Як шахраї підробляють голоси за допомогою штучного інтелекту

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Шахраї навчилися підробляти голоси жертв, аби правдоподібніше витягувати у їхніх знайомих та родичів гроші. Одна з популярних схем шахраїв, яка існує вже довгі роки, виглядає так:

  • Зловмисники зламують погано захищені акаунти у соціальних мережах та месенджерах.
  • Від імені власника облікового запису вони розсилають його списку друзів повідомлення з проханням терміново відправити гроші – як привод може згадуватися аварія, термінова операція або інша подібна ситуація.

Раніше такі повідомлення були лише текстовими і розкусити обман не складало труднощів. Достатньо попросити людину зателефонувати та підтвердити свої слова, чого шахраї зробити не можуть. З розвитком технологій, що базуються на основі штучного інтелекту, ця шахрайська схема стала більш досконалою. Наразі зловмисники підкріплюють свої слова голосовими повідомленнями, які записані голосом жертви.

Як шахраї підробляють голоси жертв?

Для імітації голосу жертви зловмисникам достатньо зламати його обліковий запис у соціальних мережах або месенджерах, а потім зібрати старі голосові повідомлення, які власник надсилав іншим людям. На основі з допомогою штучного інтелекту формується новий запис. У ній голос підробляється так, ніби жертва сама просить знайомих та членів сім’ї надіслати їй гроші на рахунок банківської картки.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

При цьому розпізнати підробку може не кожен: голосове повідомлення від шахраїв хоч і не вирізняється особливою чіткістю, але звучить досить переконливо. Перешкоди і легку «штучність» багато хто списує на погані умови запису (наприклад, вітряну погоду) або голос відправника, що просто захекався. В результаті жертва не помічає каверзи і відправляє гроші.

Нерідко шахраї заходять далі і разом із підробленим голосовим повідомленням відправляють і змінену в редакторі фотографію банківської картки. На ній можуть бути вказані ім’я та прізвище жертви, однак і таке зображення підробити нескладно. Насправді рахунок належить зловмисникам, куди друзі та родичі, які ні про що не підозрюють, і переводять гроші.

Як не потрапити на підробку голосу шахраями?

Розпізнати підроблене голосове повідомлення все ж таки можна. Достатньо уважно його переслухати, щоб помітити моменти, коли голос звучить неприродно. Навіть якщо запис виглядає переконливо, старий спосіб вивести шахраїв на чисту воду все ще працює — достатньо попросити людину зателефонувати, щоб з’ясувати обставини особисто. Зловмисники можуть заздалегідь згенерувати голосове повідомлення за допомогою ШІ, однак робити це швидко і в режимі реального часу вони не в змозі. Позбавити сумнівів допоможе і відеодзвінок, тому що підробляти відео шахраї ще не навчилися.

Як не допустити підробки свого голосу шахраями?

Відмовлятися від запису голосових повідомлень у соціальних мережах та месенджерах зайве — достатньо подбати про належну безпеку свого облікового запису. Для цього потрібно скористатися всіма можливими способами захисту, які пропонує майданчик. Серед них варто звернути увагу на такі:

  • Підключення двофакторної автентифікації. Вона має на увазі два етапи при вході в обліковий запис: введення логіна та пароля, а потім введення підтверджуючого коду, який приходить на номер телефону власника. Якщо хакери зможуть підібрати логін та пароль, то без номера увійти до облікового запису вони не зможуть.
  • Отримання коду на адресу електронної пошти. Замість коду, який надходить на номер телефону, можна використовувати захищену електронну пошту. Для цього важливо мати різні паролі від акаунтів та пошти, щоб шахраї не могли зламати їх одночасно.

Важливо вчасно оновлювати актуальні дані про себе: якщо обліковий запис зареєстровано на номер, яким власник більше не користується, необхідно ввести новий номер у налаштуваннях соціальної мережі або месенджера. Якщо такої можливості немає, рекомендується завести новий обліковий запис на нову SIM-картку, щоб завжди мати можливість підтвердити свою особу або відновити доступ до облікового запису.

 

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.