення, яке з часом проходить.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що викликає вигоряння екрана на телефоні?

Як випливає з назви, вигоряння екрана відбувається лише тоді, коли ви залишаєте статичне зображення на екрані протягом тривалого часу. Це робить його набагато більш поширеним на телевізорах, особливо на тих, які включені на канали новин або спортивні з постійними логотипами або графікою, закріпленими на екрані. Це також причина того, що багато нових телевізорів оснащені заставками, які автоматично включаються при зміні або русі зображення. Однак, оскільки більшість людей не залишають одну і ту ж програму запущеною на смартфоні або планшеті протягом декількох годин або днів, вигоряння екрана на цих пристроях зустрічається набагато рідше, хоча все ж таки може статися.

До поширених сценаріїв, в яких часто відбувається вигоряння екрана, відносяться планшети, які використовуються як домашні хаби, термінали в торгових точках або смартфони, які часто використовуються під час тривалих щоденних поїздок з такими програмами, як Waze або Google Maps. Загалом, будь-яка ситуація, коли програма зі статичними та незмінними елементами екрана використовується протягом тривалого часу, може призвести до вигоряння екрана.

Які пристрої Apple та Android можуть отримати вигоряння екрана?

Як ми вже згадували, РК-екрани не схильні до вигоряння – принаймні, якщо ви не дуже намагаєтеся пошкодити екран. Це означає, що серед смартфонів і планшетів тільки нові пристрої з технологією OLED, включаючи AMOLED, можуть бути схильними до вигоряння.

Apple перевела iPhone на OLED-панелі в 2017 році, випустивши iPhone X, і продовжувала використовувати їх у своїх дорожчих моделях iPhone – iPhone XS та iPhone 11 Pro – до 2020 року, коли практично повністю перейшла на OLED. Єдиний виняток серед сучасних iPhone – iPhone SE, в якому, як і раніше, використовується РК-екран. Втім, вся родина iPad практично не схильна до вигоряння екрану, так як майже всі iPad як і раніше використовують РК-панелі, за винятком 12,9-дюймових iPad Pro 2021 і новіші, в яких використовується нова технологія mini LED, яка, як і раніше не схильна до вигоряння.

На боці Android ви знайдете набагато більше пристроїв, які використовують OLED як у планшетах, так і в смартфонах. Наприклад, Samsung використовує AMOLED-екрани у своїх планшетах з моменту появи першого Galaxy Tab S у 2014 році, а OLED у своїх смартфонах – ще довше. Насправді вам буде важко знайти смартфон на Android, в якому не використовується OLED-дисплей, особливо серед моделей вищого класу.

Як запобігти вигоранню екрану

Як тільки ви отримаєте вигоряння екрана, його не можна буде виправити. На щастя, у разі OLED-панелей більша частина того, що виглядає як вигоряння екрану, зазвичай таким не є. Швидше, це збереження зображення – тимчасова примара попереднього зображення, яка повинна зникнути сама по собі під час перегляду іншого контенту.

Збереження зображення може призвести до постійного вигоряння екрана, але якщо ви користуєтеся смартфоном або планшетом нормально, у вас буде достатньо часу, щоб попередити про це. Якщо ви все-таки дійдете до стадії фактичного вигоряння екрану, виправляти ситуацію буде вже пізно, але, знову ж таки, до цього рідко доходить навіть на сучасних OLED-телевізорах, не кажучи вже про смартфони і планшети, які набагато рідше відображають статичні зображення протягом кількох днів чи тижнів поспіль. Щоб дати вам уявлення про те, наскільки сильно потрібно постаратися, щоб отримати реальне вигоряння, сайт оглядів Rtings провів кілька абсурдних тестів на тортури OLED-телевізорів протягом кількох років і визначив, що потрібно 18 тижнів показу статичних зображень, перш ніж з’явилися перші ознаки постійного вигоряння екрану.

Це означає, що ймовірність того, що ваш смартфон або планшет справді стане жертвою постійного вигоряння екрана, вкрай мала. Набагато ймовірніше, що ви зіткнетеся з проблемою збереження зображення, яке легко виправити.

