Що означає буква “i” у слові iPhone

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Коли 9 січня 2007 Стів Джобс анонсував перший iPhone, цей момент назавжди змінив ринок мобільних телефонів. В одному з найвідоміших в історії анонсів Джобс сказав, що це три продукти в одному: широкоекранний iPod із сенсорним керуванням, революційний мобільний телефон та проривний пристрій для інтернет-комунікацій.

Але чи замислювалися ви колись, що означає буква “i” у слові iPhone? Не тільки iPhone має букву “i” у назві – є ще iPad, iMac, iPod та інші. За останні три десятиліття Apple випустила майже 30 продуктів (як апаратних, так і програмних), назва яких починається з малої літери “i”.

То що означає ця літера “i”? Давайте поринемо в історію Apple і дізнаємося про це.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Все почалося в 1998 році з iMac

Перш ніж Стів Джобс повернувся до Apple в 1997 році, компанія знаходилася на межі банкрутства. iMac 1998 року по суті став пристроєм, який врятував Apple. Джобс описував iMac як інноваційний персональний комп’ютер, розроблений, щоб стати легкою доріжкою для виходу в Інтернет.

Коли iMac перебував у розробці, Джобс спочатку хотів назвати його “MacMan”, що було схоже на популярні на той час терміни “Walkman” та “Pac-Man”. Але Кен Сегал, співробітник Apple із рекламної фірми, запропонував назву “iMac”, де “i” – це скорочення від “internet”.

Джобс офіційно представив iMac 6 травня 1998 року. Він так сказав про назву iMac: “iMac з’явився завдяки поєднанню хвилювання Інтернету та простоти Macintosh. Незважаючи на те, що це повноцінний Macintosh, ми націлилися на те, щоб використовувати його в першу чергу для того, для чого, за словами споживачів, їм потрібен комп’ютер, а саме для виходу в Інтернет – просто та швидко”.

Хоча ми можемо думати, що в наші дні Інтернет не є нічого особливого, в 1998 році, коли він ще не був так поширений, він був величезною проблемою. Але літера “i” означає не лише інтернет. Під час тієї презентації Джобс запозичив у Сегалла його оригінальну ідею для назви iMac і розповів, що “i” також означає “індивідуальний”, “наставляти”, “інформувати” та “надихати”.

А як же iPhone?

Після виходу першого iMac компанія Apple у 1999 році використала літеру “i” для позначення iBook, який, по суті, став першим портативним комп’ютером від Apple. Потім у 2001 році з’явився iPod, який став одним із найуспішніших продуктів за всю історію Apple. Але що буде після iPod?

У 2007 році світ був представлений iPhone. Але, за даними 9to5Mac, iPhone мали й інші назви, включаючи “Mobi”, “TriPod”, “Telepod” і навіть “iPad”.

На щастя, комусь здалося, що монікер “i” ідеально поєднується зі словом “телефон”, що якщо дотримуватися початкового значення “інтернет”, означатиме “інтернет-телефон”. По суті iPhone завжди був саме таким – інтернет-комунікатором.

Навіть якщо спитати саму Apple, то конкретної відповіді не буде. Але якщо врахувати, що головною особливістю першого iPhone була повноцінний інтернет в мобільному телефоні, то з погляду логіки це цілком логічно.

А враховуючи, що iPhone перевершив iPod як найуспішніший продукт Apple, важко уявити, що назва iPhone скоро піде в минуле.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.