Постійно увімкнений Bluetooth на смартфоні: чому це небезпечно

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Bluetooth на телефоні потрібен щонайменше для під’єднання бездротових навушників і фітнес-годинників, тому в багатьох користувачів він завжди активний. Але чи не небезпечно залишати Bluetooth постійно увімкненим?

Існує думка, що постійно увімкнений Bluetooth на смартфоні небезпечний як для власника пристрою, так і для самого телефону. Прихильники цієї думки аргументують необхідність відключати бездротове з’єднання кількома причинами. Розглянемо їх докладніше.

Небезпечне випромінювання

Деякі прихильники вимкнення Bluetooth заявляють, що довготривале перебування поруч зі смартфоном, на якому він увімкнений, чинить негативний вплив на здоров’я власника. Причиною цього вважається випромінювання, яке виходить від гаджетів з активованим Bluetooth.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Дійсно, телефон з підтримкою Bluetooth випускає електромагнітне випромінювання, проте воно є неіонізуючим. Рівень його енергії настільки малий, що не чинить впливу на тканини в організмі людини – принаймні, наразі немає досліджень, які б це спростовували.

Розрядка акумулятора

Активовані бездротові з’єднання споживають частину заряду батареї, через що смартфон може розряджатися швидше. Однак критичне значення в цьому питанні має відсоток заряду. За даними тестів, Bluetooth у режимі очікування витрачає трохи більше 1% заряду батареї на годину. Якщо ж через нього передаються файли або він підключений до бездротового пристрою, то витрата підвищується на кілька відсотків.

Таким чином, увімкнений Bluetooth у режимі очікування витрачає настільки малу частину заряду, що ледве впливає на заряджання пристрою і точно не стане причиною передчасного виходу з ладу акумулятора.

Можливість злому

На користь вимкнення Bluetooth на телефоні наводиться і такий аргумент: за допомогою активного бездротового з’єднання смартфон можуть зламати хакери, а потім отримати доступ до всієї інформації на пристрої. Варто сказати, що випадки злому через Bluetooth справді були, проте вкрай рідко і на певних моделях старіших пристроїв, у яких були вразливості.

На сьогодні Bluetooth на постійній основі використовує більшість власників бездротових пристроїв, а для розумних годинників і фітнес-браслетів з’єднання і зовсім не повинно відключатися. Протоколи безпеки також технологічно просунулися, тому отримати доступ до смартфона вкрай складно. При цьому має бути дотримано низку умов:

  1. Хакер повинен перебувати в радіусі дії Bluetooth, а це не більше 20 метрів від смартфона.
  2. Власник повинен сам додати пристрій хакера в список довірених пристроїв і провести з ним сполучення.

На більшості смартфонів за замовчуванням вимкнено видимість смартфона для інших пристроїв, тому навіть з увімкненим Bluetooth виявити телефон не вдасться.

Висновки

Таким чином, жоден з аргументів за вимкнення Bluetooth на смартфоні не є достатньо сильним: розрядка смартфона надто низька, вплив на організм не доведено, а ймовірність злому – мізерна. За бажання на телефоні можна вимикати Bluetooth, якщо він не використовується, однак робити це необов’язково. Крім того, деякі бездротові пристрої вимагають постійного підключення через Bluetooth, через що відключати його банально незручно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.