Вимкніть пристрій

Оскільки збереження зображення – це тимчасовий стан, заснований на тому, що пікселі OLED не втрачають яскравості свічення, найпростіше рішення – просто вимкнути пристрій та дати йому відпочити. Навіть не потрібно повністю вимикати пристрій, якщо він не оснащений постійно увімкненим дисплеєм. Просто залиште екран вимкненим на годину-дві, і згодом зображення потьмяніє.

Якщо у вас постійно ввімкнений дисплей, спробуйте повністю вимкнути його на ніч або просто вимкніть постійно ввімкнений дисплей на кілька годин.

Встановіть коригуючу програму

У більшості випадків вимкнення екрана на кілька годин допоможе усунути затримку зображення, але якщо у вас все ще є проблеми, ви можете завантажити кілька коригувальних програм, які проженуть різні зображення, щоб рівномірно висвітлити всі OLED-пікселі та спробувати повернути баланс. Для пристроїв на базі Android у магазині Google Play Store є велика колекція коректорів та тестерів екрану, включаючи OLED Saver. Якщо у вас є iPhone, ви можете скористатись таким додатком, як Doctor OLED X, щоб перевірити ситуацію. Якщо ви не бажаєте завантажувати програму, спробуйте скористатися сайтом ScreenBurnFixer, де ви знайдете колекцію відеороликів з кольоровими слайдами та картатими візерунками, які допоможуть повернути пікселі у вихідний стан.

Тільки майте на увазі, що хоча ці рішення відмінно підходять для усунення постійної втрати зображення, жодне з них не допоможе усунути фактичне вигоряння екрану, оскільки це постійний стан, коли деякі OLED-пікселі на екрані передчасно втрачають свою яскравість. Як тільки ці пікселі почнуть вигоряти, ви нічого не зможете зробити, щоб повернути їх назад, крім заміни екрана або всього пристрою.

Зменшіть яскравість екрану

Оскільки збереження зображення та вигоряння екрана на OLED-екранах викликані перегріванням пікселів, зниження яскравості екрана може мати величезне значення, особливо якщо ви довго користуєтеся однією програмою, наприклад, навігатором під час поїздки.

На iPhone ви можете налаштувати яскравість екрана, зайшовши в програму “Налаштування” та вибравши “Дисплей та яскравість”. Тут ви знайдете опції для включення автоматичної яскравості, яка знижує яскравість, коли вона не потрібна, а також налаштування True Tone і Night Shift, які допоможуть запобігти збереженню та вигоранню зображення за рахунок більш регулярної зміни кольорів. Якщо ви використовуєте iPhone 14 Pro або iPhone 14 Pro Max, ви також знайдете тут налаштування для вимкнення постійного дисплея. Це не те, про що варто турбуватися, оскільки він працює при дуже низькому рівні освітленості і автоматично відключається в сплячому режимі або коли iPhone знаходиться в кишені або вниз, але ви можете відключити його, якщо відчуваєте, що вам потрібно дати екрану відпочити деякий час , щоб позбутися нав’язливості зображення.

На більшості смартфонів та планшетів на базі Android регулювання яскравості знаходиться у додатку “Налаштування” у розділі “Дисплей”. Тут зазвичай знаходяться і налаштування постійно включеного дисплея, хоча це може залежати від конкретної моделі Android-телефону, що використовується вами.

Увімкніть темний режим

Однією з особливостей OLED-дисплеїв є те, що чорні пікселі фактично повністю відключаються. Саме тому використання темного режиму на телефоні споживає менше енергії, а також допомагає уникнути збереження зображення, оскільки при цьому спалахує менше пікселів.

Наскільки добре це працює, залежить від програм, які ви регулярно використовуєте. Ті, в яких правильно реалізовано “справжнє чорне” фон, залишають пікселі OLED без підсвічування, що не тільки виглядає приголомшливо, але і знижує знос екрану та енергоспоживання. На жаль, деякі програми, як і раніше, воліють відображати майже чорне тло. При цьому OLED-пікселі засвічуються, хоча це все одно краще, ніж яскраво-біле тло.

