Дзвонять і за секунду скидають: чим небезпечні такі дзвінки

Дзвонять і за секунду скидають: чим небезпечні такі дзвінки
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Більшість абонентів отримують різноманітні дивні дзвінки на свої мобільні телефони. Іноді це пропозиції від магазинів, іноді від банків чи інших фінансових установ, а іноді дзвінки тривають лише долі секунди. Хто дзвонить і кидає слухавку, і чи небезпечно це? Спробуємо розібратися.

“Маячок” від невідомого номера може означати, що абонент просто помилився і одразу ж зрозумів це. Але це в кращому випадку. Таку тактику часто використовують шахраї та спамери, які хочуть отримати якомога більше особистої інформації. Якщо дзвінок триває хоча б одну секунду, здається, що неможливо знайти жодних даних. Насправді це не так. Існує кілька причин для використання цього методу.

Причина 1 – отримання інформації. Деякі шахраї вивчають кожну потенційну жертву, щоб ефективніше заманювати людей у свої шахрайські схеми. Вони збирають інформацію та аналізують їхню поведінку. Пропущені дзвінки можуть багато чого розповісти про абонента. Наприклад, якщо він передзвонить, це означає, що він відкритий і доступний. А це вдвічі вигідніше для шахрая.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Причина 2 – актуальність номера. Коли шахрай дзвонить комусь, він не шукає номер телефону вручну. Зазвичай зловмисники зламують існуючі бази даних з абонентами або купують у зацікавлених компаній. Перш ніж пропонувати послугу, варто перевірити, чи актуальний номер. Тут на допомогу приходять спеціальні машини, які обдзвонюють усіх по черзі. Якщо хтось піднімає трубку або передзвонює, значить, номер дійсний і послугу можна надавати.

Причина 3 – Заробити гроші. Шахраї часто заробляють на купівлі платних номерів. Власники таких номерів отримують гроші за вхідні дзвінки. Для цього зловмисник ставить гудок, а люди, які бачать пропущений дзвінок, дзвонять з цікавості. В результаті вона втрачає гроші зі свого рахунку.

Тож, чи варто передзвонювати на такий тип пропущених дзвінків? По-перше, потрібно враховувати всі нюанси. Якщо дзвінок дійсно триває секунду або кілька секунд і шахрай зібрав інформацію про актуальність номера, позбутися спаму після передзвону стає дуже складно. Зловмисники можуть проштовхувати свої послуги та пропозиції різними способами.

Втрачати гроші з рахунку теж неприємно. А якщо номер платний, є велика ймовірність, що так і станеться.

Може виникнути необхідність передзвонити на пропущений дзвінок. В такому випадку краще за все спочатку перевірити номер в інтернеті або в спеціальному додатку. Цей додаток містить всі дані про шахрайські спам-номера. Таким чином, ви зможете захистити себе від зайвих проблем.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.