Як переглянути характеристики ноутбука на Windows

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Розповідаємо, як можна дізнатися характеристики ноутбука та комп’ютера на Windows декількома простими способами. Це може стати в нагоді і для апгрейду, і для ремонту, і для вибору відповідної для нього гри.

Через кілька років, а іноді й місяців після покупки ноутбука або комп’ютера, його конфігурація легко може вивітритися з нашої пам’яті. А, тим часом, ця інформація може знадобитися і для того, щоб зрозуміти чи піде на ньому та чи інша гра та програма, і для апгрейду, і для можливого ремонту пристрою. Розповідаємо, як всього за пару хвилин дізнатися про характеристики ноутбука або комп’ютера на базі Windows.

Дізнаємося базові характеристики ноутбука

Якщо вам потрібно дізнатися лише базові характеристики ноутбука або ПК на зразок моделі його процесора, обсягу оперативної пам’яті або версії операційної системи, достатньо скористатися системною утилітою «Про систему».

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • Клацніть правою кнопкою миші по меню «Пуск».
  • Виберіть «Система» у меню, що випадає.

Якщо базових характеристик недостатньо

Якщо цього недостатньо, ви можете скористатися утилітою зі схожою назвою: «Відомості про систему. Для її запуску:

  • натисніть клавіші Win+R
  • введіть у вікні команду msinfo32 і натисніть Enter.

Крім зазначеного вище, тут можна дізнатися модель використовуваної в ноутбуці або ПК материнської плати, побачити які накопичувачі встановлені в системі, подивитися модель мережевої плати комп’ютера і дізнатися багато іншої корисної інформації про його конфігурацію.

Використовуємо спеціалізовані утиліти

Для отримання більш детальної інформації про характеристики ноутбука краще скористатися спеціалізованими утилітами.

AIDA64

Одна з найбільш універсальних програм, що дозволяє і дізнатися про характеристики ноутбука, і провести тестування його компонентів. Інформація про конфігурацію розбита на розділи, доступ до яких можна отримати з меню в лівій частині вікна. Загальні дані про систему представлені на вкладці «Сумарна інформація».

CPU-Z

Це більш спеціалізована програма, заточена на надання докладної інформації про процесор, материнську плату та оперативну пам’ять комп’ютера. Вона дозволяє дізнатися всю їх піднагідну аж до того які таймінги і частоти використовує оперативна пам’ять пристрою, в які слоти системної плати вона встановлена, а які з них залишаються вільними.

Це особливо важливо, якщо ви збираєтеся збільшити обсяг ОЗУ ноутбука або ПК, але не впевнені, чи можна це зробити. Допоможе вона і підібрати сумісну з вже встановленою планку оперативної пам’яті для їх перемикання у двоканальний режим.

Щодо системної плати, то інформація про неї допоможе вибрати потужніший процесор, сумісний з цією платою, без необхідності змінювати разом з CPU і настільки дорогий компонент комп’ютера.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.