На iPhone налаштування темного режиму можна знайти в розділі “Параметри” > “Дисплей та яскравість”, а на більшості пристроїв Android ці опції знаходяться в розділі “Налаштування” > “Дисплей” під назвою “Нічний режим” або “Комфортний вигляд”.

Використовуйте налаштування тайм-ауту екрану

Оскільки затримка зображення та вигоряння екрана відбуваються через тривале перебування одного і того ж зображення на екрані, один із кращих способів запобігти цьому – не залишати екран увімкненим без необхідності. У iOS та Android передбачені налаштування тайм-ауту, які дозволяють автоматично вимикати екран у режимі очікування. Моделі iPhone з функцією Face ID і деякі пристрої на Android можуть навіть визначати, коли ви дивитесь на екран, тому вам не потрібно турбуватися про те, щоб встановлювати тривалий тайм-аут, побоюючись, що він вимкнеться, поки ви намагаєтеся щось прочитати.

У iPhone 14 Pro немає тайм-ауту для постійно увімкненого дисплея, хоча Apple розробила iOS, щоб керувати ним досить розумно. Завжди увімкнений дисплей автоматично вимикається, коли телефон знаходиться в кишені або планшет лежить вниз, а в iOS 16.4 і пізніших версіях можна налаштувати його відключення за певних режимів фокусування. Крім того, якщо ви носите Apple Watch, завжди увімкнений дисплей також буде вимикатися, коли ви залишаєте iPhone.

Чи гарантує моя гарантія вигоряння екрана?

Збереження зображення та вигоряння екрану – це швидше очікувана поведінка OLED-дисплеїв, ніж виробничий дефект. Тому ними, зазвичай, не поширюється гарантія. Хоча нам відомі окремі випадки, коли покупці отримували заміну екрану за гарантією через проблеми з вигорянням на ранніх стадіях, це, швидше за все, скоріше прояв ввічливості, ніж політика, і ми не рекомендуємо на це розраховувати.

У вас може бути більше шансів на усунення проблеми вигоряння екрана, якщо ви підпишетеся на розширені плани захисту пристроїв, такі як AppleCare+ або Samsung Care, які покривають випадкові пошкодження при використанні. Однак зрештою краще вжити необхідних запобіжних заходів, щоб уникнути цієї проблеми в першу чергу. Хоча постійне збереження зображення відбувається на багатьох OLED-екранах, зазвичай це можна виправити, виконавши описані вище дії: дайте екрану відпочити або встановіть коригуючу програму. Якщо ви вживете заходів, коли вперше помітите появу примарних зображень на екрані, ви легко зможете запобігти їх появі до незворотного пошкодження від вигоряння.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Xiaomi 15 потрапить на глобальний ринок, але є нюанс

    Хоча до запуску серії Xiaomi 15 залишилося ще півроку, інформація про ці пристрої вже з'явилася…

    19.05.2024

    Експерти назвали речі, які не можна тримати поряд зі смартфоном

    Є кілька речей, які в жодному разі не можна тримати поряд із мобільником. І все…

    19.05.2024

    Новий iPhone 16 отримає ​​два нових кольори

    Аналітик Apple Мінг-Чі Куо сьогодні розповів про свої очікування щодо колірних рішень лінійки iPhone 16.…

    19.05.2024

    Чому варто купити iPhone 13 у 2024 році

    У світі технологій щороку приносить нові пристрої та інновації, проте не всі користувачі прагнуть придбати…

    19.05.2024

    Новий iPhone SE представлять у 2025 році

    Журналіст The Information Уейн Ма розкрив терміни випуску нового бюджетного iPhone. За словами інсайдера, Apple…

    19.05.2024

    Небезпечний вірус заражає Windows XP і Windows 2000 відразу після увімкнення

    Недавній експеримент продемонстрував, наскільки вразлива стара класична операційна система Windows при підключенні до Інтернету. Буквально…

    19.05.2024