Що варто очікувати від Apple Watch X

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Оригінальні Apple Watch були анонсовані у вересні 2014 року, а перший смарт-годинник Apple випустив у квітні 2015 року. Минулого року ми отримали Apple Watch Series 9 та Apple Watch Ultra 2, обидва з яких були відносно ітеративними оновленнями. Тепер нам варто зосередитися на тому, що Apple може зробити до 10-річчя Apple Watch, подібно до того, як компанія вчинила з 10-річчям iPhone, подарувавши нам iPhone X.

За чутками, ювілейний смарт-годинник може називатися “Apple Watch X”, і ми можемо побачити його наприкінці цього року або, що більш ймовірно, у 2025 році.

Якщо припустити, що Apple Watch X будуть настільки ж революційними для Apple Watch, як iPhone X був для iPhone, ось кілька речей, які ми хотіли б побачити.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Настав час для нового дизайну

У минулому ходили чутки про можливе оновлення дизайну з часів Apple Watch Series 7. Незважаючи на ці чутки, зовнішній вигляд і функціональність основних годинників Apple Watch так і не змінилися, хоча багато (у тому числі і я) дуже сподівалися на це.

Якщо тоді редизайн не мав сенсу, то з ювілейною, десятою версією пристрою він буде більш логічним. Наприклад, дизайн iPhone залишався незмінним протягом багатьох років, поки не досяг 10-річного рубежу, а в iPhone X було скасовано класичну кнопку Home, якою iPhone був відомий в останнє десятиліття. Якщо Apple збирається випустити Apple Watch X, то редизайн має стати частиною цієї моделі. Годинник Apple Watch, за винятком Apple Watch Ultra, з року в рік виглядає однаково. Настав час змін.

Яким має бути редизайн Apple Watch X? Це напевно невідомо. Я пам’ятаю, як чутки про Series 7 вказували на те, що Apple Watch матимуть плоскі краї, схожі на стиль iPhone 12. Мені здавалося, що це виглядає досить круто, але я знаю, що, швидше за все, я був у меншості.

Думаю, було б чудово, якби Apple Watch мали не квадратну, а круглу форму. Це допомогло б зробити Apple Watch менш схожим на смарт-годинник і більш схожим на традиційний годинник, як Samsung Galaxy Watch 6 або Google Pixel Watch 2. Звичайно, я розумію, що в цьому випадку Apple Watch буде складніше відрізнити від конкурентів, але давайте подивимося правді в очі – круглі години виразно виглядають більш елегантно в довгостроковій перспективі.

Більше традиційний круглий циферблат також підводить нас до мого другого пункту: використання традиційних годинникових ремінців.

Дайте нам універсальні ремінці для годинника.

На даний момент я користуюсь Apple Watch майже десять років. За ці роки я придбав досить пристойну кількість ремінців для Apple Watch як від Apple, так і від сторонніх виробників.

Однак одна зі чуток про Apple Watch X, яка, схоже, вже з’явилася, – це можливість переходу на новий механізм кріплення ремінців до годинника. В даний час ремінці Apple Watch вставляються в корпус годинника і фіксуються за допомогою спеціального механізму. За словами Марка Гурмана (Mark Gurman) із Bloomberg, за чутками, це буде магнітна система.

Хоча новий метод здається набагато простішим, це буде ще один запатентований спосіб кріплення ремінця. Це означає, що ремінці Apple Watch, що випускалися протягом останнього десятиліття, стануть несумісними, а через 10 років несумісним може стати і магнітний метод.

Чесно кажучи, я був би радий, якби Apple просто зробила Apple Watch X сумісними зі стандартними 20-міліметровими ремінцями, як це було з годинником Samsung Galaxy. Використовуючи стандартну та універсальну систему ремінців, ви можете використовувати будь-який 20-міліметровий ремінець для годинника, який вже є на ринку, а варіантів тисячі. Це дає користувачам більше можливостей для вибору стилю і дозволяє не старіти, коли Apple наступного разу змінить систему ремінців.

…або новий фірмовий дизайн ремінця.

Оскільки йдеться про Apple, хоч би як мені хотілося, щоб Apple прийняла універсальний спосіб носіння ремінця, це малоймовірно. Адже для того, щоб Apple нарешті перейшла на USB-C в iPhone 15, знадобилася ціла купа постанов ЄС.

