Статті

Швидка зарядка шкодить акумулятору: правда чи міф

Share

У сучасному світі, що розвивається, найдефіцитнішим ресурсом є час, якого постійно катастрофічно не вистачає. І якщо ще кілька років тому будь-який користувач смартфона не вважав проблемою витратити 3-4 години на повну зарядку свого смартфона, то для більшості зайнятих людей це сьогодні здається недозволеною розкішшю.

Технології швидкої зарядки смартфона прийшли на зміну звичайним завдяки неймовірному попиту, проте серед обивателів існує думка, що смартфон, який використовує цю технологію, дуже скоро попрощається зі своєю акумуляторною батареєю. Це міфом або гіркою реальністю ми розберемося в рамках цієї статті. Адже багато серйозних компаній працюють над удосконаленнями в цій сфері, проте надходить все більше історій про те, як смартфон після швидкої зарядки вийшов з ладу в непристойно короткий час.

Як працює швидка зарядка

Саме поняття «швидка зарядка» говорить за себе, проте той факт, що певний блок живлення дозволяє зарядити акумуляторну батарею швидше, ніж штатний зарядний пристрій, не робить усі швидкі зарядки однаковими.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Принцип роботи швидкої зарядки

Швидкість накопичення запасу енергії в батареї залежить від кількох факторів і, зокрема, від сили струму і напруги, що подається на акумулятор. Цей показник регулюють виробники у своїх зарядних пристроях підвищеної швидкості. Однак не все так просто, як здається на перший погляд. Таке стисле за часом наповнення батареї, викликає небезпечне перегрівання останньої та підвищує ризик загоряння або вибуху літієвих елементів. Загальною особливістю всіх технологій швидкого заряджання є те, що підвищений вольтаж і сила струму подається тільки в першій половині циклу, і остаточна дозарядка акумулятора відбувається на звичайному для смартфона струмі 1-2 А з напругою 5В. Наочно ми можемо це побачити на графіку роботи швидкого заряджання Super VOOC Flash Charge у порівнянні зі звичайними блоками живлення.

Поширені технології швидких зарядок

Кожен виробник намагається створити власну, максимально швидку зарядку, яка при цьому зберігала б акумуляторну батарею від передчасного виходу з ладу. Розглянемо найпоширеніші технології, які можна зустріти на сьогодні:

  • Qualcomm Quick Charge – це, напевно, одна з найпопулярніших технологій, яка за чотири покоління доведена практично до досконалості. При цьому всі старі стандарти, що зустрічалися на ранніх версіях пристроїв, визначаються більш сучасними блоками живлення і підтримуються. Це означає, що користувач зі смартфоном Xiaomi Redmi Note 5 , оснащеним технологією Quick Charge 2.0, може скористатися блоком живлення Quick Charge 4.0 без будь-якої шкоди для смартфона. І якщо перше покоління мало фіксовані показники сили струму в 2А, друге покоління вибірково використовувало 5В, 9В або 12В, то Quick Charge 3.0, що застосовується в смартфоні Xiaomi Mi8 Lite, спілкуючись з процесором смартфона, визначає в режимі реального часу необхідну напругу його в діапазоні 3,2 – 20В з кроком всього 0,2 вольта. Така технологія дозволяє максимально дбайливо поводитися з акумулятором, при цьому підвищує швидкість заряду батареї в 2 рази порівняно з Quick Charge 1.0. Четверте покоління розпочало своє життя зовсім недавно і реалізовано в апаратах із процесорами, починаючи зі Snapdragon 835. Акцент зроблений на підвищеному захисті від перегріву батареї та на запатентованій системі перевірки якості кабелю. Використовуючи такий адаптер, ви не зможете зарядити смартфон із пошкодженим або неякісним кабелем, який прогнозовано не витримає такого навантаження. Крім того, Quick Charge 4.0 сумісна з технологією Google Power Delivery та виводить пристрої на новий рівень уніфікації. Таким нововведенням може похвалитися навіть бюджетна модель Xiaomi Redmi Note 7.
  • MediaTek Pump Express – розробка китайського гіганта у сфері центральних процесорів. Технологія дозволяє заряджати смартфони з нуля до 70% у рекордні 20 хвилин, проте, при тому, що процесори з даною технологією використовує маса бюджетних виробників смартфонів, заявлена ​​швидка зарядка лише в деяких. Це пов’язано, швидше за все, з низькою якістю акумуляторів і схем живлення, що використовуються, через що виробники не ризикують інтегрувати небезпечну до спалаху швидку зарядку в бюджетні пристрої.
  • Oppo VOOC Flash Charge – як відомо з назви, технологія поширюється тільки на апарати компанії, та й то не все. Використання цього стандарту можливе лише з фірмовими акумуляторами, поділеними на сектори, що заряджаються паралельно. Така батарея має 8 контактів і здатна зарядитися до 100% лише за 15 хв (при ємності 2500 мАг). Цікавим залишається те, що використовується стандартна напруга 5В, що не перегріває акумулятор, але за рахунок високої якості акумуляторів сила струму подається в 2 рази вище ніж у інших виробників (до 4,5 А).

