Як за допомогою смартфона можуть списати гроші українців

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ми живемо в епоху цифрової революції. Всі банківські операції вже здійснюються на смартфонах. Всі банківські операції вже здійснюються на смартфонах. Незабаром не залишиться фізичних банківських відділень. Майже у кожного є банківський рахунок і додаток для фінансових операцій. Звичайно, це зручно, але не завжди безпечно. Річ у тім, що гроші можуть зняти зі смартфона.

Ваша відповідальність

Злочинці часто телефонують і представляються працівниками банку, і користувачі довіряють їм здійснити певні операції за допомогою SMS або банківських додатків. Наприклад, називають одноразовий код транзакції або виконують певні операції в додатку. Тут є залізне правило. Користувач не повинен нікому називати код, а лише робити те, що каже працівник банку.

Якщо є сумніви, варто зателефонувати до банку або звернутися до найближчого відділення. Пам’ятайте, що в 99% випадків людина, яка запитує банківську операцію, є шахраєм, мета якого – заволодіти вашими грошима.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Віруси на смартфонах – причина

Смартфони за своєю структурою є комп’ютерами. Як і будь-яка інша цифрова система, вони схильні до злому. Деякі віруси відстежують, читають, надсилають і перехоплюють SMS-повідомлення. Дуже просунуті віруси можуть отримати доступ до даних у банківських додатках.

Як захистити себе

Не використовуйте смартфони зі старими операційними системами, не відключайте оновлення операційної системи та банківських додатків. Встановлюйте платний антивірус, якщо завантажуєте файли на пристрій з підозрілого джерела. Будьте обережні, коли переходите за посиланнями з незрозумілих джерел, які просять вас щось встановити або запитують якийсь дозвіл. Використовуйте лише перевірені програми з офіційних магазинів додатків.

І, звичайно, найкращий спосіб – це прив’язати свій банківський рахунок до звичайного мобільного телефону. Такі телефони не можуть підключатися до інтернету і не можуть встановлювати додатки. Це означає, що вони досить надійно захищені від вірусів. Якщо немає доступу до самого пристрою, перехопити SMS-повідомлення з банку практично неможливо.

Передача смартфона іншій особі

Чи можу я подзвонити з вашого смартфона? запитає незнайомець. Не варто давати свій смартфон для дзвінка, в кращому випадку наберіть номер самостійно і передайте його незнайомцю (пам’ятайте, що він може вихопити ваш гаджет і втекти). Не варто дозволяти незнайомцю щось робити з вашим пристроєм.

Також, якщо вам вкрай необхідно передати свій гаджет незнайомій людині, скористайтеся спеціальним гостьовим режимом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.