За словами Гурмана, Apple може змінити спосіб кріплення ремінця в Apple Watch X та використовувати магнітний метод кріплення. Якщо це правда, то я думаю, що це буде чудовою зміною, хоч і зробить мою поточну колекцію ремінців марною.

За роки роботи я придбав безліч різних ремінців, у тому числі від Apple та від інших виробників. Я помітив, що деякі ремінці трохи важче вставити в корпус, або механізм фіксації не завжди “клацає”. Я не впевнений, чи була це проблема з самими Apple Watch або з ремінцем, який я намагався використовувати, але в будь-якому випадку, на мій досвід, це завжди 100% результат.

Але магнітна система звучить набагато простіше, особливо якщо MagSafe на iPhone мене чомусь навчила. З магнітною системою кріплення, я думаю, буде менше точок відмови при зміні ремінців – за умови, що вони є досить міцними, щоб залишатися з’єднаними під час тренувань та інших інтенсивних занять.

Незважаючи на запатентований метод, нинішня система кріплення ремінців Apple Watch працює досить добре, за деякими винятками. Я впевнений, якщо Apple дійсно змінить принцип роботи, то зробить це правильно.

Бездротова зарядка Qi

Починаючи з оригінальних Apple Watch, компанія Apple використовує фірмову зарядну шайбу для свого смарт-годинника. Насправді так відбувається з багатьма смарт-годинниками – більшість із них використовують фірмовий зарядний пристрій, який працює тільки з цим пристроєм.

Настав час це змінювати, і я сподіваюся, що Apple зробить це з Apple Watch X. Я б хотів, щоб Apple Watch X просто заряджалися, коли ви кладете їх на бездротовий зарядний майданчик, сумісний з Qi-технологією, або навіть на зарядний пристрій MagSafe. Це було б набагато зручніше, і вам не довелося б брати із собою у подорож ще один зарядний пристрій.

Цілком можливо, що це лише нездійсненна мрія, але якщо вона буде реалізована, це буде приголомшливо.

Найкращий час автономної роботи

Для основної серії Apple Watch час автономної роботи завжди становив близько 18 годин. Це цілком нормально, тому що вистачає на весь день, а в останніх моделях навіть з’явилася прискорена зарядка, так що ви можете швидше зарядити годинник, щоб він протримався всю ніч для відстеження сну.

Але в Apple Watch Ultra час автономної роботи практично подвоєний – близько 36 години на повній зарядці. Звичайно, Ultra також мають найбільший розмір корпусу – 49 мм, тому цілком логічно, що Apple може помістити туди більш ємний акумулятор порівняно з компактнішим годинником, наприклад Apple Watch Series 9.

Чутки говорять про те, що можливий перехід на магнітну систему ремінців дозволить збільшити простір усередині Apple Watch. Це може призвести до збільшення розміру акумулятора, а отже, і до збільшення часу автономної роботи.

Звичайно, я не чекаю від Apple Watch X такого ж часу автономної роботи, як у Ultra, але було б чудово, якби їхній час автономної роботи перевищив типові 18 годин, які ми отримуємо щороку.

Моніторинг рівня глюкози у крові

Якщо Apple Watch X не за горами, то це найкращий час для додавання нових датчиків здоров’я та інших можливостей. Зрештою, Apple Watch найкраще підходять як трекер для здоров’я та фітнесу.

Особисто я хотів би бачити неінтрузивний моніторинг рівня глюкози в крові, хоча складно сказати, наскільки далеко Apple просунулась у розвитку цієї технології. Можливо, до цього ще кілька років, але якщо Apple Watch X вийдуть у 2025 році, це безперечно може стати можливим.

Я розумію, що навіть якщо Apple Watch з’явиться функція моніторингу рівня глюкози в крові, вона може бути не такою точною, як, скажімо, традиційний метод, що передбачає укол пальцем і забір крові. Я роблю це кожен день, і хоча мені подобається мати уявлення про те, який рівень цукру в моїй крові протягом дня, я просто ненавиджу той факт, що мені потрібно вколоти палець щоразу, коли мені потрібно це знати.

У мене таке почуття, що якби Apple увімкнула таку функцію, вона могла б бути призначена навіть для контролю рівня цукру у людей з переддіабетом. Але якщо вона може дати мені якийсь діапазон чи уявлення про те, який мій рівень, то це вже щось. Я просто хочу бачити якийсь спосіб відстежувати рівень глюкози в крові без необхідності колоти або вставляти якусь голку у шкіру.

