Статті

Експерти назвали 2 способи підвищити продуктивність ігор на 75% на старих ПК

Share

Навіть якщо ваш ПК застарів, це не означає, що про нові ігри не може бути й мови. Якщо раніше деякі функції, що підвищують продуктивність, були доступні лише власникам кращих графічних процесорів або процесорів, то моддери вирішили змінити цю точку зору.

В результаті з’явився мод, що дозволяє використовувати DLSS 3 від Nvidia (або, швидше, FSR 3 від AMD) на набагато старіших відеокартах. Бентежить? Не хвилюйтесь, в цьому набагато більше сенсу, ніж здається, і за його допомогою ви зможете збільшити продуктивність вашого ПК в іграх на 75%.

DLSS – це технологія генерації кадрів, розроблена Nvidia. Принаймні, на папері вона прив’язана до відеокарт серії RTX 40. FSR 3 від AMD – це аналог DLSS 3 від Nvidia, причому з відкритим вихідним кодом, що означає, що він доступний набагато більше відеокарт, ніж ексклюзивна технологія Nvidia. На перший погляд це означає, що генерація кадрів повинна бути доступна широкому колу геймерів, але це не так. Це пов’язано з тим, що FSR 3 впроваджується дуже повільно, і на сьогоднішній день вона доступна лише у чотирьох іграх.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Однак Digital Foundry нещодавно виявила мод, який працює з усіма іграми, що підтримують DLSS 3 нативно. Мод, по суті, обманює комп’ютер, змушуючи його повірити, що на ПК встановлена ​​карта RTX 40 серії, але насправді його можна використовувати і на більш старих GPU RTX (20 і 30 серій). Хитрість у тому, що не запускає DLSS 3; натомість він включає FSR 3 з відкритим вихідним кодом, який працює на багатьох відеокартах.

По суті це дозволяє запускати ігри з FSR 3, які інакше не могли б працювати з ним, не через обмеження GPU, а через те, що ця функція недоступна в конкретній грі. Що найцікавіше? Він працює на графічних процесорах AMD.

Для запуску моди необхідно впровадити DLL-файли в директорію гри, відредагувати реєстр і нарешті включити функцію в грі. Все це змушує працювати FSR 3, замаскований під DLSS 3, і, за словами Digital Foundry, це досить блискуче.

Тестування мода в кількох ААА-іграх, таких як Cyberpunk 2077, показало значний приріст продуктивності на RTX 3080. Із запущеним модом RTX 3080 зміг підтримувати більше 100 кадрів на секунду (fps) при роздільній здатності 1440p в режимі RT overdrive; без нього цей показник був набагато менш вражаючим – 60-70 fps. Це означає приріст до 67% при роздільній здатності 1440p. У грі Spider-Man: Miles Morales приріст ще більший – до 75 %.

На жаль, використання цього сплаву DLSS 3 та FSR 3 призводить до деяких недоліків, включаючи візуальні артефакти та підвищену затримку. В основному ці проблеми були усунені в іграх, що підтримують FSR 3, але оскільки це лише мод, не дивно, що він не ідеальний. Ознайомтеся з відеороликом Digital Foundry, якщо ви хочете дізнатися більше про цей мод і спробувати його в дії.

Перетворення старого графічного процесора Nvidia на посудину для FSR від AMD – не єдине, що можна зробити для підвищення частоти кадрів. PCGamer нещодавно розкопав цікавий проект на GitHub під назвою ReBarUEFI, який є мод BIOS, що дозволяє запустити Resizable BAR (ReBAR) на старих ПК, випущених ще в 2011 році, які в іншому випадку не підтримували б цю функцію. ReBAR – це функція, яка дозволяє вашому CPU отримати доступ до повного кадрового буфера GPU, а не обмежуватись лише 256 МБ, як це відбувається на обладнанні, яке його не підтримує.

Старі материнські плати часто не підтримують Resizable BAR, але цей мод дозволяє обійти ці обмеження та запустити її. ReBarUEFI додає налаштування в BIOS на старих материнських платах, дозволяючи CPU та GPU ефективно взаємодіяти. За словами автора мода, це дає приріст продуктивності до 12%, а на GPU Intel Arc, можливо, і більше, тому що вони практично не потребують Rebar.

У той час як мод DLSS 3 видається досить простим для включення, ReBarUEFI трохи складніше. Якщо ви дійсно хочете спробувати, ми рекомендуємо уважно прочитати інструкції та розуміти, що щось може піти не так – і якщо щось піде не так у BIOS, то може постраждати весь ваш комп’ютер.

У будь-якому випадку, приємно бачити, як люди знаходять способи внести нові технології в старі ПК, навіть якщо для цього доведеться трохи повозитися, щоб змусити їх працювати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Названо головну причину терміново оновити iPhone до iOS 17.5

    Вчора відбувся реліз iOS 17.5 для користувачів сумісних моделей iPhone. Це одне з останніх оновлень…

    14.05.2024

    Apple розкрила таємницю, чому компанія не випускає MacBook із сенсорним екраном

    Нещодавно вийшли перші огляди iPad Pro і в них приділяється багато уваги новим дисплеям OLED,…

    14.05.2024

    Чи є в iPad Air (2024) дисплей із частотою 120 Гц

    На заході Let Loose компанія Apple анонсувала дві нові моделі iPad Air, одна з яких…

    14.05.2024

    Google урізала флагманський чіп Tensor G3 у недорогому Pixel 8a

    Новий смартфон Google Pixel 8a, хоч і базується на тій же платформі Tensor G3, що…

    14.05.2024

    Експерти назвали топ 5 найбільш радіоактивних смартфонів

    Аналітики зі Stocklytics склали «Рейтинг смартфонів із найвищим рівнем випромінювання у 2024 році». У топ потрапили п'ять…

    14.05.2024

    Усі три версії Google Pixel 9 показали на реальних фото

    У мережі з'явилася серія фотографій усіх трьох смартфонів ще не представленої серії Google Pixel 9.…

    14.05.2024