Названо 6 способів переконатися в безпеці розширень Google Chrome

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Більшість розширень Chrome безпечні для використання, але шкідливі розширення з широкими повноваженнями можуть отримати доступ до вмісту веб-сторінок, що проглядаються, скопіювати маркери сеансів або навіть отримати доступ до вашої платіжної інформації.

Ретельний вибір розширень для Chrome дуже важливий, тому наведені нижче найкращі способи забезпечити безпеку розширень для Chrome.

1. Використовуйте веб-магазин Chrome

Найбезпечніший спосіб – використовувати веб-магазин Chrome, який є найнадійнішим місцем для встановлення розширень для Chrome. За даними Chome Stats, у Chrome Web Store представлено понад 125 000 розширень та веб-додатків. Якщо ви шукаєте менеджер паролів або розширення для підвищення творчого потенціалу, ви, напевно, знайдете щось підходяще.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Головний недолік використання веб-магазину Chrome полягає в тому, що в ньому, як і раніше, можна знайти сумнівні розширення Google Chrome, які не варто встановлювати. Тому перед встановленням розширення необхідно перевірити його надійність. Плюсом є те, що якщо ви випадково завантажите шкідливе розширення Chrome і Google видаляє його, ви отримаєте повідомлення, і розширення буде відключено на вашому комп’ютері.

2. Вивчіть розробника

Перш ніж встановлювати розширення, перевірте легітимність розробника. Щоб відрізнити професійного розробника від загрози безпеці, перевірте, чи розробник має повноцінний веб-сайт або публічний профіль. Якщо ви довіряєте розробнику, ви можете гарантувати, що розширення Chrome, що завантажується, є легітимним, завантаживши його безпосередньо з його сайту.

Єдиний недолік полягає в тому, що деякі розробники роблять розширення шкідливими через місяці або роки після їхнього початкового випуску або виявляють, що акаунти зламані і додано шкідливий код. Довіряйте своїм інстинктам та використовуйте інше розширення для браузера, якщо щось не так.

3. Переконайтеся, що розширення регулярно оновлюється

Перед встановленням розширення переконайтеся, що воно регулярно оновлюється. Якщо розширення застаріло, воно є менш безпечним, ніж сучасні розширення. Немає сенсу використовувати розширення, якщо воно може містити вразливості, які ризикують під час роботи в Інтернеті.

4. Перевірте відгуки

Відгуки – ваш найкращий друг! Перевірка відгуків людей, які користувалися розширенням для браузера допоможе вам отримати уявлення про сервіс на основі досвіду інших людей. Ви також зможете оцінити середній досвід користувачів та дізнатися, чи вважають вони розширення Chrome безпечним.

Якщо більшість відгуків негативна, пошукайте аналогічне розширення з більш позитивними відгуками. Прочитати відгуки про додатки для Google Chrome можна в Інтернет-магазині Chrome.

5. Регулярно виконуйте антивірусне сканування

Надійне антивірусне програмне забезпечення дозволяє стежити за всім, що потрапляє у ваш браузер. Відомі шкідливі розширення Chrome, PUP (потенційно небажані програми) та будь-які невідомі, але відомі шкідливі мережеві або внутрішні активності будуть виявлені антивірусні програми, такі як Bitdefender або Malwarebytes.

Однак антивірусне програмне забезпечення здатне захистити вас в Інтернеті лише частково, а віруси Chrome та PUP завжди намагатимуться залишатися непоміченими якнайдовше. Щоб не перевантажувати браузер великою кількістю розширень, встановлюйте тільки ті, які дійсно потрібні.

6. Використовуйте Chrome Enhanced Safe Browsing та користуйтесь Інтернетом безпечно

Для захисту від шкідливих розширень можна використовувати Chrome Enhanced Safe Browsing. Удосконалений безпечний перегляд – це потужний режим перегляду, який є антивірусом для браузера і захищає вас від небезпечних завантажень, розширень і веб-сайтів. Активувати Chrome Enhanced Safe Browsing можна у налаштуваннях облікового запису Google за адресою Безпека → Керування Enhanced Safe Browsing → Enhanced Safe Browsing .

4 способи пошуку ознак небезпечного розширення Chrome

Якщо ви особливо добре знаєтеся на технологіях, ви можете взяти свою цифрову безпеку в свої руки і вивчити розширення Chrome, які ви використовуєте. Почати можна з таких методів, як перевірка дозволів розширень, вивчення мережних слідів та використання засобу перегляду джерел розширень Chrome.

CRXcavator оцінює розширення Firefox, Edge та Chrome та обчислює ступінь ризику, ґрунтуючись на таких факторах, як слабкі політики безпеки та надмірні дозволи. Пошук розширення за допомогою CRXcavator (або ввівши ідентифікатор розширення з URL-адреси – рядок літер або цифр), ви зможете переглянути звіт про розширення та прийняти зважене рішення щодо його завантаження.

CRXcavator дає чудову інформацію про надійність додатків Google Chrome, але вона корисна лише в контексті. Як тільки ви дізнаєтеся, які дозволи запитує веб-браузер, вам слід подумати, чи потрібні вони йому в межах. Незважаючи на ризики, розширення Chrome, що управляє паролями, потрібне дозвіл на доступ до вмісту веб-сторінки та заповнення форм. Для розширення для браузера погоди такі ж дозволи будуть недоцільні.

Крім CRXcavator, ви можете отримати неймовірну інформацію про те, чи є додаток для Google Chrome шкідливим, відстежуючи його активність. Ви можете отримати більше інформації про активність у мережі, захопивши файл мережевого трасування через браузер, як пояснює IBM.

Ви можете отримати найкраще уявлення про те, що робить ваше браузерне розширення, проаналізувавши вихідний код, створений за допомогою Chrome Extension Source Viewer. Аналіз вихідного коду, безперечно, складний, але ваші шанси на успіх зростуть, якщо ви зрозумієте, як створюються браузерні розширення.

Розширення Chrome – це дуже зручно, оскільки вони значно спрощують роботу в Інтернеті, але важливо переконатися, що всі розширення Chrome, що встановлюються вами, безпечні для використання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.