Навряд чи це станеться найближчим часом, але я можу помріяти.

Контроль за артеріальним тиском

Ще одним доповненням може стати можливість відстежувати кров’яний тиск чи температуру шкіри протягом дня. Деякі інші пристрої на ринку починають додавати такі функції, наприклад Samsung Galaxy Watch (у деяких країнах), так що Apple має сенс наздогнати їх.

Як і рівень глюкози в крові, кров’яний тиск – важливий показник, який деяким людям необхідно відстежувати щодня. Однак, незважаючи на те, що деякі смарт-годинники вже вміють це робити, перш ніж почати користуватися годинником, їх все одно потрібно відкалібрувати за допомогою окремої манжети для вимірювання артеріального тиску. Я не впевнений, як Apple могла б зробити це без використання окремої манжети і чи можлива така функція взагалі без калібрування.

У будь-якому випадку, Apple час додати в Apple Watch нові функції для здоров’я, і ​​Apple Watch X – найкращий час для цього.

Поліпшений microLED-дисплей

Вже деякий час ходять чутки про те, що Apple Apple Watch отримають microLED-екран. Більшість чуток говорить про те, що спочатку він з’явиться в Apple Watch Ultra, можливо, в 2025 або пізніше, але не виключено, що він з’явиться і в Apple Watch X.

Завдяки microLED-дисплею екран Apple Watch X буде яскравішим і насиченішим. У доповіді також йдеться про те, що Apple вже тестує дисплеї microLED для Apple Watch, і з ними контент виглядатиме так, ніби він “намальований поверх скла”.

Ті, хто не знайомий з технологією microLED, знають, що вона існує вже давно, але в масовому виробництві не використовується через високу вартість та технічні складнощі, які можуть виникнути при створенні дисплеїв. У MicroLED використовуються мікроскопічні світлодіоди, які є окремими пікселями. Вони більш енергоефективні, ніж звичайні світлодіоди, тому використання microLED-дисплеїв у Apple Watch може бути корисним для часу автономної роботи. Також знижується ризик вигоряння екрана, як у випадку із OLED-дисплеями.

Я вже звик до яскравого та чіткого дисплея своїх Apple Watch Ultra першого покоління (перейшов зі старих Series 5), які я використовую. Але якщо Apple планує впровадити microLED в якусь модель Apple Watch у найближчому майбутньому, я з нетерпінням чекаю на можливість перевірити це. Яскравий дисплей на Apple Watch має значення для всього світу.

Додавання кнопки “Дія” в усі моделі

З моменту виходу Apple Watch Ultra у 2022 році однією з головних особливостей, що відрізняють їх від звичайних Apple Watch, стала кнопка Action. Ця маленька кнопка дозволяє швидко розпочати тренування або запустити програму або функцію на годиннику, не проходячи через різні меню та екрани.

Потім, в iPhone 15 Pro та iPhone 15 Pro Max, Apple замінила старий перемикач “тиша/кільце” на кнопку Action. Чутки говорять про те, що кнопка Action може з’явитися у всієї лінійки iPhone 16 навіть у стандартних моделей. Пора б Apple привнести кнопку Action і не ультрамоделі Apple Watch.

Кнопка Action – одна з моїх улюблених функцій як у Apple Watch Ultra, так і в iPhone 15 Pro. На своїх Apple Watch Ultra я щодня використовую її для початку тренувань. Це набагато простіше, ніж запускати програму Workout, і мені не потрібно витрачати ускладнення на циферблаті годинника для тренувань як ярлик. Чесно кажучи, цією функцією має користуватися кожен власник Apple Watch, а не тільки ті, хто виклав 800 доларів за Ultra.

Час покаже

Десятирічний ювілей продукту – це завжди велика подія, і Apple це знає. Вона випустила iPhone X на честь 10-річчя iPhone, і майже напевно зробить те саме з Apple Watch. Хоча Apple Watch, можливо, не такі “революційні” як оригінальний iPhone, це все ще продукт, який змінив життя багатьох людей по всьому світу.

Якщо Apple Watch X вже з’явилися, вони мають фурор своїми змінами. В іншому випадку це буде просто ще одне незначне та ітеративне оновлення, як ми вже отримували, – нічого особливого. За 10 років існування Apple Watch ми заслуговуємо на щось приголомшливе.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.