Допустимі значення для швидких зарядок

Справа в тому, що всі наведені вище показники не є рекордними чи дуже небезпечними у світі літієвих акумуляторів. Для порівняння, в ноутбуках або ультрабуках використовуються ті ж елементи, при цьому напруга, що подається на них становить 20В при силі струму до . Наповнення батарей енергією в такому режимі цілком можливо за умови якості елементів.

Причини пошкодження акумуляторів при швидкій зарядці

Причин насправді так багато і всі вони банально прості і повторюються в кожному окремому випадку. А розуміючи їхню природу, легко запобігти виходу з ладу дорогого пристрою.

Перегрів

Підвищення температури до критичних значень є дуже небезпечним для літієвого елемента, оскільки може призвести не тільки до виходу останнього з ладу, але й до спалаху або вибуху. Акумулятор перегрівається з кількох причин і найчастіше через порушення відведення тепла (наприклад використанням не оригінального чохла), знаходження смартфона біля джерела тепла або через навантаження на процесор і графічний прискорювач під час заряджання. Саме використання смартфона під час зарядки найчастіше призводить до виходу його з ладу у дуже короткий термін.

Ушкодження та виробничий брак

Використання швидкого заряджання на пошкодженому смартфоні (після падіння або удару) може призвести до його загоряння або вибуху, оскільки навіть найменший контакт літію з киснем веде до активної реакції з виділенням великої кількості тепла. Так само навіть новий смартфон може мати заводський брак акумулятора, що неодмінно проявиться при підвищеному навантаженні на батарею. Не варто використовувати бюджетні смартфони зі швидкими зарядками, сподіваючись, що комплектуючі найвищої якості.

Кількість циклів

Кожна батарея має заявлену виробником кількість циклів, після якої слідує стрімке зниження ємності. Як правило, якісний акумулятор витримує 500 циклів, при цьому втрачає всього 10% початкової ємності. Подальший знос елементів відбувається швидко. Виробники контролерів заряду в смартфонах враховують цей факт і з кожним наступним циклом занижують ємність енергії, яка передається на акумулятор. Це допомагає запобігти роздмухуванням батарей та їх займанню. Щоразу, коли користувач знімає смартфон із зарядки на позначці 50-60%, він втрачає цей цикл і знижує живучість акумулятора практично вдвічі.

Перерозряд

Всі сучасні смартфони оснащені розумними контролерами живлення, що не дають розрядитися смартфону нижче за позначку в 3,2В, що смертельно для літієвої батареї, проте в процесі експлуатації акумулятор починає втрачати ємність швидше і неякісний контролер може пропустити цей момент. Рекомендована кількість енергії в батареї при постановці на зарядку в межах 10%, не варто чекати більшої розрядки.

Як зберегти акумулятор при використанні швидкого заряджання

Дотримуючись простих рекомендацій, можна продовжити термін служби своєї батареї, при цьому насолоджуючись усіма принадами технології швидкої зарядки:

  1. Заряджати смартфон не часто (не відключати від блоку заздалегідь), економити закладену кількість циклів АКБ.
  2. Не допускати відключення смартфона від повної розрядки, краще за все ставити на зарядку при 10% заряду на батареї.
  3. Не навантажувати смартфон будь-якими діями під час заряджання, це стосується прослуховування музики або перегляду відео при підключеному блоці живлення. Це не тільки шкідливо для АКБ, а може стати причиною займання.
  4. Не перешкоджати охолодженню корпусу. Це можуть бути як об’ємні чохли, без передбаченої вентиляції, так і накриття смартфона предметами або розташування його біля джерел тепла, таких як радіатор опалення або решітка радіатора ноутбука.
  5. Не використовуйте швидку зарядку на старих або пошкоджених смартфонах. Навіть якщо смартфон новий, але сумнівної якості, краще відмовитись від такого ризику.
  6. Використовувати лише блоки живлення відповідного стандарту, не варто підключати зарядку від смартфона до іншого типу швидкої зарядки.

Такі прості дії убезпечать вас і ваш гаджет, при цьому сама технологія швидкої зарядки при правильному застосуванні не шкодить пристрою і допомагає зберегти дорогоцінний час.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: поради
  • Останні записи

    Xiaomi 15 потрапить на глобальний ринок, але є нюанс

    Хоча до запуску серії Xiaomi 15 залишилося ще півроку, інформація про ці пристрої вже з'явилася…

    19.05.2024

    Експерти назвали речі, які не можна тримати поряд зі смартфоном

    Є кілька речей, які в жодному разі не можна тримати поряд із мобільником. І все…

    19.05.2024

    Новий iPhone 16 отримає ​​два нових кольори

    Аналітик Apple Мінг-Чі Куо сьогодні розповів про свої очікування щодо колірних рішень лінійки iPhone 16.…

    19.05.2024

    Чому варто купити iPhone 13 у 2024 році

    У світі технологій щороку приносить нові пристрої та інновації, проте не всі користувачі прагнуть придбати…

    19.05.2024

    Новий iPhone SE представлять у 2025 році

    Журналіст The Information Уейн Ма розкрив терміни випуску нового бюджетного iPhone. За словами інсайдера, Apple…

    19.05.2024

    Небезпечний вірус заражає Windows XP і Windows 2000 відразу після увімкнення

    Недавній експеримент продемонстрував, наскільки вразлива стара класична операційна система Windows при підключенні до Інтернету. Буквально…

    19.05.2024